Yağan yağmurlar Ardahan´da biçime giren çiftçileri mağdur etti

Yağan yağmurlar Ardahan´da biçime giren çiftçileri mağdur etti

10.08.2018 11:08:05 0
Yağan yağmurlar Ardahan´da biçime giren çiftçileri mağdur etti

Ardahan´da yağan yağmurlar biçime giren çiftlileri mağdur etti. Son yıllarda baş gösteren iklim değişiklikleri yüzünden çiftçilerde ot ve ekinlerini ne zaman biçeceklerini şaşırdılar.
Ardahan ve yöresinde ilk önce otların biçilmesinin ardından önce korunga ardından da yulaf, arpa ve buğday geliyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte Ardahan´da ilk olarak otlar biçilerek bir gün yerde kurumaya bırakılıyor. Daha sonra da toplanarak küçük küçük yığınlar olarak bir araya getiriliyor.
Ardında da tarla ve çayırlardan taşınarak evlere getiriliyor. Son yıllarda çiftçiler ne yapacaklarını şaşırmış durumda kalıyorlar.
Çünkü biçilen otlar kurumaya bırakılınca da düzensiz olarak yağan yağmurlar nedeniyle günlerce hatta haftalarca toplanamadan yerde kalıyor. Daha sonra da çürümeye yüz tutuyor.
Çiftçiler biçilen otlar tarlada kalıpta çürüyünce bu otlarI kışın hayvanlarımıza yediremiyoruz.
Ardahan Merkeze bağlı köylerde yaklaşık iki hafta önce çayırlarını biçtikten sonra yağmaya başlayan yoğun yağmurlar üzerine otlarının tarlada kaldığını belirten Çiftçiler yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Çiftçiler ?Yaklaşık iki hafta önce çayırımızı biçerek kurumaya bıraktık. Bir gün yerde serili kalması gerekiyordu. Fakat ertesi gün başlayan yağmur günlerce sürdü. Daha sonra da bir türlü kurutup ta toplayamadık ve otlar çürüdü. Artık yapacak bir şey yok. Çok masraf ettik.
Şimdi taşıyıp harmana götürüp patosa vurarak saman haline getireceğiz. Küflendiği için ot olarak hayvanlara yediremeyeceğiz. Eğer bu şekilde muhafaza edip kışın hayvanlara yedirirsek hayvanlar buzağı atar. Çünkü ot yerde kalınca yağan yağmurun etkisiyle çamurlaşıyor ve adeta pas haline geliyor. Ayrıca kurumayınca da küflenerek kararıyor. 
Bazen de dolu aman vermiyor. Tohum ve mazot çok pahalı. Birçok şey sorun olarak duruyor. Teknoloji ile traktörlerimiz ve iş makinelerimiz var. Ama çalışacak adam da bulamıyoruz. İnsanlar artık rahatı çok seviyor Açıklamasında bulundular.                                                       Haber: Bedrettin Şuay


1

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak

2

İl İnsan Hakları Kurulundan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü” ziyaretleri

3

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ ÖDENİYOR

4

Ardahan Belediyesinin bahar temizliği devam ediyor

5

Arıcılık Çalıştayı yapılacak