Barış Bilgin


Ardahan Susuz Şelale Projesi

Siyasiler bugün olduğu gibi yine suspus olmuş, yetkililer suskun.


Çıldır gölünün Makuz talihi devam mı ediyor bilemem ama Ardahan'ın siyasilerden yana makuz talihi devam ettiği görülüyor.

Yıllar önce Çıldır Gölünün tamamının Ardahan il sınırları içerisinde olmasına rağmen, Kars lobisinin ileri görüşleri (menfaatleri) sebebiyle, yaptıkları plan ve lobi çalışmalarıyla, Ardahan Çıldır Gölünün yarısını aldılar. 

Bilmeyenler olabilir belkim özetleyecek olursak; Çıldır gölünün Kars tarafına bakan köylere Karslı siyasiler ve yetkililer bu köylere daha iyi olanak ve iyi bir hizmet alabilmeleri için Kars İline bağlanmaları gerektiğini belirtip 8 köyde Ardahan ilinden ayrılıp, Kars iline bağlanmak için referandum yaptırıldı ve 8 köy Ardahan’dan ayrılarak, Kars'ın köyleri oldular.

Nemi oldu…

En gündemdekinden başlayalım.

%100'ü Ardahan’ın olan Çıldır Gölünün %46’sı Kars’ın oldu. 

Peki kimse bir ses çıkarmadı mı Ardahan tarafından?

Siyasiler bugün olduğu gibi yine suspus olmuş, yetkililer suskun. Yalnızca Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ve bir kaç duyarlı gazeteci açıklamalarıyla, paylaşımlarıyla konuya sessiz kalmadılar.

Bugün aynı operasyon tamamı için mı yoksa valiliğin açıklamasında olduğu gibi proje ismimi bilemem ama biz yapsak acaba Kars halkı ve siyasileri bizim gibi duyarlı davranarak, sessiz kalırlar mıydı, bu soruyu size sormak isterim.

Peki ben bir Ardahanlı vatandaş ve gazeteci olarak bizde bir proje yapalım mı?

Ardahan ve Kars’ta yapılması planlanan şelaleler onarımı projesinde, susuz şelalesini de birlikte yaptıralım ve projenin ismini söyle adlandıralım. “Ardahan İli Susuz Şelalesi Yapım İşi İlanı” diye bilirmiyiz…

Ne oldu?

Onlar resmi sitelerinde, “Kars İli Arpaçay İlçesinde sınırları içerisinde yer alan Akçakale Yarımadası Çıldır Ve Lavaş Gölleri Nitelikli Doğal Koruma Alanı” diye biliyor. Hem de resmi yazıda.

Kars’ın referandumla kazandığı Çıldır gölünün  %46’lık kısmında Akça kale yok ki… Çıldır gölün de bulunan Akçakale adası tamamının Ardahan il sınırları içerisinde. 

Akçakale adasın da yapılması planlanan iskeleden sonra imara açılacağı duyumu ve turistlerin uğrak yeri olacağı bilgisi Karslıları mı atağa kaldırdı buda başka bir soru olsun aklımızın bir kösesinde derim.

Çıldır Gölü Ardahan’a ait Türkiye’nin ikinci büyük gölü bunu hepimiz biliyoruz ama kabullenmek istemeyenler ilçe sınırlarını uzatmaya çalışıp bizim gölümüze sahiplik yapmak istiyorlar. İstemiyorsalar dahi suyu bulandırmanın bir anlamı yoktur ve derhal bu projenin isminin düzeltilmesi istiyoruz.