Sural´dan önemli açıklamalar

Sural´dan önemli açıklamalar

29.07.2019 10:51:41 0
Sural´dan önemli açıklamalar

?Türk çiftçisi için gövdesini taşın altına koyan TZOB
Başkanı Bayraktar´dan yekililer faydalanmalıdırlar?

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural "Tarımsal ve Hayvansal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyledi.
Sural, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel başkanı Şemsi Bayraktar´ın Yoksulluk, kıtlık ve açlıkla mücadele etmek ve Üretimin artarak devam etmesi, çiftçilerimizin yeterli gelir elde etmesi için sunduğu önerilerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Hayvancılık sektörünün desteklenmesi ve çiftçilerimizin teşvik edilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Latifşah Sural, ? Atatürk´ün 1937 tarihinde Ardahan bölgesini pilot bölgesi seçtiğinin hatırlatarak, ? O dönem alınan Bakanlar kurulunca alınan karar gereği İç ve dış piyasada olmak üzere Türkiye´nin ve komşu ülkelerinin et ihtiyacının karşılayacak potansiyelimizin olduğunu ve bu bölgenin pilot bölgesi olması elzem haline gelmiştir deniliyor. Ama ne yazık ki biz bugün ithal et alıyoruz, saman alıyoruz. Bu durumlara kadar düşmüşüz. Yetkililerimizin bu konu ile ilgili çok acil ilgilenmeleri gerekiyor. Özellikle Oda başkanlarımızın, vatandaşlarımızın uyarıları göz ardı ediliyor. Biz derdimizi adam gibi anlatacağız, Devlette buna çare olacak. Devlet demek bir aile demektir. Burada vatandaşlarımız hayvanlarını 6 ay boyunca besliyor.
Ektiğimiz tarlamızdan çayırımızdan getirdiğimiz ot, mazot ´un pahalılığından ve giderlerden dolayı bize 1 Liraya mal oluyor. Bir hayvan 2.5 ton yem ile bahara çıkıyor. Biz bunu süt ineği şeklinde düşünürsek , eğer o ineğin doğan yavrusuda ölmüşse , ikinci bir seneyi evden bir cenaze çıkmış gibi oluyor? dedi.
Her ne kadar göç vermişsek te burada kalanlar halen daha aynı istekle tarım ve hayvancılığı sürdürdüğünün söyleyen Sural, ? Artık bu sektör haline gelmiş durumda. Fabrikalarda asgari ücretle çalışmakla olmuyor. Gerçekten aslımıza, tarımımıza dönmemiz gerekiyor.
Devletimizin de bunu ciddi bir şekilde desteklemesi gerekiyor. ? Aman bir yağmur yağdı, dolu yağdı, hemen borcumuzu silin? demek bizlere bir şey kazandırmıyor. Kat kat faizlerle bu paraları ödüyoruz. Bunlar için kalıcı çözümler üretmeliyiz. Çiftçi Kayıt Sisteminde uygun olan çiftçilerimize ahır, barınak yapmaları için uzun vadeli ve düşük faizli krediler vermeliyiz, Bizler ancak bu şekilde yine ihracat yapma durumuna gelebiliriz? dedi.
Buzağı ölümlerinin Ardahan´da yüzde 8 ile 10 oranında olduğunu hatırlatan Sural, ? Buzağı ölümlerinin önlenmesi için 1 Milyon Lira gibi bir aşılama maliyeti var.
Üretici dostu Ardahan Valimiz Mustafa Masatlı gelir gelmez bu soruna el attı.
Özel İdaresi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Ziraat Odası Başkanlığı olarak bu konuyu projelendirdik ve hayata geçirdik.
Buzağı ölümlerinin en az seviyeye ineceğine inanıyoruz? dedi. Sural, ? Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar´da bir köylü sevdalısı , elini değil gövdesini taşın altına koyan genel Başkanımızın Tarım ve Hayvancılık konusundaki önerileri çok önemli. Çiftçiler üretemezse Türkiye´nin aç kalacağı bilincini her platformda dile getiren genel başkanımız Tarımının sorunlarını, nedenlerini ve çözüm önerilerini çok iyi analiz etmekte. Türkiye´de tarımın potansiyeli ile bitkisel ve hayvansal üretimi, istihdam, ihracat ve hasıladaki yeri, içinde bulunduğu sorunlar ile çözüm önerilerini tüm herkesin dikkate alması gerektiğini söyledi. Haber: Ufuk Işık


1

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

2

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

3

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

4

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

5

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler