Bedrettin Şuay


KORONADAN EN ÇOK ESNAF ETKİLENDİ

Pek çok sektörün arasında işletmeciler ve küçük esnaf en çok zarar eden sınıf oldu. Telefoncu, Çiçekçi, çiğköfteci, bakkal, manav, yufkacı, kafe sahibi, minibüsçü, kuaförler?gibi pek çok meslek grubu bu süreçten oldukça kötü etkilendi.


Tüm dünyada ve Türkiye´ de halen yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını devam ediyor.

Türkiye´de korona virüs salgınının ortaya çıkmasının ardından halk sağlığı ve güvenliği endişesiyle İçişleri Bakanlığı´nın kararlarıyla bir sürü tedbir alındı.

Korona virüs tedbirleri kapsamında birçok yasak ve kısıtlamalar getirildi. Bu tedbirler kapsamında geçtiğimiz aylarda geçici süre ile kapatılan iş yerlerinin küçük esnafı ve işletmecileri oldukça olumsuz yönde etkiledi.

Ama pek çok sektörün arasında işletmeciler ve küçük esnaf en çok zarar eden sınıf oldu. Telefoncu, Çiçekçi, çiğköfteci, bakkal, manav, yufkacı, kafe sahibi, minibüsçü, kuaförler?gibi pek çok meslek grubu bu süreçten oldukça kötü etkilendi.

Bir araya geldiğim işletmeciler ve küçük esnaflar, pandemi sürecinin kendilerini ekonomik olarak büyük bir zarara uğrattığını dile getirdiler.

Korona virüs tedbirleri kapsamında geçici bir süreyle kapatılan işyerlerinin küçük esnafı olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdiler. Kısıtlamalardan kaynaklanan süreçten en çok küçük esnafın ticari kayıp yaşadıklarına dikkat çektiler.

Sokağa çıkma yasaklamasının olduğu günlerden olumsuz yönde etkilendiklerini söyleyen esnaflar, bu sürecin hasarlarını önümüzdeki yıllarda anca telafi edebileceklerini dile getirdiler. Tabii ki pandemi dönemi zorlu geçti öncelikle bunu kabul edelim.

Bu süreçte pek çok kişi işsiz kaldı. Evine ekmek götüremedi. Küçük esnaf bu süreçte kara kara düşündü halen de düşünüyor. Kısacası pek çok sektör olumsuz yönde etkilendi çünkü hayat durdu.

Bu sadece Türkiye´nin yaşadığı bir süreç değil aksine tüm dünya ülkeleri bu süreci yaşıyor ve bir süre daha yaşamaya devam edecek. Bu süreci en az hasarla atlatmayı temenni ediyorum, tüm insanlık adına.

Türkiye´nin son yıllarda yaşadığı ekonomik kriz, korona virüs salgınıyla birlikte çığ gibi büyüdü. Ama ekonomik sorunların belli disiplinlerle atlatılabileceğini düşünüyorum.

Bu ekonomik sorunların bir an önce düzelmesini de temenni ediyorum.