Sıcak hava çiftçilere olumlu yansıdı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin işine yaradı.

ÇEVRE 9.11.2023 14:19:00 0
Sıcak hava çiftçilere olumlu yansıdı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin işine yaradı.

Türkiye'nin önemli büyükbaş hayvan yetiştiriciliği merkezlerinden Ardahan'da, Kasım ayının 9’unda meraların açık olması büyükbaş hayvan yetiştiricilerini sevindirdi. Şiddetli kışın yaşandığı bölgelerden biri olan Ardahan’da Kasım ayının ortalarına gelinen şu günlerde bahar havası yaşanıyor.

Hayvanların merada otlaması nedeniyle hem yemden hem de samandan tasarruf eden besicilerin yüzü de gülüyor. Hayvanların kışın büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçirdiğini ifade eden besiciler, bu durumun ekonomik açıdan kendileri için olumlu olduğunu kaydettiler.
Ardahan ovasında hayvanlarını meraya bırakarak otlatması sonucu büyük kazanç elde ettiklerini söyleyen Ufuk Ürker, “Ardahan’da tarım arazileri kullanılamadığı için hayvan yem bitkilerinin büyük bölümünü il dışından karşılanmakta. Bu nedenle havaların sıcak gitmesi biz besiciler için çok önemli. Çünkü yem bitkilerinin maliyeti oldukça yüksek, ve hayvanların hava sıcaklığına bağlı olarak meralardan beslenmesi bizleri ekonomik açıdan olumlu etkiliyor.’’

Geçmiş yıllarda Kura nehrinin şu günlerde yüzeyinin donduğunu da söyleyen Ürker, ’’Şu anda Kura nehri akıyor, dağlar açık ve kar yok, güneşli bir hava ve bizde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında olumlu etkileniyoruz. Bizim kendi miladi takvime göre 29 Ekimde kar yağmaması hava sıcaklıklarının ilerleyen günlerde de devam edeceğinin bir göstergesi. Ve 10 Kasımda da kar yağmadığı takdirde yaklaşık 12’inci ayın sonuna kadar hava sıcaklıklarının böyle gideceğini tahmin ediyoruz’’ dedi.


1

210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı

2

Deneysel-Bilişsel Psikoloji Sempozyumu bu yıl ARÜ’de gerçekleştirildi

3

ARÜ Kalkındırma Vakfı büyümeye devam ediyor

4

Çıldır Öğretmen Evine ilk kazma vuruldu

5

AK Parti Belediye Meclis Grubu’ndan basın açıklaması!