KASIM TIRPANCI


Gazeteci özgür olmazsa?

Yine bir ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü? geride bıraktık. Günler ile yıllar geçiyor, ancak gazetecilerin mevcut sorunları aynen devam ediyor.


Yine bir ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü? geride bıraktık. Günler ile yıllar geçiyor, ancak gazetecilerin mevcut sorunları aynen devam ediyor. Bu gün dolayısıyla gazetecilerle bir araya gelen Valimiz Hüseyin Öner´in, sorunlarla ilgili görüşmelerde bulunması ile Ardahan´da hizmete giren ve başlatılacak yatırımlarla ilgili olarak ayrıntılı açıklamalar yapmaları memnuniyet verici olmuştur.
 
Günümüzde gazetecilerin pekte özgür olmadıkları, görevlerini yaparken ciddi manada sıkıntılar çektikleri bilinen bir gerçektir. Ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere, çeşitli tehlikelerle karşı-karşıya olan gazetecinin huzur ortamında yaşama düzeyinde gerekli olanakların sağlanmasına ilişkin her hangi bir düzenleme de yapılmıyor. Hal böyle olunca, gazeteci her an bir olumsuz durumla karşılaşma kaygısı taşıyor. Ardahan´ın yanı sıra, ülke genelinde de gazetelerin büyük çoğunluğu devletin gelişmesi ve milletin kalkınması yönündeki haberlere ağırlık verdikleri halde, beklenen sonucun elde edilemediği görülen bir gerçektir.
 
Türkiye´de 4. kuvvet olarak bilinen ve dünyada da saygın bir konumda olan gazetecilik mesleğinde çalışanlara verilen değerin önemini vurgulayan ?´10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´´ gerektiği gibi kutlanmadığı için giderek ağırlaşan sorunlar dile getirilmiyor ve gazetecinin özgürce görevini yürütmesine dair olanaklar sağlanmıyor. Bazı çevreler her ne kadar gazetecileri hor görseler de, dara düşünce aradıkları ve yaptıklarından pişman oldukları çokça görülmüştür.
 
Gazeteciye güven duyulması için toplumun beklentileri doğrultusunda hareket etme mecburiyeti var. Bunun için 10 Ocak Gazeteciler Günü daha geniş kapsamlı etkinliklerle kutlanmalı ve şehrin idarecileri, toplumsal konulara duyarlı olan şahsiyetler ile basın mensupları bir araya gelip düşüncelerini dile getirmeliler. Devlet, özellikle mahalli basının korunması için gerekli bazı düzenlemeler yapmalıdır. Görülen yanlışlıkların üzerine giden 3-5 gazete sahiplerinden öç alma niyetindeki bazı idareciler, kanunların açık hükümlerini ihlal ederek, alım-satımlarında daha çok pazarlık ve doğrudan temin uygulamasına gitmekte, bununla kendilerine yakın firmaları beslerken, gazetelerin tek gelir kaynağı olan resmi ilanların da önünü kesmekteler. Bu da gazetelerin gelir kaybına uğramasına neden olmakta ve gazetecilik mesleğini yürütülmez hale getiriliyor. Buna bağlı olarak Ardahan´da sıkıntıya düşen 9 gazete iki şirket bünyesinde birleşme zorunda kalmasına rağmen, yine de giderleri karşılamada güçlükler çekiliyor.
 
Ardahan´da yarım asrı aşkındır mahalli gazetecilik yapan biri olarak bazı meslektaşlarımın çektikleri sıkıntılar yüzünden sıradan şahısların uyduruk haberlerine yer vermekteler ve adeta reklamlarını habere dönüştürmekteler. Bütün gazetecilerin imkanları olsa, sıradan bazı iş adamı ile siyaset heveslilerinden reklam almak için peşlerinden koşmazlar. Aslında gazeteciler tatmin edici bir gelir düzeyine kavuşsalar, siyasette ve ticaretteki niteliksiz takımlarının isimlerini gündeme getirme gibi toplumu rahatsız eden haberlere yer verilmemiş olur ve kamuoyu daha doğru haberler duyma olanağına kavuşur.
 
Ardahan´daki gazetecilerin 2 şirket bünyesinde birleşmelerine rağmen, gerek ekonomik ve gerekse bazı çevrelerin baskıları nedeniyle özgürce görevlerini yapamaz durumdalar. Bu yüzden toplumun beklentileri doğrultusunda haber ve makalelere yer verilemiyor. Yine de buna rağmen, haksızlığa uğrayan vatandaşların mağdur oldukları hususların belli ölçülerde dile getirilmesi, gazetecilere duyulan güvenin devam ettiğini gösteriyor. ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü? kutluyor ve milletin müşterek sesi olan gazeteciliğin özgürce devam etmesini dilerim.