VALi ÖNER: ?TARIM VE HAYVANCILIĞI GELiŞTiRMENiN GAYRETiNDEYiZ?
VALİLİK 14.04.2021 18:44:35 0

VALi ÖNER: ?TARIM VE HAYVANCILIĞI GELiŞTiRMENiN GAYRETiNDEYiZ?

Ardahan Medya Gazetesi´nden Ardahan Valisi Hüseyin Öner´e ziyaret.

Şenol Kirman

 

Ardahan Medya Gazetesi´nden Ardahan Valisi Hüseyin Öner´e ziyaret.  

Ardahan Medya Gazetesi sorumlu Müdürü Barış Bilgin muhabirlerden Şenol Kirman ile Bedrettin Şuay Ardahan Valisi Hüseyin Öner´i makamında ziyaret etti.

Ardahan´da tarım ve hayvancılık alanında ki yatırım ve projelerle ilgili bilgiler veren Ardahan Valisi Hüseyin Öner, ?Şehrimiz tarım ve hayvancılık şehri, bu alanda çiftçimizi, ziraatla uğraşan insanlarımızı desteklemeye, onların konumunu güçlendirmeye yönelik gayretlerimiz ve projelerimiz var. Sağlanan desteklerle çiftçilerimiz hayvancılığı ve tarımı daha iyi şartlarda yapabileceklerdir? dedi.

Son yıllarda tarım ve hayvancılık alanında önemli yatırım, teşvik ve projelerin hayata geçtiğine vurgu yapan Vali Öner şöyle konuştu, ?Doğu Anadolu Projesi Kalkınma Dairesi Başkanlığı nezdinde Özel İdaremizin ve Tarım İl Müdürlüğümüzün çeşitli projeleri geçti. Hayvan içme suyu projelerimiz. Sıvat dağıtımı yapıyoruz. ARAS Elektrik A.Ş. nezdinde birkaç köyümüzde ki yaylaların enerji sorununu çözeceğiz. Yaylalarımızın şartlarını iyileştirmeye gayret ediyoruz. Ardahan´da bilhassa hayvancılık başlığı önde olmak üzere tarım ve hayvancılığı desteklemenin projelerimizle geliştirmenin gayretindeyiz. Tarımsal İşletme Verimliliğini Arttırma Projesi kapsamında 350 çiftçimize 37,5 ton sertifikalı fiğ ve 18 ton sertifikalı korunga tohumu dağıttık. İlimizde kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla il ve ilçelerimizde toplam 2 bin 500 dekar alanda sertifikalı fiğ, bin 200 dekar alanda ise sertifikalı korunga ekilişi gerçekleştirilecek. Yine proje kapsamında İlimizde silajlık mısır yetiştiriciliğini yaygın hale getirmek amacıyla yaklaşık 120 dekar alanda demonstrasyon olarak ekim gerçekleştirilecek. Ayrıca, ?Ardahan İli Tarımsal İşletme Verimliliğinin Arttırılması? projemiz kapsamında tarımda mekanizasyonu artırmak amacıyla Merkez ilçemizde 1 adet pnömatik mibzer, Göle, Hanak, Çıldır ve Damal İlçelerimizde 1´er adet Hububat Ekim mibzeri dağıtımı gerçekleştirilecektir. Damızlık kaz yetiştirme çiftliği projemiz var, bu projede yerli ırk Cincorop kazından damızlık kaz yetiştireceğiz? diye konuştu.

HAYVAN İÇME SUYU PROJELERİNDEN 7 TANESİ KABUL GÖRDÜ

Hayvan İçme Suyu projelerinden 7 tanesinin kabul gördüğünü aktaran Vali Öner, ?Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı´na il özel idaremiz tarafından sunulan Merkez Çağlayık köyü, Ardahan Merkez Çataldere köyü, Hanak Aşağıaydere köyü, Merkez Bağdeşen köyü, Merkez Nebioğlu-Ömerağa köyleri, Ardahan Göle Karlıyazı köyü ve Ardahan Merkez Çamlıçatak köyü hayvan içme suyu projeleri kabul gördü. Toplamda 1 milyon 700 bin TL´lik kaynakla bu köylerimizin hayvan içme suyu yönündeki ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. Mera ıslah projelerimiz, Ardahan-Kars ata tohumu kavılca buğdayı üretiminin yaygınlaştırılması projelerimiz var. Coğrafi işaret Ardahan Balı ve Kafkas Arısı Benim Umudum projesi çerçevesinde 15 kadın çiftçimize 15 arılı kovan dağıtımı yapacağız. Yine Tarım İl Müdürlüğümüzün DAP´a sunmuş olduğu elle süt sağım faaliyetlerine sosyolojik bir dokunuş projemizde 150 adet seyyar süt sağım makinası dağıtımı yapacağız. Ardahan ili mera alt yapısının geliştirilmesi çerçevesinde 150 adet hayvan içme suluğu ve sıvat dağıtımı yapacağız. Yem bitkisi üretiminde sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması projesi çerçevesinde de yüzde 70 hibe ile 20 ton sertifikalı tohumu çiftçilerimize dağıtacağız? şeklinde konuştu.

VAKA SAYISINDA AZALMA YOK, ARTIŞ HIZINI YAVAŞLATTIK

Pandemi sürecine değinen Vali Öner, ?Koronavirüs vaka sayısında tüm Türkiye´de olduğu gibi Ardahan´da da ciddi artış söz konusu. Süreci çok yakından takip ediyoruz, azalma yok ama artış hızını yavaşlattık. Rahatladık, bitti anlamına gelmez. Sıkıntılıyız, özellikle Göle´de çok vaka oldu. Göle´de çok sıkı ve kararlı karantina uygulaması yaptık. Biz bu karantinaları keyfi olarak almıyoruz vatandaşımızın sağlığı için alıyoruz. Bazı vatandaşlarımız bu karantinayı tanımıyor. Hoşuna gitmeyebilir ama uymak zorundasın. Karantinada olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında vefa sosyal ekiplerimiz var. Vatandaşımız telefonla arayarak ne ihtiyacı varsa söyler ve vefa ekiplerimiz vatandaşımıza ulaştırır. Ama vatandaşlarımız vefa sosyal ekiplerimizden bir talepleri olmuyor karantinayı ihlal edip ihtiyaçlarını kendileri karşılamaya çalışıyor. Sonra ihlalden ceza aldıklarında tepki gösteriyorlar. Ayrıca sahada denetim ekiplerimiz var. Vatandaşa sorgulama yapıldığında bir bakıyor sistemde temaslı veya pozitif. Evde karantinada olması gereken vatandaşlarımız dışarıda geziyor. Birçok kez böyle durumlarla karşılaştık. Biz bu kurallara ihlal edenleri İl Hıfzıssıhha Kurul kararı ile zorunlu olarak yurtta karantinaya alıyoruz. Hızlı bir şekilde yayılan İngiliz tipi virüs var. İngiliz tipi virüs bulaşmış vatandaşlarımızı ağır olmasa bile yurt karantinasına alıyoruz. Çünkü çok hızlı yayılıyor. Biz vatandaşımıza ceza uygulama noktasında mecbur kalmadıkça en azını uygulayalım diye hep söylüyoruz. Ama görüyoruz ki hafta sonu sokağa çıkma yasağı var vatandaşımız keyfi olarak çarşıya çıkıyor. Polis durdurduğu zaman bir bahane üretiyor. Polis soruyor yasak var neden çıktınız hiçbir cevap yok veya saygısızlık yapılıyor. Bu noktada cezai işlem uygulamak zorunda kalıyoruz. Sürekli vatandaşımıza söylüyoruz ancak beraber yenebiliriz bu hastalığı diye. Polisiye tedbirlerle olmaz. Birbirimizde destek olursak yeneriz azaltırız? dedi.

Gazetemiz müdürü Barış Bilgin, Vali Hüseyin Öner´e Ardahan Medya Gazetesi ile Gebze Batı Yakası Medya´nın ortaklaşa düzenleyeceği Ardahan´ın Enleri 2021 Ödül organizasyonu hakkında bilgiler vererek, ödül törenine davet etti.


1

"Köylere Renk Katak" projesi

2

AK PARTİ ARDAHAN İL BAŞKANI HAKAN AYDIN OLDU

3

Başkan Demir, Çıldır Gölü'nde klip çekti

4

EKREM İMAMOĞLU, ARDAHAN BELEDİYESİNE İTFAİYE ARACI HİBE ETTİ

5

İl Tarım Müdürlüğü’nden Su verimliliği eğitimi