ARDAHAN İL MÜFTÜLÜĞÜ RAMAZAN KÖŞESİ
RAMAZAN KÖŞESİ 1.04.2022 12:36:00 0

ARDAHAN İL MÜFTÜLÜĞÜ RAMAZAN KÖŞESİ

Ardahan İl Müftülüğü Ramazan Köşesi

Günün Ayeti: ‘Ey iman edenler! Oruç, sizden önce gelmiş geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. (Bakara 2/ 183) Günün Hadis- i Şerifi

Ebu Hureyre’ den rivayet edildiğine göre, Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: ‘’ Mübarek Ramazan ayı size geldi. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda, sema ( cennet ) açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır.’’ (Nesai, Siyam, 5 )

Günün Kısa Açıklaması: ‘’Ramazan: Rahmet, Mağfiret ve Kurtuluş Ayı ‘’

Ramazan ayı Kur’an- ı Kerim’ de adı anılan tek aydır. Yüce Allah onu sadece anmakla kalmamış, yukarıdaki ayette aynı zamanda Ramazan’ ı oruç ayı olarak belirlemiştir. İşte bu ayrıcalıkları sebebiyle kültürümüzde Ramazan ‘’ On bir ayın sultanı’’ olarak kabul görmüştür. Ramazan ayı berekettir, ziyafettir. Ramazan ayı, ruh ve nefis için birey ve toplum için takvadır, korunmadır. Ramazan ayı, selamdır, esenliktir, dinginliktir, olgunluktur. Ramazan ayı, dayanışmadır, paylaşmadır, kardeşliktir. Bunların yanı sıra Ramazan ayı, kötü alışkanlıklara son verme, iyiden güzelden yana yeni sayfalar açma fırsatıdır. İşte bu bilinç içerisinde dolu dolu yaşanan Ramazan, bütün bir yılın verimli geçirilmesini sağlayacaktır.

Günün Fetvası:

Soru: Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nelerdir?

Cevap: İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkilbâliğ olması gerekir. İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadar ki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.