Vali: ?Köylerimizin önemli sorunlarını çözmeye çalışacağız?

Vali Mustafa Masatlı, merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarları ile bir araya geldi

20.05.2019 09:52:04 0
Vali: ?Köylerimizin önemli sorunlarını çözmeye çalışacağız?

Vali Mustafa Masatlı, merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarları ile bir araya geldi 

Valilik Toplantı Salonunda bir araya geldiği muhtarlara yönelik konuşan Vali Masatlı, muhtarlara görevlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu.
Hayvancılık konusuna değinen Vali Masatlı, bölge ekonomisinin hayvancılık üzerine kurulu olduğunu, dolayısıyla hayvancılığın geliştirilmesi noktasında gerek yaylalarda yapılması gereken çalışmalar ve gerekse tarım müdürlüğü tarafından hayvan sağlığı konusunda yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Ardahan´da hayvancılığın ana sorunlarından birisinin meralardaki aşırı baskı ve tahribat olduğunu, mera hayvancılığı yapan, bölge üreticisini ve meraları korumak adına bu konuda geniş katılımlı toplantılar yaparak bu soruna yönelik yapıcı kararlar alındığını aktaran Vali Masatlı, ?İlimizin ana geçim kaynağı hayvancılıktır. Dolayısıyla burada hayvancılığın bitmesi demek, burada ki ekonomik hayatın bittiği anlamına gelir. Mera Hayvancılığının bu kadar önemli olmasıyla birlikte hayvancılıkla ilgili neler yapıyoruz, bunları bilmenizi istiyorum. Göreve başladıktan sonra tüm köylerimizi, ilçelerimizi dolaştık. Burada özellikle hayvancılığın büyüyerek geliştirilmesi gerektiğini tespit ettik. O gün itibariyle de bazı konularda bizi çok zorlayan, hala da direnç gösterdiğimiz bir takım hususlar var.

Özellikle dışarıdan göçer hayvancılığın ilimize alınmaması, ilimize alındığı takdirde meralarımızın ciddi oranda tahrip olmaya devam edeceği, aynı zamanda bazı hayvan hastalıklarının da ilimizde yaygınlaştığı, bundan dolayı hayvanlarda buzağı atması başta olmak üzere, değişik hastalıkların ortaya çıktığı anlaşıldı. Buna istinaden biz de yeni bir mera kararı yazdık. Bizim burada yürüyen, kendi ayakları üstünde duran bir hayvancılığımız var. Meralarımız müthiş derecede tahrip oldu, bununla beraber hastalık düzeyimizde çok arttı. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor? dedi.
Hayvan hastalıklarıyla mücadele ve köyleri ilgilendiren diğer konulara da değinen Vali Masatlı, ?Hastalıklara karşı aşılama yüzde yüzün üstüne çıktı. Ayrılan ödenek miktarını 30 bin TL´den 300 Bin TL´ye çıkardık. Çoban evi için konteynırlar veriyoruz. Bu yıl işlere yaylalardan başlıyoruz. Yayla yollarını ve hayvan sulaklarını öncelikli olarak yapacağız. Sondajlar ve yaylalara çok sayıda sulak bırakarak sulama konusunda da ilerleme kaydedeceğiz. Çünkü ekonominizi güçlendirmek için üretim altyapısını destekleyeceğiz, iyileştireceğiz. Siz daha çok üretip, daha çok kazanacaksınız. Tarımcı arkadaşlarımız da sütle ilgili, hayvan bakımıyla, hayvan hastalıklarıyla ilgili köy köy geziyorlar. Çiftçi eğitimlerimiz de devam ediyor. Hayvan hastalığıyla yüzde yüz mücadele ediyoruz. Bu sorunu muhakkak çözmemiz gerekiyor. Ayrıca Özel İdaremiz, asfalt ve kilit parke kapasitesini büyüttü ve köylerimizin ihtiyacını karşılayacak kapasitede asfalt ve kilit parke üretimi yapmaya başladı. Yaylalar için beton sulaklarımızda geldi ve dağıtacağız. Cumhurbaşkanımızın Köy alt yapısını güçlendirmek adına başlattığı en önemli yatırım projelerinden olan KÖYDES´e de 26 milyon lira ödenek geldi. Bu parayla da inşallah köylerimizin önemli sorunlarını çözmeye çalışacağız. Köylerimizde kullanılmayan okul veya lojman varsa buraları da köy muhtarlığına veriyoruz. İhtiyacı olan talepte bulunup, köy okulunu muhtarlık, taziye evi olarak kullanabilir. Sosyal yardımlarımız ve sosyal desteklerimiz devam ediyor. Vakfımız ihtiyaç sahibi, düşkün vatandaşlarımıza ulaşarak her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor. Sizlerde köyünüzde ihtiyaç sahibi, düşkün, mağdur durumunda olan vatandaşlarımız varsa bizlere mutlaka bildirin. Bir diğer konuda Kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo Ateşi hastalığı, bu konuda da gerekli önlem ve çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımızın bilgilendirilmesini sağlıyoruz? diye konuştu.


1

Samanlık kül oldu

2

SERKA Fizibilite Destek Programı Kapsamında 2,5 milyon TL destek verecek

3

Yoldan çıkan otomobilin sürücüsü yaralandı

4

Zehirlenme olayı ile ilgili Valilikten açıklama

5

AK Parti İl Başkanı Yılmaz’dan mobbing iddialarına sert tepki