Vatandaşlar, Verem (TÜBERKÜLOZ) hastalığına karşı bilgilendirildi

Pratisyen Doktor Mustafa Buğra Bozkurt, vatandaşları Verem (TÜBERKÜLOZ) hastalığına karşı bilgilendirdi

GÜNCEL 5.01.2023 15:44:00 0
Vatandaşlar, Verem (TÜBERKÜLOZ) hastalığına karşı bilgilendirildi

Haber: Arzu Alkan

Ardahan Merkez toplun sağlık merkezi 01 NOLU sağlık ocağında görevli Pratisyen Doktor Mustafa Buğra Bozkurt, çalışanlarla birlikte  kapalı halk pazarı girişinde stant kurarak Verem (TÜBERKÜLOZ) hastalığı ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Doktor Bozkurt, Verem hastalığı akciğer tüberkülozu havaya salınan mikroskobik damlacıklar yoluyla insandan insana yayılan bakterilerden kaynaklanır. Bu salınma, aktif tüberküloz formuna sahip ve tüberküloz tedavisine henüz başlamamış bir kişi hapşırdığında, konuştuğunda, öksürdüğünde, veya tükürdüğünde gerçekleşebilir. Bir kişinin enfekte olabilmesi için bu salınan mikroplardan sadece birkaçını soluması yeterlidir. Tüberküloz bulaşıcı olmasına rağmen, kolaylıkla yayılan bir hastalık değildir. Daha çok birlikte yaşanılan bir kişiden diğerine geçer dedi.

Bozkurt, bir kişi Tüberküloz, bakterisini soluduğunda bakteri akciğerlere yerleşir. Akciğerlerden, kan yoluyla Böbrek, omurga ve beyin gibi vücudun diğer bölgelerine geçebilir.Tüberküloz hastalığının belirtileri Tüberkiloz bakterilerinin vücudun neresine yerleştiğine bağlıdır. Tüberküloz bakterileri genellikle akciğerlere yerleşir. Tüberküloz hastalığının belirtileri üç hafta veya daha fazla öksürük, Göğüs ve sırt ağrısı, öksürükte kan veya balgam, halsizlik veya ya yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, Titreme, Ateş ve gece terlemesi gibi semptomları aylarca sadece hafif seviyede görülebilir dedi.

Doktor Bozkurt , bu durum, tıbbi yardım aranmasında gecikmeye yol açarak bakterilerin başkalarına bulaşmasına neden olabilir. Aktif verem hastalığı olan kişiler, bir yıl boyunca yakın temas yoluyla ortalama 5 ila 15 kişiye daha bulaşabilir. En az iki hafta boyunca uygun ilaç tedavisi gören aktif verem hastalığı hastalarının çoğu artık bulaşıcı değildir. Verem hastalığı çoğunlukla yetişkin bireyleri etkiler. Ancak, tüm yaş grupları risk altındadır. 

Yetersiz beslenen veya diyabetli insanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin yanı sıra tütün kullanan bireylerin hasta olma riski daha yüksektir dedi. Bozkurt, Eğer uygun tedavi uygulanmazsa, bireylerin neredeyse tamamı hayatını kaybetme riskiyle karşılaşabilir dedi.

 

 


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı