ZİRAAT ODASI BAŞKANI SURAL: “ŞAP HASTALIĞI TAZMİNAT KAPSAMINA ALINMALI”

Şap hastalığı Ardahanlı besicilerin korkulu rüyası haline geldi. Ardahan’da görülen şap hastalığı ölümlere neden oluyor.

GÜNCEL 4.07.2023 15:01:00 0
ZİRAAT ODASI BAŞKANI SURAL: “ŞAP HASTALIĞI TAZMİNAT KAPSAMINA ALINMALI”

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA

Irak’ta ortaya çıkan ve Türkiye’de de ilk kez görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle Ardahan’da Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aldığı kararla şap hastalığının önlenmesi amacıyla canlı hayvan pazarı ile 186 köy karantinaya alındı. Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre şuana kadar kent genelinde 620 hayvan hastalık nedeniyle telef oldu. Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, şap hastalığı nedeniyle zor günler geçiren hayvan üreticilerini ziyaret etti. 

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Sural, “Şap hastalığı tazminat kapsamına alınmalıdır. Hayvan hastalıklarında çiçek ve brusella gibi nedenlerden dolayı hayvan telefinde desteklenen üreticilerimiz gibi, şap hastalığından dolayı telef olan hayvanların sahiplerinin de devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir” dedi.

SAT-2 virüsü sadece Ardahan’da değil Doğu Anadolu Bölgesi yoğunlukta olmak üzere ülke genelinde görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Başkan Sural, “Şap hastalığı SAT-2 serotipi için üretilen aşı ilimize 15 Mart tarihinde gelmiştir, öncelikli olarak hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla komşu illerimize sınır köylerdeki hayvanlara, ticari faaliyetlerde bulunan işletmelerdeki hayvanlara ve mera kiralayan işletme sahiplerinin hayvanlarına aşı uygulama çalışmalarına başlanılmıştır” diye konuştu.

Ardahan İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre kentte yaklaşık 300 bin büyük baş hayvan bulunduğunu söyleyen Başkan Sural şunları söyledi; “250 bin 544 hayvan aşılanmış olup geri kalan hayvanlar aşılanmaya devam etmektedir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hastalık sürecinde aşılama yapılamayacağından bilgilendirme eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Resmi olmayan rakamlara göre çevreden ve muhtarlardan edinilen bilgilere göre 620 civarı hayvan telef olmuştur. Telef olan hayvanların bilinçsiz bir şekilde doğaya bırakılması halinde hastalığın devam edeceği yapılan aşıların ve mücadelenin boşa gideceğinin bilincinde olup imhası için yetkili kurumlara bildirilmesi gerekmektedir. İlimizde 186 köy karantinaya alınmıştır. Hastalığın yayılmaması için vatandaşlarımızdan duyarlı davranıp hasta hayvanlarını hayvan sürülerine katmayıp ayrı bir yerde izole etmesi gerekmektedir. Karantinaya alınan köyler başta olmak üzere 500 litre dezenfektan dağıtımı yapılmıştır. ARİ bölgesi olmadığımız için telef olan hayvanların sahiplerinin devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Şap hastalığı tazminat kapsamına alınmalıdır. Hayvan hastalıklarında çiçek ve brusella gibi nedenlerden dolayı hayvan telefinde desteklenen üreticilerimiz gibi, şap hastalığından dolayı telef olan hayvanların sahiplerinin de devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Hayvan üreticileri ise, şap hastalığı nedeniyle hayvanlarının öldüğünü belirterek, yetkililerden hastalığa karşı kalıcı çözüm bulunmasını istediler.


1

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

2

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

3

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

4

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

5

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler