Bedrettin Şuay


KIŞ, BU ŞEHRİN BELİNİ BÜKÜYOR

Ardahan´ı en iyi özetleyen başlıklardan birini tercih ettim bugün.


Ardahan´ı en iyi özetleyen başlıklardan birini tercih ettim bugün.

Türkiye´de kış ayının çetin geçtiği Ardahan, gelişmede ve kalkınmada en geri kalmış bir vilayettir. Ağır geçiyor bu coğrafyanın kışları. Yaşamı olumsuz etkiliyor. Şiddetli soğuklar uzun süre etkisi altına alıyor bu kenti. Ardahan´da bu olumsuzluklardan nasibini alan illerin başında geliyor.

Ağır kış şartlarından dolayı ekonomik sıkıntılar ön plana çıkıyor. İnşaat sezonu en geç başlayan ve en erken biten illerden biridir Ardahan. Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bu şehirde kış mevsimi dolayısıyla çiftçi perişanlıktan bir türlü kurtulamadı. Kış mevsimi tam anlamıyla buralarda hayatın bitme noktasına sebep oluyor. Yaşamı da yaşantıyı da olumsuz etkiliyor.

Mevsim şartları göz önünde bulundurulduğunda kar yağışının başlaması an meselesidir. Geçmiş yıllarda karşılaştığımız hususlardan yola çıkarak kış mevsiminde yaşanılacak güçlükleri tahmin etmek kolaydır. Kentteki otopark sorunu, yolların konumu ortadadır. Kar yağışı ve dondurucu soğukların hüküm sürdüğü Ardahan gibi kentlerde kalkınma da gelişme de hayal ötesi gibi duruyor. Ortalama 8 ayı kış olan bu şehrin adeta beli bükülmüş, direnci kırılmıştır.

Ardahan ilimizin her ne kadar olumsuz yönleri varsa da, yazın ayrı bir güzel, Kışın apayrı bir güzeldir. Biz Ardahanlılar, memleketimizin kış aylarında soğuğuna ve yaz aylarında yağmuruna da ayrı bir hayranlık duyuyoruz galiba?