Sural´dan CHP heyetine Tarım ve Hayvancılık raporu

Ziraat Odası başkanı Latifşah Sural, CHP heyetine Tarım ve Hayvancılık raporu sundu.

15.06.2020 16:24:42 0
Sural´dan CHP heyetine Tarım ve Hayvancılık raporu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun talimatıyla Ardahan ve Kars´a görevlendirilen Adana Milletvekili Ayhan Barut, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara Milletvekili Murat Emir ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan , Ardahan Ziraat Odasını ziyaret ettiler.

Heyet oda başkanı Latifşah Sural yönetim kurulu üyeleri, çiftçi ve yetiştiricilerle bir araya geldi, bölgede yaşanan sorunlar hakkında bilgi alan heyet CHP´nin çözüm ve önerilerini paylaştı.

Tarım ve hayvancılığın sorunlarını bir rapor haline getiren Ziraat Odası başkanı Latifşah Sural, hazırladığı raporu CHP heyetine sundu.

Başkan Sural´ın sunmuş olduğu 10 maddelik rapor şöyle;

1-İlimizde besiciliğin yeterince yapılmaması
2-İlimizde mera hayvancılığı yapılmakta olup otlatma sezonu sonunda büyükbaş hayvanlar satılmakta ve il dışına gönderilmektedir. Bu da hayvan hastalıkları açısından risk oluşturmaktadır. Bölge ekonomisini olumsuz etkilemektedir.
3-İlimize otlatma döneminde diğer illerden kontrolsüz olarak gelen özellikle küçükbaş hayvanlar birçok probleme neden olmaktadır.(Hayvan hastalıkları, kontrolsüz hayvan hareketleri, mera hudut problemleri, kültür çatışmaları vs.) Arıcılık üzerinde de olumsuz etkileri vardır.
4-Hayvan barınaklarının fiziki şartlarının yetersiz olması (Finansman Yetersizliği): İlimizde 14618 (büyükbaş ve küçükbaş) adet hayvancılık işletmesinde toplam 348.895 büyükbaş hayvan vardır. İşletme ortalaması 23 büyükbaştır. Nüfusa oranla hayvan sayısında ilimiz ilk sıradadır. Buda İlimizin en önemli geçim kaynağının hayvancılık olduğunun bir göstergesidir. Barınak şartlarının iyileştirilmesi için % 50 hibeli ahır yapımı kapsamında bu güne kadar toplam 116 adet modern ahır yapımı tamamlanmıştır. Bu alanda daha çok yatırıma ve hibeye ihtiyaç duyulmaktadır.
5-Kültür Irklarının Yaygın Olmaması: İlimiz büyükbaş hayvan varlığının %4,5´i saf ırk, %2,5 yerli ırk, % 93 melezinden oluşmaktadır. DAP kapsamında toplam 1140 damızlık boğa desteği yapılmıştır. Şuan uygulanmakta olan % 30 Hibeli Düve Alım Desteğinin hibe oranın arttırılması, boğa dağıtımının devamı ve suni tohumlamanın özendirilmesi çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
6-Genç nüfusun tarım ve hayvancılığa ilgisiz oluşu: Sağlık hizmetlerine kolay erişim, iş olanakları, eğitim olanakları, daha iyi yaşam kalitesi ve sosyal olanak vb. sebepler ile genç nüfus tarım ve hayvancılığa yeteri kadar ilgi göstermemektedir.
7-İlimizde besi yapılmadan hayvanların il dışına satılmasının kar marjını düşürmesi: Bölgedeki kurulabilecek et entegre tesisleri için istekli müteşebbisler yatırım içim teşvik edilmelidir. Besicilik için de bölgeye ilave desteklemeler mutlaka verilmelidir.
8- Çiftçi örgütlenmelerinin yetersiz oluşu: Kooperatif bilincinin ve aidiyet duygusunun yetersizliği sebebiyle üretici birlikleri tam olarak etkinlik gösterememektir. Kooperatifleşemeyen küçük üreticiler satış, pazarlama, depolama, izlenebilirlik konularında yetersiz kalmaktadır.
9-Girdilerin yüksek fiyata alınması: Yem, gübre, tohum, mazot ve makine ekipman gibi girdilerin fiyatlarının yüksek olması küçük aile işletmelerini zorlamaktadır.
10-Küçük aile çiftçiliği konusunda genel olarak üretim maliyetlerinin yüksekliği, eğitim yetersizliği, örgütlenme yetersizliği ve mevcut örgütlerin pazarlamada etkili olamaması, kooperatif bilincinin ve aidiyet duygusunun yetersizliği, aile çiftçilerinin piyasadaki fiyat dalgalanmalarından aşırı etkilenmesi gibi konulardan kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır


1

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

2

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

3

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

4

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

5

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler