HABER: ŞENOL KİRMAN
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Ardahan İl ve İlçe Başkanlıkları Milli Egemenlik Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla zamları protesto etti. İl ve ilçe başkanlarının katıldığı açıklamada partililer, yanlarında getirdikleri sobada tezek yakarak, mum ve gaz lambaları ile zamları protesto etti.
Basın açıklamasına DEVA Partisi Ardahan İl Başkanı Candar Yılmaz, Merkez İlçe Başkanı Aşkın Yıldız, Hanak İlçe Başkanı Kamil Büyükkaya, Çıldır İlçe Başkanı Mücahit Aslan, Posof İlçe Başkanı Soner Polatoğlu, Damal İlçe Başkanı Oktay Kara, Göle İlçe Başkanı Süleyman Demir ve partililer katıldı.
DEVA Partisi Ardahan İl Başkanı Candar Yılmaz, “Artan girdi maliyetleri, verilen asgari ücreti eritmiş, akaryakıt ve her şeye gelen zincirleme zamlarla esnafımız ve halkımız son durağa gelmiştir. Esnaf sanatkârlarımız için bundan sonra iflas ve işyeri kapatmadır ve imdat çığlıkları duyulmaya başlanmıştır. Zamların geri çekmesini acilen talep ediyor ve içimizi rahatlatacak mesaj bekliyoruz” dedi.
VATANDAŞ ELEKTRİK DÜĞMESİNİ AÇAMAZ HALE GELDİ
Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan fahiş zamlara dikkat çeken Başkan Candar Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; “2022 yılının ilk günlerinde tarihimizde görmediğimiz zamlarla yeni yıla girdik. Dünya ve ülkemizi etkisine alan ölümcül pandemi sürecinde ekonomik durumu her gün daha da zora giren esnaflarımız bu zamlarla adeta şoka girmiştir. Esnaf Pandemi, yasaklar, kapanma derken şimdi de içinden çıkılmaz doğalgaz, akaryakıt ve elektrik zamları ile bir kez daha çarpılmıştır. Toplumun güler yüzü eli açık insanı ahi ocakları mensupları pandemi süreci ve hayat pahalılığının dayanılmaz sonucu haddinden fazla yıpranmıştır. Bu gün bu acımasız elektrik zammı sonucu dükkânın da ve evinde elektrik düğmesini açamaz hale gelmiş, işyerleri bu zamlarla elektrik kullanamaz duruma düşürülmüştür.
Artan girdi maliyetleri, verilen asgari ücreti eritmiş, akaryakıt ve her şeye gelen zincirleme zamlarla esnafımız ve halkımız son durağa gelmiştir. Esnaf sanatkârlarımız için bundan sonra iflas ve işyeri kapatmadır ve imdat çığlıkları duyulmaya başlanmıştır. Bugün itibari ile toplumun en düşük gelirli grubu ne acıdır ki maalesef ahi ocağı esnaf ve sanatkârlar olmuştur”
ARTIK İNSANİ GİDERLERİMİZİ KARŞILAYAMIYORUZ
Doğalgaz, akaryakıt ve elektriğe yapılan zamlar sonucu üretime ve imalat maliyetleri şiddetli bir şekilde artmaktadır. Pandemi sürecinde yaşanılan ekonomik kriz bu zamlara işin içinden çıkılamaz hale gelmiştir. Her sektörde üretim-hizmet maliyetlerine eklenen doğalgaz, elektrik, akaryakıtın; böyle bir ekonomik krizde düşürülmesi gerekirdi. Bu zamlar acilen geri çekilerek temel üretim maliyetleri azaltılmalıdır. Sanayiden lokantaya, tarımdan sağlığa; bu zamlar tüm sağlanamayan dengeleri alt üst edecektir. Ne üreticinin ne de vatandaşın; bu zamlara ne de bu zamlar sonucu üretilen malları almaya gücü yoktur. Acil ekonomik eylem planlarına ihtiyaç vardır. Durdurulamayan dolar, dengelenemeyen ekonomi hayatımızı alt üst etmiştir. Ecza depolarında ilaç bulunamamaktadır. Artık insani giderlerimizi karşılayamıyoruz. Ekmek kuyruklarını bitirdik diye övünen iktidar bir antibiyotiğe bir ateş düşürücüye muhtaç etmiştir.
ZAMLAR ARDAHAN’I ÇARESİZ HALE GETİRECEKTİR
Türkiye genelini ilgilendiren zamları il bazında değerlendirecek olursak, 20 yıllık iktidarlık sürecinde Ardahan’a tek fabrika dahi kuramayan hükümet; Ardahan’dan göçü engelleyememiştir. Bölgesel olarak üretim merkezîlerine olan uzaklığı sebebiyle demirden sebzeye her ürüne ekstra nakliye bedeli eklenmektedir. Bu zamlar Ardahan’ı çaresiz hale getirecektir.
Ayrıca 6 ayı kış ile mücadele ve -30 dereceleri bulan soğuklarda afet bölgesi ilan edilmesi gerekirken zam üstüne zamlar halkımızı çaresizliğe sevk etmektedir. Bu kadar soğuk bir memlekette sanayi de ısınma yapılmadan nasıl üretim yapılabilir? Ya da bu zamlara rağmen yapılan üretimde ürün fiyatları kaçları bulacaktır? Bu üretici elindeki pahalı ürünü nasıl satabilecektir? Üretici böyle ekonomide ne kadar ayakta durabilecektir?
HALKINA ACIMAYAN BU YÖNETİME DUR DENMELİ
Nüfusunun % 60’ı tarım ve hayvancılıkla geçindiği Ardahan’da artan tarım makine ekipman tutarları, mazot, yem, gübre ve veteriner masrafları, tarım kredi kooperatiflerinin alacaklarını ertelememesi ve icraları çiftçilerimizi çıkmaza sürüklemiş, ve maalesef intihalar başlamıştır. Artık halkına acımayan bu yönetime dur denmelidir.
HES yapacağız diyerek yönü değiştirilen akarsularımız neye yaramıştır? HES’lere rağmen elektrik fiyatları neden bu denli artırılmıştır? Doğalgaz bulduk diye anlatılan hikayeler ne zaman son bulacaktır?
HÜKÜMET ESNAFIN KEPENK KAPATMASINI İSTEMEKTE
Kömür ton fiyatları 4 bin TL’yi bulmuştur. 3+1 bir dairenin ısınması 1000 TL. geçmekte Vatandaşlarımız için artık ev ve işyerlerinde soba kurma ve tezek yakmak kaçınılmaz son olacaktır. 2 katlı bir restoranın geçen ay 8 bin TL gelen elektrik faturası bu ay 17 bin TL gelmiştir. Anladığımız hükümet esnafın kepenk kapatmasını istemektir. Akıl almaz bu durum sadece kapanan bir restoranda zaten işsizliğin arttığı bir dönemde 10 kişinin daha işinden olması demektir.
ESNAF/EKONOMİK DESTEK PAKETİ ÇOK ACİL HAYATA GEÇİRİLMELİ
Bu süreçte ülke yöneten hükümetimizden derhal elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamlarını geri çekmesini acilen talep ediyor ve içimizi rahatlatacak mesaj bekliyoruz. Yaşanabilir, nefes alabileceğimiz sürdürülebilir bir esnaf/ekonomik destek paketinin çok acil ama çok acil hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
Hükümetten bu zor günlerde özellikle Esnafımızın kredi faizlerinin silinerek mevcut borçların 2023 yılı başına kadar ertelenmesini sigorta ve BAĞ-KUR gibi aylık ödemelerin altı ay ertelenmesini bekliyoruz” diye konuştu.