Tarih: 26.03.2020 12:38

HANTAVİRÜS NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Pandemi olarak dünyayı etkisi altına alan korona (Covid-19) virüsün etkisi geçmeden Çin´den gelen yeni virüs haberleri ?korona şekil değiştirdi´ gibi düşünülerek insanları daha da korkutmaya başladı. Ancak Hantavirüs belirtileri koronaya benzese dahi farklı bir virüs.

Hantavirüs (Hantavirüs pulmoner sendromu; Böbrek sendromlu hemorajik ateş), kemirgenler tarafından insanlara yayılan hayatı tehdit eden bir viral enfeksiyondur.

Nedenleri:

Hantavirüs; kemirgenler, özellikle geyik fareleri tarafından taşınmaktadır. Virüs idrar ve dışkılarında bulunur, ancak hayvanı hasta yapmaz. Farelerin yuvalarından veya dışkılarından kontamine toz içinde nefes alırlarsa, insanların bu virüsle hastalanabileceğine inanılmaktadır. Uzun süre boş olan evleri, barakaları veya diğer kapalı alanları temizlerken bu tür tozlarla temas edebilirsiniz. Ayrıca kedilerden insana bulaştığı da düşünülmektedir. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda Hantavirüs insandan insana yayılmış gibi görünmemektedir.

Belirtileri:

Hantavirüs hastalığının erken belirtileri gribe benzer ve şunları içerir:

Hantavirüslü insanlar çok kısa bir süre daha iyi hissetmeye başlayabilirler. Ancak 1-2 gün içinde nefes almak zorlaşır. Hastalık hızla kötüleşir. Belirtiler şunları içerir:

Tedavi:

Hantavirüsü olan insanlar hastaneye, sıklıkla yoğun bakım ünitesine kabul edilir.

Tedaviler şunları içerir:

Hantavirüs, hızla kötüleşen ciddi bir enfeksiyon olup hastada kalp, akciğer ve böbrek yetmezliği meydana getirerek ölüme yol açabilir. Agresif tedavide bile, akciğerlerinde bu hastalığa sahip olan insanların yarısından fazlası ölebilir.

Hastalığın Önlenmesi:

Kemirgen idrarı veya dışkı ile temasın mümkün olduğu bir alanda çalışmanız gerekiyorsa, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri´nden (CDC) aşağıdaki önerileri izleyin:

Dr. Cemalettin AYVAZOĞLU

Ardahan Üniversitesi

Nihat Delibalta Göle MYO




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —