YEREL PARLEMENTODAN İŞÇİLERE TAM DESTEK

Ardahan´ın yerel parlamentosu olarak bilinen İl Genel Meclis Üyeleri, işten çıkarılan 57 işçiye sahip çıkarak, meclisten oy birliğiyle işçilerin işlerine geri dönmesi için tavsiye kararı aldılar.

8.12.2020 15:00:28 0
YEREL PARLEMENTODAN İŞÇİLERE TAM DESTEK

Ardahan´ın yerel parlamentosu olarak bilinen İl Genel Meclis Üyeleri, işten çıkarılan 57 işçiye sahip çıkarak, meclisten oy birliğiyle işçilerin işlerine geri dönmesi için tavsiye kararı aldılar.

İl Genel Meclis Başkanı Murat Dalanbay Başkanlığında bir araya gelen İl Genel Meclis Üyeleri, pandemi ve kış günü işten çıkarılıp mağdur edilen işçilerin durumu hakkında açıklama yaptılar. CHP Gurubu adına Vahit Atasoy, AK Parti Gurubu adına ise Nihat Ülven Meclis´te açıklama yaptılar.

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Levent Bilgili ve Doğan Yıldırım ise, emekçi işçilerin her zaman yanında yer aldıklarını ve işten çıkarılmalarını doğru bulmadıklarını söylediler.

ÜLVAN: CUMHURBAŞKANIMIZIN EMRİ UYGULANMALIDIR

Cumhurbaşkanımızın pandemi sürecinde hiç kimse işten çıkarılamaz şeklinde uygulaması var ilken, işçilerin bu şeklinde işten çıkarılmalarının doğru olmadığını açıklayan AK Parti Gurup sözcüsü Nihat Ülvan: ?375 sayılı KHK ile kadroya geçirilen yani idare adına kurulan personel A.Ş. de çalıştırılmaya başlanan taş ören işçilerin müfettiş raporu ile işçilerimizin iş akdi feshedilmiştir. Bu müfettiş raporunu istinaden yapılan uygulamadan meclisimiz ve Ak Parti grubumuzun bilgisi bulunmamaktadır.   Cumhurbaşkanımızın pandemi sürecinde hiç kimse işten çıkarılamaz şeklinde uygulaması var ilken, işçilerin bu şeklinde işten ayrılmalarının sağlanması hukuksal bir zorunluluk olsa bile vicdanları yaralayan bir durumdur. Bu gün Meclis´imizin, ilimizin ve memleketin tüm cefasını çeken vatandaşlarımızın yürekleri yaralayıcı bir uygulama ile gündem de olması ayrı bir üzüntü sebebidir.  Meclisimiz ve hatta gerekirse konunun tüm tarafları ile istişare ve çözüm arayışı ile insana ve ilimize yakışır şekilde çalışılmasını beklemekteyiz.  Bu hem makamları yücelttiği gibi hem de toplumsal birliği ve huzuru koruyacak ülkemizin bu zor süreçlerinden daha rahat geçmesine yardım edecektir? dedi.

CHP´Lİ ATASOY: İNFİAL YARATAN KARARI ALANLARI KINIYORUZ

Meclis´te CHP Gurubu adına açıklama yapan, Göle İl Genel meclis Üyesi Vahit Atasoy, ?Ardahan İl Özel İdaresi bünyesinde çalışan işçiler 01.01.2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan karar ile Ardahan İl Özel İdaresi Personel Anonim Şirketi Müdürlüğü´nde 375 sayılı KHK ile işçi statüsüne geçirilmiş olup, çalışmakta olan bu işçilerden 57 çalışan işçilerimizin şirket tarafından 03.12.2020 tarih ve 12 sayılı kararı ile iş akitlerinin sonlandırılmasına karar verilmiştir. Şahsım ve CHP gurubu adına bu olayı tasvip etmiyoruz.

İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişi tarafından, İl Özel İdaresinde 19.08.2019-06.09.2019 tarihleri arasında yapılan Özel teftiş sonucu 167/37 sayılı özel teftiş raporu düzenlenmiş ve Ardahan Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliğinde çalışmakta olan kişilerin 375 sayılı KHK´nın geçici 24. Maddesi kapsamında olmadığını ve yine aynı KHK´nın geçici 23 ve 24. Maddelerinin uygulanmasına dair Usul ve Esasların İşçi statüsüne geçirilme başlıklı 41. Maddesinin 3 numaralı alt bendi gereğince tazminatsız olarak işten çıkarılmalarına karar verilmiştir.

Söz konusu bu karar ile aynı statüde olan toplamda 57 kişi hakkında alınmış ve aynı anda işten çıkarılmışlardır. İşten çıkarılmalarına gerekçe olarak gösterilen maddede ?şartları taşımayan kişiler? ibaresi bulunmakta ve buna atıf yapılmaktadır ancak bu 57 kişinin hangi şartları sağlamadığı bilinmemektedir.

İktidar gücü elinde bulunan siyasi yetkililer tarafından oy potansiyellerini artırmak amacıyla Özel İdare bünyesine alınan emekçi işçi arkadaşlarımızın sebepsiz olarak iş akitlerinin tek taraflı fesih edilmesi düşündürücü olup, anlaşılan o ki "Filler tepişince papatyalar ayakaltında ezilir." İlimizde de siyaset ve bürokrasi arasındaki bitip tükenmek bilmeyen güç savaşında tüm hesap gariban işçilerimize kesilmiştir.

Özel İdarede siyasî rant doğrultusunda yapılan harcamalar sonucu tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek işten çıkarılmalarına sebebiyet verilen 57 işçinin iş akitlerinin usulsüz olarak ellerinden alınması hem kanuna hem de insanlık adına üzücü bir durumdur.

İl Özel İdaresi tarafından işçilere ödenen ücret ve sosyal haklar, İl Genel Meclisi´nin almış olduğu yatırım programlarında belirtilen işleri yerine getirmekte borçları nedeniyle zorlanan kurum bu işçilere tanınan hakların bütçe için küflet arz ettiğini düşünerek mi işlerine son verilmiş olduğu bilinmemektedir.

İş akitleri fesih edilen bu işçiler işe alındıklarında, evlenerek yuvalarını kurdukları, çocuk sahibi oldukları, ailelerinin geçimlerini sağlaya bilmek için bankalardan ve benzeri yerlerde kredi kullanıp borçlanmak sureti ile hayatlarını idame ettirip bu zorlu süreçte geçinmek için çalıştıkları aşikar bir durumdur.  Kaldı ki bu işçilerin işten çıkarılmaları,  Anayasamızın 49.maddesi "Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır." düzenlemesi karşısında bir Devlet kuruluşu olan Özel İdaresinde bu Anayasal hakkın yerine getirilmesinde katkı sunması gerekir.

Bu nedenle, siyasi görüş ve vasıfları ne olursa olsun KHK ile işe alınan 57 Emekçi işçinin hukuksuz olarak işten çıkarılmalarına grubumuz olarak karşıyız.  Ülkemizin Sağlık ve Ekonomik süreci düzelinceye kadar mağdur edilen bu işçi kardeşlerimizin çalıştırılmaları yani işlerine devam etmeleri yönünde Meclisimizde bir karar alınmasını, işçilerimizin iş akitlerinin feshine ilişkin haklarını kazanmalarındaki mücadele ve gelişmeleri dikkate alarak gurubumuz adına destekliyoruz.

İl özel idaresi bünyesinde, bütçe yetersizliği, tasarruf tedbirleri, pandemi süreçleri, ödenek borç gibi benzeri gerekçeler ileri sürülmek kaydı ile Meclisimiz tarafından alınan performans planı yatırım programı kararlarında yapılması gereken işler yerine getirilmeyerek meclisin itibarsız duruma düşürülmesini ve kış şartlarının ağır ve bir hayli uzun geçtiği ilimizde bunca insanın işten çıkarılması kamuoyu nezdinde kabul görmediği gibi ilimizde infiale sebebiyet verdiğinden bende şahsım ve CHP gurubu adına yapılan bu işçi kıyımını kınıyoruz olayı meclisimizin takdirine arz ederim.?


1

Milli sporcu Avrupa’da madalya peşinde

2

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: Arıcılık Çalıştayı’ndan dışlandık

3

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

4

Meyve ağaçları satışa çıktı

5

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonundan 1 Mayıs açıklaması