Yerli çoban sıkıntısı Afganlara iş kapısı oldu

Nüfusunun yüzde 90´nın tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Ardahan´da yerli çoban bulamayan üreticiler, Afganistanlı çobanlarla çalışıyor.

ÇEVRE 2.08.2021 14:47:09 0
Yerli çoban sıkıntısı Afganlara iş kapısı oldu

ŞENOL KİRMAN

Nüfusunun yüzde 90´nın tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Ardahan´da yerli çoban bulamayan üreticiler, Afganistanlı çobanlarla çalışıyor.

Ülke ekonomisinin olmazsa olmazı olan tarım ve hayvancılık sektöründe son zamanlarda baş gösteren çoban sıkıntısı sektörü olumsuz yönde etkiliyor.

3 ile 5 bin TL arasında maaş artı sigorta, ayrıca yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına rağmen yerli çoban bulamayan üreticiler, kapılarını Afganistanlılara açtı.

Çobanlık mesleğinin hayvancılık sektörünün olmazsa olmazı, vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken üreticiler, artık kimsenin çobanlık yapmak istemediğini söylediler.

Türkiye´de olduğu gibi Ardahan´da da ciddi anlamda çoban sıkıntısı olduğunu belirten hayvan üreticileri, ?Hem ilimizde hem ülkemizde gerçekten ciddi bir çoban sıkıntısı yaşanıyor. Yeni nesil çobanlık yapmak istemiyor. Afganistan´dan göçen kardeşlerimiz bu işe soyundular. Hayvanlarımızı meralarda otlatmak için Afganlı kardeşlerimizi kullanıyoruz. Türk insanının ekonomik seviyesinin iyileşmesi ve köylerde yaşamamak istememesi, şehirlere göçün artması bu sektörün yapılmamasının en önemli etkenlerinden bir tanesi. 3-4 bin lira maaş almasına rağmen bu işi yapmak istemiyorlar. Herkes çocuğunu okutmak, mühendis olsun, avukat olsun, doktor olsun istiyor. Eğer okutamazsa da ?meslek sahibi olsun´ diyor. Ama hiç kimse çocuğunun çoban olmasını istemiyor? diye konuştular.


1

210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı

2

Deneysel-Bilişsel Psikoloji Sempozyumu bu yıl ARÜ’de gerçekleştirildi

3

ARÜ Kalkındırma Vakfı büyümeye devam ediyor

4

Çıldır Öğretmen Evine ilk kazma vuruldu

5

AK Parti Belediye Meclis Grubu’ndan basın açıklaması!