Sonkaya, Sorun ve çözüm önerilerinde bulundu

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Sonkaya, Çalışma, işsizlik ve İstihdamla İlgili Sorun ve çözüm önerilerinde bulundu.

GÜNCEL 29.11.2022 13:24:00 0
Sonkaya, Sorun ve çözüm önerilerinde bulundu

Haber: Arzu Alkan

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Sonkaya, Ardahan’da Çalışma, işsizlik ve İstihdamla İlgili Sorunlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sonkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada İlimizde nitelikli personel yetişmiyor, nitelikli personel yetiştirecek uzman eğitimciler bulunmamaktadır dedi. Sonkaya, İlimizdeki işletmelerimiz küçük işletmeler olduğundan çalıştıracağı elemanlarını kendi aile bireyleri den karşılamaktadırlar. Bu durum da İşverenler işe aldıkları elemanları SSK’lı yapmadıklarından işe başlayan çalışanlar kısa sürede işi bırakmaktadırlar. Eleman ihtiyacı olan firmalar işe alacağı işçilere düşük maaş vermektedirler. Asgari ücretin altında çalışan işçiler fazla çalışma yaptıklarından dolayı işi bırakmaktadırlar. Bazı firmalar üniversite öğrencilerini sigortasız yevmiye usulü ile çalıştırarak düşük maliyetli istihdam yapmaktadırlar. İşsiz vatandaşlarımızda iş beğenmiyor, piyasada çalışabilecek veya şirketteki işi yapabilecek mahiyette olmasına rağmen işi beğenmemektedir. Örneğin servis elemanı, Aşçı Yardımcısı, temizlikçi, şoför gibi.                          

Sonkaya, Meslek Edindirme kurslarına katılmak isteyen işsiz vatandaşlarımız daha çok mesleği öğrenme değil de cep harçlığını almak için kursa yazılmaktadırlar. İşverenlerimizin işe alacağı elemandan bir meslek üzerinden talep edip çeşitli mesleklere ait sertifika, bilgi, deneyim, tecrübeli olan işsizleri tercih etmektedirler. Alacağı işçiye dört veya beş meslekte iş yaptırmaktadırlar dedi.          

ARDAHAN EKONOMİSİ ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ                                                          

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Sonkaya, Ardahan ekonomisinin temelinde tarım, sanayi ve hizmet sektörleri bulunmaktadır. Nüfusun yaklaşık %65'i köylerde yaşamakta olup tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadırlar. İlimizde istihdam edilenlerin %59,5'i tarım, %12,20'si sanayi, %28,3'ü hizmet sektöründe çalışıyor. Bölge tarım bölgesi olup en fazla istihdam sağlayan sektör toptan ve perakende sektördür. İşsizlik değerlerinin fazla olmasına sebep olabilecek faktörlerin başında özel sektörün ilgisizliği, coğrafi şartların ağır olması, önemli ticaret merkezlerine uzak olması, Ayrıca eğitim olanakları ve sağlık imkânları gibi nedenlerle oluşan işsizlik nedeni ile göç sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu da İlimizde nitelikli personel yetiştirilmesi için nitelikli uzman personellerin her kategoride bulunmaları gerekir. Nitelikli personel eğitimine katılacak işsizlerin istekli ve mesleği öğrenmede arzulu olmaları gerekir dedi.                   

Sonkaya, İşverenlerin çalıştıracağı işçi için çalışma saatlerine ve yasal haklarına riayet etmesi gerekir. İlimizde iş bulamayan bazı vatandaşlarımız iş bulmak amacıyla batıdaki İllerimize göç ederek oradaki Ardahanlı fabrika sahibi hemşerilerimizin yanında çalışarak hayatlarını ikame etmekteler. Şimdi ise o İşverenlerimizden bazıları fabrikalarının bir şubesini de memleketlerine yatırım amaçlı açarak İlimizin istihdamına katkı sağlamaktadırlar. Ardahan merkezinde üç yıl önce iki adet Tekstil fabrikası açılmış yaklaşık 300 işçiyle faaliyetlerine devam etmektedirler. Ayrıca Göle İlçende de yakın zamanda iki adet daha Tekstil fabrikası açılacak olup İlimizin işsizlerine can suyu olacaklardır. Sonkaya, risk alarak memleketine yatırım yapan Ardahanlı İş adamlarımıza ayrıca teşekkür ediyoruz dedi.

                


1

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak

2

İl İnsan Hakları Kurulundan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü” ziyaretleri

3

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ ÖDENİYOR

4

Ardahan Belediyesinin bahar temizliği devam ediyor

5

Arıcılık Çalıştayı yapılacak