TEK DERDİ SOKAK HAYVANLARI

Sokak hayvanlarının annesi olarak bilinen hayvansever Kübranur Eren, yaklaşık 6 yıl önce geldiği Ardahan’da hayatını sokak hayvanlarına adadı.

GÜNCEL 11.01.2023 18:23:00 0
TEK DERDİ SOKAK HAYVANLARI

HABER: ŞENOL KİRMAN

Sokak hayvanlarının annesi olarak bilinen hayvansever Kübranur Eren, yaklaşık 6 yıl önce geldiği Ardahan’da hayatını sokak hayvanlarına adadı. 

Sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin yemek ve su ihtiyacını karşılayan Hayvansever Kübranur Eren, her gün onlarca sokak hayvanına adeta annelik yapıyor. Hasta ve yaralı olan hayvanların tedavilerini de yaptıran Hayvansever Eren, hayvanlar için yaptırdığı kulübeleri de hayvan barınağı yanı sıra kent merkezinde belirli noktalara koyarak yaşam alanı oluşturuyor. Her gün elleriyle beslediği sokağa terkedilmiş hayvanları da sahiplendirmeye çalışıyor.

Hayvansever Kübranur Eren, Ardahan Belediyesine ait çöp toplama alanına giderek orada yaşayan sokak hayvanlarını besledi. Kübranur Eren daha sonra çöplükte bulunan köpek yavrularına ve annesine soğuktan etkilenmemeleri için yuva yaptı. 

Gazetemize konuşan hayvansever Kübranur Eren, “Ardahan’a geldiğim andan itibaren hayvanların yüzü gülmeye başladı, ilk defa mama tadını benim sayemde tatmaya başladılar. Bir belediyenin yapamadığını 5 senedir ben yaptım. Bu insanlık görevimiz bunu herkesin yapması gerekiyor” dedi.

ÇÖPLÜKLER YAŞAM ALANI OLAMAZ

Yüzlerce hayvanın Ardahan çöplüğünde ölümü beklediğini söyleyen Eren şöyle konuştu; “Köpek sayısını en fazla olduğu yer Ardahan çöplüğü. Buraya tüm ilçelerden belediyeler ve köylerden köpekleri getirip atıyorlar, çoğu da küpeli zaten. Yani burayı bir yaşam alanı olarak belirlemişler. İşte hayvanlar çöplerden beslenir kısacası kolaya kaçmışlar. Yani insanlar kendilerini hayvanların yerine koymuyor çöpten hayvan nasıl beslensin yada burası sizce onların yaşam alanı olabilir mi. Çöp yığınlarının altında anne köpeklerin hepsi yavrulamış orada donarak açlıktan ölüyorlar. Çöp geldiği zaman çöp yiyerek beslenmeye çalışıyorlar, çöpe atmak bir çözüm değil. Çöplükler hayvanlar için ayakta ölümü bekledikleri açık mezarlıktır” şeklinde konuştu.

HAYVANLAR İÇİN KALICI ÇÖZÜM GEREKİYOR

Kübranur Eren konuşmasına şöyle devam etti; “Benim sosyal medyada bir sayfam var Ardahan Sokak Hayvanları diye. 5 senedir Ardahan Sokak Hayvanları adına bu sayfadan destek olmak isteyenler oldu. Gönüllüler ile birlikte bir çalışmayla buraya kulübeler getirttirdim ve bir kulübede benim olsun diyen insanların kulübeleri buraya geldi. Burada küçük bir barınak yapmaya çalıştım, mamalık da koydum fakat tutmadı. Öyle insanlar var ki gelip çöp merkezinden kulübelerin birkaç tanesini çalıp götürdüler. Daha sonra çalınan kulübeleri geri barınağa koydum. Olmuyor buna kalıcı bir çözüm yapılması gerekiyor. Yani gönüllüler ile ilerlenecek bir şey değil bu, belediyeler asla yardımcı olmuyor, asla katkıda bulunmuyorlar.

ÇARESİZLİĞİ ARDAHAN’DA ANLADIM

2017 yılının yaz aylarında Ardahan’a geldim, neredeyse 6 yıl olacak Ardahan’dayım ilk barınağa gittiğimde zaten oradaki gördüğüm görüntüler, daha öncede hayvan severdim gördüğümü beslerdim yine ama buraya geldiğimde burada ben çaresizliği anladım. Barınağa gittiğimde hayvanların önünde sadece kuru bayat küflenmiş ekmek olduğunu gördüm hepsi bir yerde büyük bir alanın içerisinde, ölü hayvanlar orada, yavrular büyüklerin içerisinde. O an başladım, gerçekten hayvanlar için yaşamaya burada başladım. O andan itibaren elimi barınaktan çekmedim. Şunu söyleyebilirim ki ben Ardahan’a geldiğim andan itibaren bu hayvanların yüzü gülmeye başladı, ilk defa mama tadını benim sayemde tatmaya başladılar. 5 yıldır da zaten bana gelen desteklerle, mama destekleriyle birlikte barınağa, sokağa koydurttuğum kulübeler mamalıklar var. Bunlar sayesinde hayvanlar mama tadı alabildi mama yediler. Dediğim gibi hep çoğu zaman kendimden ödün verdim ve desteklerle birlikte  yaptım. Ardahan Sokak Hayvanları sayfamın bana çok yararı oldu. Mama gönderen, kulübe desteğinde bulunan kişilere de, takipçilerime de çok teşekkür ediyorum. Bir Belediye’nin yapamadığını 5 senedir ben yaptım. Bu insanlık görevimiz bunu herkesin yapması gerekiyor. Mesela bizlerde soğuklarda üşüyorsak bu hayvanlar nerede yatsın. Buradan başta belediyelerimize ve insanlarımıza sesleniyorum. Bizler nasıl aç susuz ve yaşamıyorsak bu canlarımızı da düşünerek onlara her zaman destek olalım” diye konuştu.  


1

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

2

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

3

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

4

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

5

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler