Bedrettin Şuay


?Covit 19? hayatımızı değiştirdi!

Evlerimizde bunları düşünme ve değerlendirme fırsatı bulduk.


Covid 19, diğer adıyla korona virüs, insan yaşamında ilk defa can korkusuyla hayatımızda büyük değişiklikler yaşamaya başladık.

Sonrasında da tüm yaşantımızda büyük değişiklikler yaşayacağımızın işaretleri geliyor?

Bundan sonra ticarette, çalışmalarımızda, hatta çocuklarımızın okul hayatlarında büyük değişiklikler oluyor. Bu değişiklikler yalnız Türkiye´de değil, bütün dünya ülkelerinde yaşanıyor.

Özellikle de sağlığımızın korunması açısından uzun bir süre yüzümüzde maskesiz dolaşamayacağımızın işaretleri veriliyor?

Evlerimize zorunlu olarak kapatıldığımız, dışarıya çıkma yasağı geldiği günlerde ev hayatımızda yiyeceklerimiz de, iyilik yapma isteklerimizin kabardığı iyiliksever insanlar olduğumuzu hatırladık. Bugüne kadar duyduğumuz ancak yaşamadığımız günleri yaşamaya başladık. Unuttuklarımızı yeniden hatırladık. Evlerde ekmekler yapmaya, yani üretmeye yeniden başladık. Açlık duygusundan korkarken, çöplere atılan yemeklerin, ekmeklerin utancını yaşıyoruz?

Eski yıllarda olduğu gibi bir göz odada yaşanabildiğini anlarken, şimdi bunca zaman neleri ne uğruna talan ettiğimizi sorguluyoruz. Beton yığınlarının üzerlerindeki göz alıcı çizgilerin değil de, tarlada, bahçelerde çalışan çiftçilerin avuçlarındaki o emek çizgilerinin paha biçilemez olduğunu anladık?

Önceleri misafir gibi gezdirdiğimiz gözlerimiz gerçekten bakmayı, bakıp da gerçekleri görmeyi öğreniyor. Kirinden arınırken kalplerimiz, ellerimiz başka hayatlara dokunmaya başlıyor. Bu sancılı günler de bu yüzden, Hepimiz yeniden doğacağımız günü bekliyoruz adeta?

Yaptığınız iyilik, sergilediğiniz kibarlık, gösterdiğiniz sevgi ve iyilikler size çok farklı şekilde geri dönecektir. Tıpkı hayvanların korku sinyallerini almaları gibi birçok insan da hassastır. Sakladığınızı sandığınız düşünceler sesinizle, mimiklerinizle ve beden dilinizle yayılır. Başkalarının başarısından, şansından keyif alın. Bunu yaparsanız siz de şansı kendinize çekmiş olursunuz?

Eğer sağlıklı ve mutlu olmak istiyorsanız sizi incitmiş olan herkesi affetmelisiniz. Hayat kimseyi kayırmaz. Kimseye torpil yapmaz. Onun için kimse özel değildir; sağlık, keyif, huzur prensiplerinin safına geçtiğinizde size iyilik yapar. Hayat hiçbir zaman hastalık, rahatsızlık, kaza yâda acı göndermez. ?Ne ekersen onu biçersin? sözüne göre, bunları başımıza olumsuz ve yıkıcı düşüncelerimizle kendimiz getiririz?

Suçluluk duygusu hayata dair yanlış bir kavramdır. Hayat sizi cezalandırmaz yâda yargılamaz. Bunu yanlış inançlarınızın, olumsuz düşüncenizin ve kendinizi yargılamanızın bilinçaltı etkileri ile siz kendinize yaparsınız?

Eğer biri sizi eleştirirse ve bu hatalar sizin içinizdeyse sevinin, teşekkür edin ve yorumlarını takdir edin. Bu size hatayı düzeltme fırsatı verir. Rehberlik ve doğru eylem için dua ettiğinizde geleni kabul edin. Bunun iyi, çok iyi olduğunu fark edin. Bu durumda kendinize acıma, eleştiri ve nefret için hiç neden kalmaz. Evlerimizde bunları düşünme ve değerlendirme fırsatı bulduk.