Şap hastalığı ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı

Ardahan il Tarım ve Orman müdürü Muhammet Fatih Cineviz, Şap hakkında açıklamalarda bulundu

GÜNCEL 6.07.2023 15:16:00 0
Şap hastalığı ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı

Ardahan’da  son günlerde artan şap hastalığı vakaları hakkında değerlendirme yapılmak için İl Genel Meclisi salonunda  Ardahan il Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Genel Meclisi üyelerinin katılımlarıyla bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürü M. Fatih Cineviz  tarafından hastalık hakkında bilgi  paylaşımı yapıldı. 

Cineviz, ülkemizde ilk defa 08.03.2023 tarihinde teşhis edilen, yeni tip SAT-2 şap hastalığı virüsüne karşı ülke genelinde 08 mart -28 nisan tarihleri arasında hastalığın yayılımının önlenmesi amacıyla tüm hayvan hareketlerinin kısıtlanarak karantina tedbirleri koyulmuştur. Bu süre zarfında Şap Enstitüsü Müdürlüğümüzce üretilen Yeni tip SAT-2 Şap hastalığına karşı ilimiz genelinde 255.000 doz şap aşısı yapılmıştır. Hastalığın virulansı (hastalık yapma gücü) yüksek olması ve bulaşıcılığının eski şap hastalığına göre çok daha yüksektir. Ayrıca ilimiz başta olmak üzere birçok ilde halen hastalığın var olduğu ve vakaların şiddetli seyredip ölümlere yol açmaktadır dedi.

Cineviz, İlimizde şap hastalığı nedeniyle Merkeze bağlı 43, Hanak ilçemizde 38, Göle ilçemizde 40, Damal ilçemizde 16 ,Posof ilçemizde 14, Çıldır ilçemizde 35 olmak üzere toplam 186 köyde karantina uygulanmaktadır. Şap hastalığının artan vakalarının incelenmesi için Şap Enstitüsünden uzman ekip talep edilmiş ve gelen ekiple beraber 05.07.2023 tarihinden itibaren saha sağlık taramaları devam etmektedir açıklamasında bulundu.


1

Pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi

2

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

3

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

4

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

5

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi