İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden verimli sürüler projesi

Verimli Sürüler, Buzağı Dolu İşletmeler Projesi, kapsamında ilk gebeliklerin tespiti başarıyla gerçekleştirdi

GÜNCEL 18.10.2024 10:49:00 0
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Haber: Bedrettin Şuay

Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Verimli Sürüler, Buzağı Dolu İşletmeler Projesi" kapsamında ilk gebeliklerin tespitini başarıyla gerçekleştirdi. Proje, pilot bölgelerde biyolojik yeterliliğe sahip sağlıklı dişi sığırların kızgınlığa getirilmesi ve beslenme kaynaklı olumsuz etkilerin önlenmesi amacıyla hayata geçirildi.

Proje çerçevesinde, dişi sığırların sağlıklı bir şekilde kızgınlığa girmelerini sağlamak için vitamin ve mineral içeren bolus desteği uygulandı. Ayrıca, sığırların kızgınlık döngülerinin senkronizasyonu ve suni tohumlama işlemleri titizlikle gerçekleştirildi.

Suni tohumlama sonrası oluşan gebelikler, uzman ekip tarafından yapılan ultrason muayeneleri ile tespit edildi. Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Makam Danışmanı Ali Cihat Toydemir, Şube Müdürü Emrah Aydın ve Veteriner Hekim Ali Gürbüz Eral tarafından gerçekleştirilen bu muayenelerde, uygulama gruplarındaki gebelik oranları belirlendi.

Müdürlük, 2024-2028 Stratejik Eylem Planı çerçevesinde dişi sığırların üreme parametrelerini en yüksek seviyeye çekmeyi hedefliyor. Bu proje, hem yerel üreticilerin ekonomik durumunu güçlendirmek hem de hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla büyük önem taşıyor.

Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu tür projelerle bölgedeki tarımsal üretimin kalitesini artırmayı ve hayvan sağlığını korumayı sürdürecek.

 


1

Genel sekreter Emin, Hanak’ta asfalt yapım işini yerinde inceledi

2

Hanak’ta öğrencilere, yönelik tatbikat verildi

3

Ardahan İl Müftülüğü'nde istişare toplantısı yapıldı

4

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden verimli sürüler projesi

5

Ardahan'ın yüksek kesimlerine kar yağdı