Türkgözü Sınır Kapısı yenilenen yüzüyle hizmete başladı

Ardahan Türkgözü Sınır kapısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

GÜNCEL 2.09.2023 10:22:00 0
Türkgözü Sınır Kapısı yenilenen yüzüyle hizmete başladı

Türkiye ile Gürcistan arasında bulunan ve yenileme çalışmaları tamamlanarak yeni yüzüyle hizmet vermeye başlayan Türkgözü Sınır kapısının açılışı Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleşti. Yenileme ve modernizasyon çalışmaları tamamlanan Ardahan Türközü Sınır Kapısı'nda tören düzenlendi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gürcistan Maliye Bakan Birinci Yardımcısı Giorgi Kakaurıdze, Vali Hayrettin Çiçek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Milletvekili Kaan Koç'un katılımları ile yeniden modernizasyonu yapılan Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeniden modernizasyonu yapılarak hizmete giren Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılış programına katılmak üzere ilimize bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

İlk olarak Valiliği ziyaret eden Bakan Bolat, şeref defterini imzaladı, ardından Vali Hayrettin Çiçek, AK Parti Milletvekili Kaan Koç ve diğer yetkililerle valilik makamında bir süre görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Bolat daha sonra tarihi Kongre Binasını gezdi, ardından Çıldır Aktaş Sınır Kapısı’nı ziyaret etti. Sınır Kapısındaki faaliyetler hakkında bilgi alan Bakan Bolat daha sonra Vali Hayrettin Çiçek, Milletvekili Kaan Koç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki bakanlık yetkilileriyle birlikte Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılışını yapmak üzere Posof’a hareket etti.

Bakan Bolat, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümrük ve Ticaret İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret modeli ile yeniden modernize edilen Türkgözü Gümrük Kapısı’nda düzenlenen açılış programına katıldı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin uluslararası ticaret açısından çok önemli bir koridorun merkezinde yer aldığını belirterek ’’Modernize edilen Türkgözü Sınır Kapısı Türkiye’yi Kafkaslar'a, Asya’ya bağlayan çok önemli bir noktadadır’’ dedi.

Ticaret Bakanı Bolat gümrük kapılarında yapılan modernizasyonlarla ilgili bilgi verirken, Bakanlık olarak 152 gümrük kapısı yönetiminden sorumlu olduklarını hatırlattı. GTİ ile işbirliği yaparak 13 tane gümrük kapısını modernize ettiklerini belirten Bakan Bolat, dış ticaretin artması için gümrük kapılarının önemine değindi. Türkiye’nin uluslararası ticaret açısında çok önemli bir koridorun merkezinde yer aldığını ifade eden Bolat, Türkgözü Kapısı'nın da Türkiye’yi Kafkaslar'a, Asya’ya bağlayan çok önemli bir nokta olduğunu bildirdi. Türkiye’nin liman, kapı ve taşıma alt yapı kapasitesinin artırılmasının büyük öneme sahip olduğunu belirten Bakan Polat, hükümetin bu işler için çok önemli projeleri gerçekleştirdiğini anlattı. Türkiye’nin geçen 254 milyar dolar ihracatı olduğunu hatırlatan Bolat, depremin olumsuz etkilerine rağmen bu yıl da aynı rakamları koruduklarını anlattı. Türkiye’nin 620 milyar dolarlık dış ticaretinde gümrük kapılarının çok önemli işlevi olduğunu belirten Bolat, bu gümrük kapılarında hızın önemine işaret etti.

Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, 2005 yılında Habur ve Cilvegözü Gümrük kapıları ile başladıkları modernizasyon serisine Türkgözü Gümrük Kapısı'nı da eklemenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Parmaksız, bu modernizasyonun iki ülke arasındaki ticaretin ve insan hareketlerinin daha hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacağını ifade etti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün Ardahan’ı ve ülkemizi, Kafkaslar'a ve Asya’ya daha güçlü bir şekilde bağlayacak, bu topraklara daha fazla refah ve zenginlik getirecek, çok önemli bir adım atıyoruz. Ülkemiz ve iş dünyamız adına gururlu ve mutluyuz” dedi. Ticaretin olduğu yerde para, paranın olduğu yerde zenginlik, zenginliğin olduğu yerde de huzurun bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ticaretin rotasını, bu coğrafyaya çevirmeyi hedefledik. Türkgözü Sınır Kapısı'yla, bu hedefimiz doğrultusunda bir adım daha attık. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik. Kamu bütçesinden tek bir kuruş harcama yaptırmadık. Üstelik daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde, devletin vergi gelirleri katlanarak arttı” diye konuştu.

"12 gümrük kapısı yenilendi"
Bugüne kadar 12 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yenilediklerini ve ülke ekonomisine kazandırdıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, modernize ettikleri kapılarda, bekleme sürelerinin yarı yarıya azaldığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu buralarda; geçiş hacminin katlanarak arttığını kaydetti. “Bütün bunlar için, Oda-Borsa camiası olarak, tam 660 milyon dolarlık yatırım yaptık” diyen TOBB Başkanı şunları söyledi:
“Türkgözü Gümrük Kapısı'nı modernize etmek için de 180 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Yani devleti bu kadar para harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de, devletimiz 340 milyon dolar daha fazla, vergi geliri sağladı. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak, devletimizin kasasına 1 milyar dolar kazandırmış olduk. Bundan da sadece devlet değil, özel sektörümüz ve üyelerimiz de kazandı. Ülkemizden karayolu ile yapılan ihracatın yüzde 85’i, modernize edilen bu kapılardan geçiyor. Yeni kapılar sayesinde, mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldı. Özel sektörümüz navlun masrafından tasarruf etti. Ayrıca ülkemize gelirken, Türkiye’nin görünen ilk yüzü olan çağdaş, güvenli ve konforlu tesislerimizle, ülkemizin prestijini de yükselttik.”

TÜRKGÖZÜ GÜMRÜK KAPISI

Türkiye'nin Gürcistan'dan Kafkaslara açılan Posof Türkgözü Sınır Kapısı'nın modernize edilmesi için TOBB 2021'de başlanan çalışmalar, tamamlandı. Çift yönlü peronlar, gümrük binalarının yanı sıra restoran, satış mağazası, hangarlar ile personelin kullanacağı lojmanların da yer aldığı Ardahan'ın Posof ilçesindeki Gürcistan sınırındaki gümrük kapısı, son teknolojik imkanlarla donatıldı. Fiili olarak 1995 yılında hizmet vermeye başlayan gümrük kapısı, daha iyi hizmet sunulması için TOBB tarafından modernize edildi. 24 bin metrekare alana sahip sınır kapısının yaklaşık 8 bin metrekaresi yeşil alandan oluşuyor.


1

210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı

2

Deneysel-Bilişsel Psikoloji Sempozyumu bu yıl ARÜ’de gerçekleştirildi

3

ARÜ Kalkındırma Vakfı büyümeye devam ediyor

4

Çıldır Öğretmen Evine ilk kazma vuruldu

5

AK Parti Belediye Meclis Grubu’ndan basın açıklaması!