Sigara denetimleri sıklaşıyor

Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü, il genelinde sigara denetimlerini sıklaştırdı.

13.02.2020 11:18:40 0
Sigara denetimleri sıklaşıyor

ŞENOL KİRMAN

Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü, il genelinde sigara denetimlerini sıklaştırdı.

Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü İl Tütün Denetim Ekibi, il genelinde ki tüm kapalı işletmeleri aylık en az 121 rutin ve 4 defa da çapraz denetime tabi tutuyor. 

Tütünle mücadelede birinci amacın, sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamak olduğu, ikinci amacın ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmak olduğu bildirildi.

Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada, ?4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında Sağlık Bakanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Başkanlığı tarafından 2013 yılı itibari ile Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi hayata geçirildi. Bu kapsamda Valilik Makam Oluru alınıp oluşturulan İl Tütün Denetim Ekipleri tarafından tüm kapalı işletmeler denetleniyor.

Ardahan´da tüm kapalı işletmelerde aylık en az 121 rutin denetim yapılarak, tütün denetimlerinin etkinliğini artırmak amacıyla çapraz denetim uygulaması yapılmakta. Bu kapsamda ilimizde eylül ayının ilk haftası itibari ile faaliyete geçirilmiş olan çapraz denetim uygulaması tüm ilçeler için haftada 1, ayda 4 defa yapılmakta olup yılsonunda 48 çapraz denetime ulaşılması hedeflenmiştir.

İl Sağlık Müdürlüğümüz İl Tütün Denetim Ekibi, Halk Sağlığı Hizmetleri Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Cevriye Ceyda Kolaylı, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlarından Dr. Selahattin Yıldız, Dr. Gamze Saban´ın katılımıyla çapraz denetimler gerçekleştirilmektedir. Tütünle mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği´ne yönlendirileceklerdir.

İlimizde Ardahan Devlet Hastanesinde Sigara Bırakma Polikliniği mevcut olup 2 sertifikalı hekim (İç Hastalıkları Uzmanı Mürsel Karadavut ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı İlknur Kaya) tarafından haftada 2 gün ( Perşembe ve Cuma) günleri şeklinde aktif olarak hizmet verilmektedir. 2018 yılında 147 kişi ve 2019 yılı içerisinde de 369 kişi sigarayı bırakmıştır. Ayrıca 2020 yılında kapalı alanda tütün ürünü tüketen şahıslara 187 Türk Lirası, sigara içimine müsaade eden işletmelere de 2 bin 579 ile 12 bin 938 Türk Lirası uygulanmaktadır? denildi.


1

Bilişim Uzmanı Işıklı, teknoloji kampına katıldı

2

11. YEŞİLAY BİSİKLET TURU 5 MAYIS PAZAR GÜNÜ DÜZENLENİYOR

3

Hanak hayvan pazarında temizlik ve onarım çalışmaları başladı

4

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden gazetemize teşekkür

5

ARÜ mezuniyet töreni tarihi belli oldu