Ünlü: Hayaldi gerçek oldu

Derneğimizi kurduğumuzda ilerde derneğimizi Vakfa çevireceğimize dair karar almış ve yaklaşık sekiz yıldır da bunun hayalini kurmaktaydık. 30 Temmuz 2020 günü bu hayalimizi gerçekleştirdik. Hayaldi artık gerçek oldu.

14.12.2020 14:15:55 0
Ünlü: Hayaldi gerçek oldu

Ardahan´ın en aktif Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan eski adıyla YİBO derneği  yeni adıyla Ardahan Vakfı başkanı Celil Ünlü ile vakfın çalışmaları hakkında bir sohbet gerçekleştirdik.

Ardahan Medya gazetesinden Barış Bilgin´e vakıf çalışmaları ve kendiişleri hakkında bilgi veren Celil Ünlü, ?2007 yılında kurucu başkanlığını yaptığım o zaman ki adıyla YİBO derneğimizi daha sonra vakfa çevirerek Ardahan´da başta eğitim alanı olmak üzere bir çok alanda memleketimize katkı sunmaya başladık.? Dedi.

Açıklamasının devamında vakfın kuruluş aşamasını ve yaptığı çalışmaları da aktaran Başkan Ünlü şunları dile getirdi; ?Ardahan Vakfı başta Eğitim ? Kültür ? Sanat ve Tarih olmak üzere dört temel alanda üzerinde kurulmuştur. Bu alanda bölgenin yine en büyük STK´ sı olan Ardahan Vakfının öz geçmişi ve kurulma amacımız ise şöyledir;

/resimler/2020-12/14/1418201765337.jpg

Serüvenimize ilk olarak 2007 Yılında başladık. 12 yıl sonra mezun olduğum Ardahan Merkez Yatılı İlk Öğretim Bölge Okulunu Y.İ.B.O´yu  ziyaret etmemle Dernekleşme fikrini ortaya çıkmıştır.

İlimizde Eğitim anlamında yaşamış olduğumuz sorunlardan dolayı Ardahan YİBO Mezunları olarak bu soruna çözümler üretmek amacı ile öncelikle Ardahan YİBO Derneğini kurarak bölgemizde ki Eğitim sistemine dâhil olduk. Bölgemizde projelerle köy okullarımız da İlçelerimiz de ve İlimizde bulunan hemen hemen her okulumuz da bir proje gerçekleştirdik.   Sonrasında bölgemizde gelen yoğun talep üzerine ve dönemin Ardahan Valisi ile dönemin Ardahan İl Milli Eğitim Müdürümüzün ricası ile adımızı Ardahan Eğitim ve Kültür Derneği olarak değiştirip gerek bölgemizde,  gerekse Türkiye´nin değişik bölgelerin de 50 ye yakın proje ile otuz beş bine yakın öğrencimize ulaştık. 

Derneğimizi kurduğumuzda ilerde derneğimizi Vakfa çevireceğimize dair karar almış ve yaklaşık sekiz yıldır da bunun hayalini kurmaktaydık. 30 Temmuz 2020 günü bu hayalimizi gerçekleştirdik. Hayaldi artık gerçek oldu.? İfadelerini kullandı.

Ardahan Vakfının Kurulma Amacı

Gazetemiz Genel Müdürü Barış Bilgin ile yaptığı söyleşide vakfın kuruluş amacını da dile getiren Başkan Celil Ünlü; ?Ulusal ve uluslararası platformlarda Ardahan´ın unutulmaya yüz tutmuş tarihi değerlerini korumak, Kültürel ve sanatsal miraslarını yaşatmaya katkı sağlamak amacıyla vakfımızın amacını şu başlıklarda sıralayabiliriz

A - Millet olmanın gereği olan manevi ve milli değerlerimize bağlı, insana ve doğaya saygılı; fikri ve vicdanı hür, ilim ve irfan sahibi, toplumumuza ve insanlığa değer katan, yenilikçi, çalışkan, iyi ahlaklı, hoşgörülü ve başarılı bir gençlik yetişmesine manevi ve maddi katkıda bulunmak suretiyle ülkemize ve insanlığa faydalı olmak; bu çerçevede eğitim ve öğretim hizmetlerinin etkin ve verimli biçimde yerine getirilmesine yönelik çalışmalara katkıda bulunmak ve bu konularda manevi, maddi her türlü desteği ve girişimi gerçekleştirmek amacıyla; Ardahan´da bulunan tüm ilkokullarda, ortaokullarda,  liselerde, yüksekokullarda ve üniversitelerdeki eğitim eksikliklerini tespit etmek ve tamamlanmaları için gerekli çalışmaları yürütmek,

B-  Ardahan´ın tarihsel gelişim sürecine değer katacak katkılarda bulunmak; doğal, kültürel ve sanatsal varlıklarının tanıtılması, onarılması ve korunmasını sağlamak,

C-  Yörenin iktisadi kalkınması ve sosyal gelişmesine yardımcı olmak;

D- İnsanların eğitim, sağlık, folklor, sanat, eğlenme ve dinlenme konularında yararlanacakları girişimlerde bulunmak;

E- Ardahan´ın eğitim ve kültürüne katkıda bulunmak,

F- Ardahan´ın tabiatını ve doğal ekosistemini koruyucu ve geliştirici önlemleri almak, bu kapsamda ekosistem içerisindeki canlı türlerinin ve doğanın korunması amacıyla çalışmalar yapmak,

G- Ardahan´ın kültür mirası olan tarihi eserlere, tarihi binalara ve tarihi kalıntılara sahip çıkmak,  korumak ve koruma altına almak, Ardahan´da cami, medrese, kilise, köprü, kale, şehitlikler ve mezarlıklar gibi tarihi mirasların korunması ve gerek görülmesi durumunda tadilatlarının yapılması ve koruma altına alınması gibi faaliyetleri yürütmekten ibarettir.

Öte yandan Ardahan da Unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarının tespiti, Türkülerin, Şiirlerin ve Manilerin araştırılması arşivlenmesi, bugüne taşınması ve bugünü de gelecek nesillere aktarmak için kurulmuş bir Vakıfız? açıklamasında bulundu.


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı