Yağmurla gelen bereket sofralara lezzet getirdi

Yağmurla gelen bereket sofralara lezzet getirdi

GÜNCEL 27.07.2021 13:19:24 0
Yağmurla gelen bereket sofralara lezzet getirdi

Bedrettin Şuay

Ardahan´da bir süredir aralıklarla etkili olan yağışlar nedeniyle mantar bereketi yaşanıyor. Merkez, ilçe ve köy meralarında yetişen mantarlar, sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldı. Her yıl Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında çayır ve meralarda yetişen ve yöre halkı tarafından toplanan mantarlar, lezzet ve protein açısından önemli bir besin olduğu belirtildi.

Mantar toplayan vatandaşlar ise, bu sene aşırı yağışlardan dolayı mantar bolluğu yaşandığını belirterek, Yağmurun yağmasının ardından güneşle birlikte toprağın insanlara sunmuş olduğu mantar gerek tadı, gerekse protein açısından diğer sebzelere oranla daha fazla değere sahiptir. Yağmurun ardından toprağın insanlara en büyük ikramlarından olan mantarı toplamak için araziye çıkan Ardahanlı vatandaşlar " mantar son derece sağlıklı ve protein deposu bir yiyecektir. Sadece birazcık emekle bu denli güzel bir lezzetin sofralarda yer alması gerekiyor. Dediler.

Evlerimizde mantarın değişik yemeklerini yaptıklarını belirten vatandaşlar et yemeklerinde, sebze yemeklerinde, közde pişirerek bu değişik lezzeti gerek kendimiz tüketiyor, gerekse misafirlerimize ikramda bulunuyoruz. Bizim bu toplamış olduğumuz mantarlar kültür mantarı yani yenilebilir mantarlar.  Bölgemizde zehirli mantarlarda mevcut. Özellikle mantarlar hakkında bilgisi olmayanların buna çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bu aylarda bolca olan mantarı tatmak için araziye çıkan vatandaşlar gelişi güzel mantar toplamamalıdır. Bölgemiz halkı bu konuda son derece bilgilidir. Dediler.

 


1

Damal mesire alanında temizlik çalışması

2

GSF resim bölümü öğrencisi Ozan Çimli ödül kazandı

3

Ardahan Çamlıçatak Ormanında toplumsal farkındalık oluşturuldu

4

Öğrencilerden Başkan Demir’e 23 Nisan ziyareti

5

Ceren Abla Kreşinden 23 Nisan etkinliği