Veteriner Hekimler Odası’ndan şap hastalığı açıklaması
GÜNCEL 5.02.2025 19:31:00 0

Veteriner Hekimler Odası’ndan şap hastalığı açıklaması

Ardahan’da yaşanan şap hastalığı ile ilgili Ardahan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ömürcan Sural, bir basın açıklaması yayımladı.

Ardahan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ömürcan Sural, “İlimizde uzun yıllar sonra, alışılmışın aksine kış aylarında ve hayvanlar içerideyken, Ardahan merkez ile Göle ve Damal ilçelerimizde şap hastalığı görülmeye başlanmıştır. Hastalığın görüldüğü yerlerde karantina altına alınarak çalışmalara son hızla devam edilmektedir” dedi.

Başkan Sural şap hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi;

Değerli Tüketicilerimiz,

Şap hastalığı zoonotik bir hastalıktır ancak insanlara bulaşma oranı çok düşüktür. Et ve süt yoluyla insanlara bulaşmaz.

Değerli Üreticilerimiz,

Hayvanlarımızı bu hastalıktan korumak için alabileceğimiz bazı önlemler bulunmaktadır:

1. Aşılama:İşletmenizdeki hayvanlara Tarım ve Orman Bakanlığı veya klinisyen veteriner hekimler aracılığıyla en az iki doz şap aşısı yaptırınız.

2. Ziyaretçi Kısıtlaması: Hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla işletmenize dışarıdan gelen kişilerin girişini engelleyiniz.

3. Dezenfeksiyon: Ahır giriş ve çıkışlarına, işletmeye giren herkesin (işletme sahibi dahil) kullanabileceği bir dezenfeksiyon kabı koyarak hastalıktan korununuz. Dezenfeksiyon için çamaşır suyu kullanabilirsiniz.

4. Karantina: İşletmenizde hastalığa yakalanmış hayvan varsa, diğer hayvanlardan izole ediniz. Yemlik, suluk ve gübrelerini de ayrı tutarak karantina bölgesi oluşturunuz.

5. **Temizlik ve Hijyen:** Ahır içi, zemin, hayvanların ayakları ve temas ettikleri yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte ediniz.

6. Yetkililere Bildirim: Hastalığı fark ettiğiniz anda Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine ve çalıştığınız serbest veteriner hekimlere başvurunuz.

7. Veteriner Kontrolü: Veteriner hekimlerin önerileri dışında hayvanlarınıza herhangi bir müdahalede bulunmayınız.

Unutmayalım ki, şap hastalığı ciddi verim kayıplarına ve ilerleyen aşamalarda hayvan ölümlerine neden olabilir. Bu nedenle, karantina uygulanan ilçelerde alınan tedbirlere uyarak ve kendi işletmemizde gerekli önlemleri alarak hastalığın yayılmasını önleyebilir, kısa sürede bu salgından kurtulabiliriz.