Barış Bilgin


10 Ocak´tan geriye kalanlar...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Ardahan Valiliğinde Vali Hüseyin Öner ile gazetecilerin yaptığı değerlendirme toplantısında dikkatimden kaçmayan birkaç detayı siz okurlarımız ile paylaşmak istiyorum.


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Ardahan Valiliğinde Vali Hüseyin Öner ile gazetecilerin yaptığı değerlendirme toplantısında dikkatimden kaçmayan birkaç detayı siz okurlarımız ile paylaşmak istiyorum.

Yılın 365 günü çalışıp bir günü hatırlanan gazetecilerin sorunlarının dile getirildiği bugün elbette çok kıymetli. Ekonomik krizin ve Pandemi ile ortaya çıkan ağır tablodan etkilenen sektörlerin başında gelen basın sektöründe çalışan gazeteciler bu süreçte maddi olarak zor bir dönemden geçiyor. Yerel basının tek gelir kaynağı olan kamu ilanlarındaki kesintiler ve kurumların keyfi olarak alım satımlarını ilana çıkmadan doğrudan temin usulü ile yapması bizlerin haklarını en çok savunması gerekenlerin duyarsız olması da içler acısı. Tüm bu sorunların yanı sıra ülkedeki tutuklu ve baskı altındaki basının geleceği konusunda toplum olarak sahip çıkılması gereken bir sektör olduğunu düşünüyorum.

Vali Hüseyin Öner´in Ardahan´daki yerel ve ulusal gazete çalışanlarını gazeteciler günü nedeniyle makamında ağırlaması yılda birde olsa hatırlanmamız bizleri sevindirdi. Tabi gazeteci olarak biz her konuda olduğu gibi bu toplantı dan da haber çıkartmak zorundayız. Vali beyin göreve geldiği 7 aylık sürecinde analizini yaptığı konuşmasında, basın mensuplarının sorularını da yanıtlaması toplantıdan çıkaracağımız haberler konusunda önemli idi.

Toplantıda Vali Öner´in 2021 yılı yatırım programı ve çalışmaları ile ilgili de verdiği bilgiye göre; Ardahan´da her kesimin Doğu Ekspres tren hattının Ardahan´a gelmesi konusunda talebi olmasına rağmen bu yıl içerisindeki yatırım programın da olmadığını da belirtti. Ayrıca kamuoyunda Özel İdaredeki çalışan 57 işçinin işten çıkarılıp, yeniden iş başı yapması konusunda yaptığı açıklamada, işten çıkarmaların Cumhurbaşkanı kararıyla Mart ayına kadar ertelenmesi nedeniyle durdurulmuş. Bu tarihten sonra bakanlıktan gelecek yeni bir karara göre hareket edileceğini söyledi. Şöyle ki bunun anlamı işçilerin işten çıkarılması kararının Mart ayında gerçekleşeceğini belirtmiş oldu.

Öte yandan Ardahan Valiliğinin ildeki yerel basını takip etmediği izlenimine kapıldım. Vali Hüseyin Öner´e Kura Nehrindeki soyları tükenme noktasında olan ve koruma altındaki Su Samurları hakkında yapılan bir çalışmanın olup olmadığını sorduğumda Vali Öner´in bu konuyla ilgili bir bilgisinin olmaması şaşkınlık yarattı. Ulusal basına konu olan bu haberin Ardahan Valiliğinde Vali beyin önüne konulmaması bende Valilik basının bu konularda uyarılması gerektiği kanısı oluşturdu.

Benim naçizane önerim Vali beyin günlük yayınlanan iki yerel gazetenin günlük takip etmesi kentteki olup bitenden haberdar olması konusunda yardımcı olacaktır.