CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, Ardahan’ın kronik meselelerine el atmaya ve gündem yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta göç sorununu etraflıca tahlil ettiği önergesiyle İçişleri bakanlığına tedbir alınması yönünde tavsiyelerini sıralaya İncesu, şimdi de tarım ve besicilik ile uğraşan vatandaşların sosyal güvencesini ve tarım sigortalarının tamamını devletin karşılamasını istedi.
Bu devletimiz için çok küçük ama vatandaşımız için büyük bir adım olacak diyen Vekil İncesu; ‘’Bu sigorta desteği, tarım ve hayvancılık ile uğraşan halkımızın yaş ortalaması artık yaşlı diyebileceğimiz bir ortalamaya gelmişken bu destekle, gençlerin sektöre yönelmesini sağlayacağı gibi çiftçi ve besicilikle uğraşan vatandaşımızın yaş ortalamasını da dolayısıyla gençleştirecektir. Bu hamle daha verimli üretim olanağı oluşturacaktır. Doğal olarak da bu hem Ardahanlının Ardahan’da kalıp hayatını daha verimli geçirmesini sağlayacağı gibi ülke ekonomisine katkısı da daha fazla olacaktır” dedi.
Sosyal medya hesabındaki paylaşımında İncesu; “ Tarım ve Besicilikle uğraşan yurttaşlarımızın sigorta primlerini devlet karşılamalıdır. Kırsal kalkınmayı teşvik etmek, genç nüfusun tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet göstermesini sağlamak ve kentlere göçü azaltmak için köylerde üretim yapan vatandaşlarımıza yönelik güçlü destek mekanizmalarına ihtiyaç vardır.
Tarım ve hayvancılık yapan üreticilerin devlet destekli tanın sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanması, Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların emeklilik için ödedikleri sigorta primlerinin (Bağ-Kur tarım primi) devlet tarafından sübvanse edilmesi, büyük bir teşvik unsuru olacaktır” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Özgür Erdem İncesu, soru önergesinde Bakan Yumaklı’dan şu soruları yanıtlamasını istedi;
• Köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin devlet destekli tarım sigortası (TARSİM) primlerinin %100'ünün devlet tarafından karşılanması yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
• Tarımsal üretimde bulunan çiftçi ve besicilerin sosyal güvenlik kapsamına alınarak emekli olabilmeleri için ödemeleri gereken Bağ-Kur (Tarım) primlerinin tamamının veya büyük bir kısmının devlet tarafından sübvanse edilmesi yönünde bir düzenleme çalışması yapılmakta mıdır?
• Özellikle genç çiftçi ve genç besicilere yönelik hem tarım sigortası prim desteği hem de sosyal güvenlik prim desteği sağlayacak bütüncül bir "Genç Çiftçi ve Besici Destek Programı'' kurulması planlanmakta mıdır?
• Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin sigorta ve sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması halinde, sektörde üretici sayısında beklenen artışa yönelik bir etki analizi yapılmış mıdır?
• Tarım ve hayvancılık sektöründe üretici nüfusunun yaş ortalaması kaçtır? Son 10 yılda kırsal alanlardan kentlere göç eden genç nüfus oranı nedir?
• Mevcut durumda, tarım sigortası yaptıran çiftçilerin oranı ile sosyal güvenlik primlerini düzenli ödeyen tarım ve hayvancılık faaliyeti yürüten üreticilerin sayısı nedir?”