Tüketici Hakem Heyetine 2020 yılında 926 başvuru yapıldı

Ardahan´da Tüketici Hakem Heyetine 2020 yılında 926 başvuru yapıldı.

GÜNCEL 8.02.2021 15:17:05 0
Tüketici Hakem Heyetine 2020 yılında 926 başvuru yapıldı

ŞENOL KİRMAN 

Ardahan´da Tüketici Hakem Heyetine 2020 yılında 926 başvuru yapıldı.

Ardahan´da Tüketici Hakem Heyetine yapılan tüketici şikayetlerinde ilk sırada bankacılık işlemlerinde kredi sözleşmeleri yer aldı.

Ardahan Ticaret İl Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada, Ardahan İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına 2020 yılı içerisinde 926 tüketici şikâyeti başvurusu yapılmış olup,  bir önceki yıldan kalan başvurular ile birlikte toplam 1133 tüketici başvurusu karara bağlanarak sonuçlandırıldı. Bunlardan 792 (% 70´i)  tüketici lehine, 201 (% 18´i) tüketici aleyhine, 140 (% 12´si) ise görevsizlik kararı verilmiştir. 2020 yılında toplam başvuruların % 88´inin karara bağlandığı bildirildi.

Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi, ?Tüketicilerin kusurlu, ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin haklarını aradığı Tüketici Hakem Heyeti başvurularında parasal sınır yükseltildi. Bundan sonra fiyatı 11 bin 330 TL´ye kadar olan kusurlu mal ya da hizmet için İl Tüketici Hakem Heyeti´ne başvurulabilecek. Uyuşmazlık bedeli 11 bin 330 TL üzerindeki tüketici başvurularının ise Tüketici Mahkemelerine yapılması gerekmektedir.

İlimiz Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığınca tüketicilerin şikayet dilekçeleri işleme alınarak şikayet edilen taraftan savunma istenmek suretiyle şikayetler en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. (Mevzuata göre en geç 6 ay içerisinde karara bağlanması gerekmektedir.) İlimiz merkezde Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde Ardahan İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı bulunmakta, ilçelerde ise Kaymakamlıklar bünyesinde sadece tüketici şikayet müracaatları alan irtibat personellerimiz görev yapmaktadırlar.

Ardahan İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına 2020 yılı içerisinde 926 tüketici şikâyeti başvurusu yapılmış olup,  bir önceki yıldan kalan başvurular ile birlikte toplam 1133 tüketici başvurusu karara bağlanarak sonuçlandırılmıştır. Bunlardan 792 (% 70´i)  tüketici lehine, 201 (% 18´i) tüketici aleyhine, 140 (% 12´si) ise görevsizlik kararı verilmiştir. 2020 yılında toplam başvuruların % 88´i karara bağlanmıştır.

           Tüketici şikayetleri en çok sırasıyla;

-          Bankacılık işlemleri (tüketici kredisi sözleşmeleri),

-          Ayıplı hizmetler (servis, kurulum, taşımacılık ve kargo hizmeleri v.b.)  

-          Ayıplı mal (cep telefonu, elektronik ürünler, giyim ve ayakkabı v.b.)

-          Mesafeli Sözleşmeler (internet alışverişleri)

-          Abonelik Sözleşmeleri (internet, mobil ve tv paketi kullanımı)  konularında yapılmıştır.

Tüketicilerimiz, fiyatı 11 bin 330 TL´ye kadar olan şikâyetlerini ve uyuşmazlık başvurularını şahsen veya posta yoluyla Ardahan İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına ve İlçe Kaymakamlıklarında görevli irtibat personeline yapabilirler. Ayrıca e-devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr internet adresinden de başvuru yapılabilmektedir. Tüketicilerin mutlak suretle uyuşmazlık konusu mevzuyu ispatlayıcı belge vb. bilgilerini dilekçe ekinde sunmaları gerekmektedir? ifadelerine yer verildi.


1

Deneysel-Bilişsel Psikoloji Sempozyumu bu yıl ARÜ’de gerçekleştirildi

2

ARÜ Kalkındırma Vakfı büyümeye devam ediyor

3

Çıldır Öğretmen Evine ilk kazma vuruldu

4

AK Parti Belediye Meclis Grubu’ndan basın açıklaması!

5

Ardahan Barosu’ndan TBB’ye ziyaret