Vali Hayrettin Çiçek Başkanlığında, 2024 yılı Milli Eğitim Basın Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Ardahan Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, 2024 yılında yaptığı faaliyetler ile akademik başarıyı artırmaya yönelik projeler, çalışmalar ve hizmetleri kapsayan verilerin paylaşılması amacıyla basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Uzantı, sunum eşliğinde faaliyet ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Hayrettin Çiçek, “İlimizin eğitim seviyesini yükseltme, akademik başarı oranını artırma ve milli eğitimi destekleme adına sürekli proje ve yatırımlar yapıyoruz” dedi.
Vali Çiçek daha sonra basın mensupları ile Milli Eğitim Müdürlüğünün 2024 yılındaki faaliyet ve çalışmalarına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“İlimiz genelinde toplam 153 ilköğretim okulu ve 28 ortaöğretim okulunda toplam 1269 derslik bulunmakta ve 1595 öğretmen görev yapmaktadır. Ardahan’ın eğitim kalitesini ve akademik başarıyı artırma amacıyla 2023 yılında Eğitim Eylem Planı hazırladık. Eylem Planı çerçevesinde; Akademik Başarının Desteklenmesi Faaliyetleri, Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetler, Rehberlik ve Veli İş Birliğini Güçlendirme Faaliyetleri gerçekleştirdik. 2024 yılında da devam ettirdiğimiz Eylem planı çerçevesinde eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için kırsalda yaşayan çocuklarımız başta olmak üzere 8. ve 12. sınıf öğrencilerimizi tamamen kendi oluşturduğumuz kaynaklarla il merkezine taşıyarak, ‘Destekleme Yetiştirme Kurslarımıza’ katılmalarını sağlıyoruz. Burada kıymetli öğretmenlerimizin büyük destekleri var. Kurslara katılım sağlayan öğrencilerimizin taşıma ve yemek ihtiyacı başta olmak üzere yine ihtiyaç duyduğu her türlü eğitim materyallerini de yine devlet olarak biz sağlıyoruz. Eylem planı çerçevesinde, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına dahil ettiğimiz öğrencilerimiz için Valiliğimizce taşıma hizmeti için 2.541.594,48 TL, öğrencilere yemek hizmeti için 1.183.306,39 TL olmak üzere 3.724.900,87 TL kaynak aktarılmıştır. Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına devam eden öğrencilerimize her ders için ayrı olmak üzere ‘yardımcı kaynak kitap’ temin edilerek 611.212,00 TL kaynak aktarılmıştır. İlimiz genelinde tüm 8, 11 ve 12. Sınıf öğrencilerimizin başarı durumlarının takip ve analiz edilmesini sağlanarak, aylık deneme sınavları yapılmıştır. Bu sınavlar içinde yine Valiliğimizce 183.692,40 TL kaynak aktarılmıştır.
Ardahan’ın Eğitim Kalitesinin Arttırılması Eylem Planı kapsamında; öğrencilerimize yönelik sinema gösterimi yapılmış ve öğrencilerimizin sosyal kültürel ihtiyaçlarının karşılanması için 35.910,00 TL kaynak aktarılmıştır. Muğla ili Göcek beldesine başarılı 50 öğrenci ve 10 öğretmenimizin katılımı ile 3 günlük gezi gerçekleştirilmiştir.
Eylem Planı kapsamındaki tüm okullarda sınava girecek öğrencilere eğitim koçluğu uygulaması yapılmış ve görev alan öğretmenlerimize Ardahan Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından destek sağlanmıştır. Tüm öğretmenlerimizin veli ziyaretleri yaparak öğrencilerimizin eğitimi temelinde velilerimizin, önceki yıllara oranla, okul faaliyetlerine daha fazla katılım göstermeleri performans göstergesi olarak uygulanmıştır. Bu yolla okuma yazma konusunda sorun yaşayan velilerimizin tespit edilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüştür ve 10 velilerimize halk eğitim aracılığı ile okuma yazma kursu verilmiştir. Yine il merkezinde bulunan okullarımızda veli toplantıları yapılarak velilerimize yönelik güvenli internet kullanımı ve çocuklarının internette güvenliğini sağlama yolları hakkında bilgilendirme ve farkındalık etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde 1205 velimize eğitim verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığımız koordinatörü Dr. Tunç Akdur ilimize davet edilerek ilimiz genelinde görevli 100 öğretmene ‘Bilgisayarsız STEM Eğitimi’ verilmesi sağlanmış ve bu eğitimlere katılan öğretmenlerimizin okullarında öğrencileriyle yaptıkları çalışmalar derlenerek okullarımızın internet sayfalarında paylaşılmıştır.
Ağrı Dağının Zirvesinde Teknoloji Yarışması çerçevesinde; Ardahan, Kars, Ağrı ve Iğdır illeri arasında bir robotik yarışması düzenlenmiştir. SUNNY firması tarafından desteklenen proje kapsamında il genelindeki tüm ortaöğretim okullarımızdan seçilen danışman öğretmenlerin rehberliğindeki öğrenci ekipleri destekçi firmanın mühendisleri tarafından bir dizi eğitime tabi tutulmuştur. Ardından kendilerine verilen materyallerle bir robot üretmişlerdir. İlimiz 7 başvuru ile yarışmaya en fazla ekiple katılım gösteren il olmuştur. Ön elemeyi geçen ekiplerimiz Ağrı ilinde yapılan final yarışmasına katılmışlardır.
Ardahan STEM Merkezi ile öğrencilerimizin bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarında yetkinliklerini geliştirmek amacıyla Ardahan Halk Eğitim Merkezi binasında ‘Ardahan STEM Merkezi’ oluşturulmaktadır. Yaklaşık maliyetinin 2.611.707,80 TL olduğu projenin 1.376.244,00 TL tutarı İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan DAP tarafından desteklenen ‘STEM ile Yeşeren Umutlar Projesi’ kapsamında karşılanmakta, 1.235.463 TL kısmı da Valiliğimizce desteklenmektedir.
Hayallerin Gücü Kalemimin İzinde Projesi çerçevesinde; Öğrencilerimizin yazılı ifade becerilerinin geliştirilmesi amaçlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanarak uygulamaya konulan proje kapsamında; öğrencilerimize yönelik yazarlık atölyeleri düzenlenecek, bu öğrencilerimizin yazacakları öykü, masal, deneme vs. bir komisyon marifetiyle düzenlenerek yıl sonunda resimli bir kitaba dönüştürülecektir.
TÜBİTAK Projeleri ve Bilim Şenlikleri çerçevesinde; 2024 yılında il genelinde toplam 3 okulumuzda TÜBİTAK4006 bilim fuarı düzenlenmiştir. TÜBİTAK 4007 etkinliği Ardahan’a özel çevre sorunlarına ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Sorunlarımız bakış açısına göre çözüm de olabilir. Bölgemizde olumsuz çevresel etkileri olan hususların enerji kaynağına dönüştürülmesi düşüncesini esas alan ve farklı toplum kesimlerinin katılması hedeflenen 10 atölye çalışmasını içermektedir. Başta Ardahan Bilim ve Sanat merkezi olmak üzere 4 farklı okulumuz kendi ölçülerinde bilim şenlikleri yapmıştır. Ancak yeni dönem için toplam 19 okulumuzun başvurusu kabul edilmiştir. 2024 yılında; 2204A TÜBİTAK Lise Öğrencileri Proje Yarışmasına 12, 2204B Ortaokul öğrencileri Proje Yarışmasına ise 9 başvuru yapılmış olup, lise düzeyinde bir öğrencimizin “Ardahan Göle İlçesine Bağlı Köylerin Alternatif Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi” adlı projesi finale kalmıştır. Öğrencimizin projesi final yarışmalarında ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
Erasmus + kapsamında; 2020 yılında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından akredite edilen Müdürlüğümüz bu tarihten itibaren her yıl, proje başvurusu yapan okullarımızdan öğretmen ve öğrencilerin yurt dışı eğitim gezilerini finanse etmektedir. Erasmus+ projeleri kapsamında 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında toplam 26 öğretmen ve 20 öğrencimiz çeşitli Avrupa ülkelerinde (Hollanda, Çekya, Makedonya) eğitim kurumlarını ziyaret ederek iş başı gözlem faaliyetlerinde bulunmuş ve çeşitli eğitim aktivitelerine katılmışlardır. Söz konusu yılda 41.440 Avro bütçe kullanılmıştır.
Mesleki Eğitim Akreditasyonu ile 2023/2024 Eğitim Öğretim Yılında mesleki eğitim alanında hazırlanmış olan Uluslararasılaşma Stratejisi Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmiş ve 76.950,00 Avro bütçe tahsis edilmiştir. Bu yıl için 19 gün süreyle 20 öğrencinin yurt dışı işletmelerde iş başı eğitime katılması, 4 öğretmenin öğrencilere refakat etmesi ve 7 meslek öğretmeninin bir hafta boyunca iş başı gözlem faaliyetine katılmaları planlanmıştır.
Ardahan’da Mesleki Eğitimde Kalite, Mesleki Eğitim ve İstihdam, Mesleki Eğitime İlişkin Algı ve Yönlendirme, Bölgesel şartlar doğrultusunda Mesleki Eğitimin Geleceği, Mesleki Eğitim ve Etik olmak üzere 5 oturumda, 14 kurumdan 71 katılımcıyla gerçekleştirilen ve ilimiz mesleki eğitimin mevcut durumu, sorunlar ve çözüm önerilerini paydaşlarla birlikte geliştirmek amacıyla Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Murat Gülşen’ in katılımları ile 14-15 Ekim 2024 tarihlerinde Ardahan Mesleki Eğitim Çalıştayı gerçekleştirilerek İl Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirme sonucunda tespit ve önerilere ilişkin hazırlanan sonuç raporu Milli Eğitim Bakanlığımıza sunulmuştur.
Eğitim Akreditasyonu ile, Milli Eğitim Bakanlığının ‘2024 Yılı 24 Kasım Öğretmenler Günü Etkinlikleri’ kapsamında 26-27 Kasım 2024 tarihinde Erzurum’da düzenlemiş olduğu Maarif Kongresi’ne AR-GE birimimiz tarafından hazırlanan ‘’İlkokul Öğrencilerinin Öğrenme Sürecinde Oyun, Arkadaşlık ve Oyunseverliğin Rolüne İlişkin Öğretmen Görüşleri’’ başlıklı bildirimiz kabul edilmiş ve Cumhuriyetin 101. Yılına özel hazırlanacak olan bildiri kitabında yer almaya hak kazanmıştır.
Kazım Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde, DÖSE kapsamında mobilya ve iç mekan tasarımı alanı ile metal teknolojileri alanında üretim yapılmaktadır. Mobilya alanında muhtelif modüler (kitaplık, malzeme dolabı, evrak dolabı, sınıf öğrenci dolapları, masa vs ) mobilya ürünleri üretilebilir. Metal alanında ise baza ve yatakların metal konstrüksiyonları, merdiven korkulukları, metal dolap imalatı, toz boyama, ferforje kapı, voleybol direkleri ve basketbol potaları gibi işler yapılmakta ve DÖSE yoluyla çalışan öğrenciler desteklenmektedir. Motorlu Teknolojiler alanında Mercedes ve Toyota firmalarının desteği ile atölyeler zenginleştirilmiştir. Tesisat ve İklimlendirme alanında kombi bakımı, sıhhi tesisat boru çekimi, lavabo değişimi ve tesisat kaçak onarımı yapılmaktadır.
Göle Feride Karabacak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde, Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü, Konaklama ve Seyahat ve Çocuk Gelişimi Bölümü bulunmaktadır. Okulumuza bağlı 60 yataklı Uygulama Oteli ve Kültür Kafe ile DÖSE işletilmektedir. Ayrıca 69 özel eğitim öğrencisi, 240 DYK öğrencisi ve taşıma kapsamında bulunan 703 öğrenci için 12 taşıma merkezine toplamda 1012 öğrenciye yemek hizmeti sağlanmaktadır. Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden ihtiyaç sahibi 40 kişiye de yemek hizmeti sağlanmaktadır.
Şehit Türkmen Tekin Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde, Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri, Kimya Teknolojileri, Moda Tasarım Teknolojisi ve Çocuk Gelişimi bölümleri bulunmaktadır. DÖSE işletmesi ile Çıldır ilçemizde 4 taşıma merkezinde 258 öğrencimize, Hanak ilçemizde 8 taşıma merkezinde 335 öğrencimize toplamda 12 taşıma merkezinde 593 öğrencimize yemek hizmeti verilmektedir.
Yine, il genelinde bulunan 11 Mesleki teknik eğitim okulumuzdan 3 tanesinde Döner Sermaye İşletmesi bulunmaktadır.
Taşımalı Eğitim Faaliyetleri kapsamında; Taşıma ve Yemek ihaleleri Taşımalı Eğitime Erişim Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır.
Temel eğitimde 12 kısımdan oluşan 55 köy ve köy altı yerleşim biriminden 17 taşıma merkezi okullarımıza 84 araç ile 1075 öğrenci; özel eğitimde 44 köy ve köy altı yerleşim biriminden 5 taşıma merkezi okullarımıza 12 kısımdan 12 araç ve 12 Rehber Personel ile 82 öğrenci taşınmaktadır. Toplam taşıma merkezimiz 22, kısım sayımız 24 olmakla birlikte 96 araç ile 1157 öğrenci taşınmakta ve sıcak öğle yemeği hizmeti verilmektedir. Birim tarafından Merkez ilçe taşımalı eğitim planlama ve yürütme işlemleri sağlanmakta, aylık taşıma ve yemek ödemeleri yapılmaktadır. Ayrıca İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ile birlikte okul servis araçlarının periyodik olarak denetlenmesinde koordineyi sağlamaktadır. Yine ilçelerimizin taşımaya ilişkin tüm iş ve işlemlerinde gerekli destek verilmektedir.
Üniversite tercih ve yerleşme oranlarına baktığımızda; 2023’te %35 olan oran 2024’te %40’a yükselmiştir.
Mahalli Hizmet İçi Eğitim Faaliyetleri kapsamında 2024 yılında ilimizde mahalli hizmet içi eğitim faaliyetleri kapsamında toplamda 37 kurs ve 66 seminer olmak üzere 103 hizmet içi eğitim düzenlenmiştir.
Yaygın Eğitim Faaliyetleri çerçevesinde; 2024 Yılında Ardahan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde 134 genel kurs ve 137 mesleki teknik (Bilişim Teknolojileri, Çocuk gelişimi, Din Eğitimi, El Sanatları teknolojisi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Müzik, Spor, Tarım-Hayvancılık, Yiyecek İçecek Hizmetleri) kursları olmak üzere toplamda 271 kurs açılmıştır. Bu kurslara 2982 kadın ve 2476 erkek olmak üzere toplamda 5458 vatandaşımız katılmıştır. Yıl boyunca açılan 6 adet okuma yazma kursunda toplamda 10 vatandaşımız katılmıştır. Göle Halk Eğitimi Merkezinde 2024 yılında 100 kurs açılarak 1693 kursiyerin yaygın eğitim kurs programlarına katılımı ve sertifika almaları sağlanmıştır. Damal Halk Eğitimi Merkezinde 56 kurs açılarak 123 kursiyerin yaygın eğitim kurs programlarına katılımı ve sertifika almaları sağlanmıştır. Çıldır Halk Eğitimi Merkezinde ise 2024 Yılında 27 kurs açılmış olup toplamda 659 kursiyer yaygın eğitim faaliyetleri kapsamında yararlandırılmıştır. Ayrıca, Halk eğitimi merkezinde açılan kuaför kursu kapsamında ilkokul ve ortaokuldaki öğrencilerimizin saç bakımları yapılmıştır.
2024 yılı içerisinde il genelinde 42 okulumuzda büyük onarım kapsamında 41.161.980,00 TL, 10 okulumuzda küçük onarım kapsamında 1.662.000,00 TL olmak üzere toplamda; 52 okulumuz için 42.823.980,00 TL kaynak kullanılarak okullarımızın fiziki olanakları geliştirilmiştir. Ayrıca 2025 yılında 85 okul/kurumun büyük onarım ihtiyaçları için 164.337.100,00 TL ödenek talep edilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı temel eğitim, ortaöğretim, mesleki ve teknik eğitim kurumları ödenek talepleri MEBBİS ortamında ödenek talebi oluşturularak Bakanlıkça okullara gönderilmektedir. İl Müdürlüğümüz ve Müdürlüğe bağlı birleştirilmiş sınıfı bulunan ilkokullara 2024 yılında temizlik ödeneği olarak 1.068.860 TL; kırtasiye ödeneği olarak 626.410 TL; bakım-onarım ödeneği olarak 207.790 TL harcanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Temel Eğitim Genel müdürlüne bağlı okullara makine-tesisat, malzeme alımı ve bakım onarı için gönderilen 3.000.000 TL daha sonra harcanmak üzere İl Özel İdaresine aktarılmıştır. Yine temizlik kaleminde bulunan 380.000 TL, daha sonra harcanmak üzere İl Özel İdaresine aktarılmıştır."