Barış Bilgin


NEREDEN NEREYE?

PİYASALARDA TÜRK LİRASI YERİNİ DÖVİZE BIRAKTI


Ardahan’da ticaret erbabı döviz kurundaki belirsizlik nedeniyle artık kredi kartına bile taksit yapamadıklarından dert yanmaya başladı.
***
Önceki yıllarda çek-senetle birlikte çok rahatlıkla mallarını satabildiklerini söyleyen toptancı esnafı döviz kurlarındaki son aylarda yaşanan belirsizlik nedeniyle Türk Lirasının yerini artık döviz cinsi paraların aldığını vurguluyorlar.
***
Durumdan memnuniyetsizliğini sohbet ortamında bile söyleyen Ardahan esnafına bir dokunsan artık bin ah işitiyoruz. Mesleğim gereği günde onlarca vatandaşla bir araya geldiğimden dolayı şüphesiz sohbetlerimizin ana gündem konusu da ekonomi oluyor.  
***
Önceden hatır gönül işi ile ticaret yapabildiklerini söyleyen esnafımız yıllar içinde bu durumun nasıl evrim geçirdiğini ekonomist bilgisi ile özetliyor. Ticarete ilk başladıkları yıllarda önce hatır gönül ve veresiye diye bir ticaretin olduğunu daha sonra bu durumun çek ve senet ile devam ederken bankacılık sektörünün kredi kartı çılgınlığı ile herkesin cebine koyduğu kredi kartlarına dönüş yapılırken, gelinen son durumda ise artık; yaptıkları ticaretin döviz kuruna göre şekillendiğini söylüyorlar. 
***
Türk lirasındaki değer kaybından etkilenmek istemeyen ticaret erbabı ekonomik belirsizliğin yol açtığı bu kaos ortamından kurtulmanın tek yolunun ise eski günlerde olduğu gibi yeniden Türk Lirasının değerinin hak ettiği noktaya ulaşmasında buluyorlar.