RAHVAN ATLARINA AKADEMİK ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Ardahan'da geçmişten bugüne binlerce yıllık geçmişe sahip olan rahvan atlar için Ardahan ve Iğdır Üniversitesi akademisyenleri çalışma başlattı.

GÜNCEL 24.10.2022 12:49:00 0
RAHVAN ATLARINA AKADEMİK ÇALIŞMA BAŞLATILDI

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan'da, geçmişten bugüne binlerce yıllık geçmişe sahip olan rahvan atlar için Ardahan ve Iğdır Üniversitesi akademisyenleri çalışma başlattı.

Farklı yürüyüşü ve binicisini yormadan kilometrelerce yol katetme özelliği ile Türklerde asırlardır sürdürülen ancak teknolojik tarım ve ulaşım aletlerine geçiş süreciyle unutulmaya yüz tutan rahvan at geleneği, son yıllarda özellikle ulusal ve uluslararası yarışlarla yaşatılmaya çalışılıyor. Yıllar boyunca savaşlarda ve iş gücünde kullanılan atların son dönemde sayıları azalmış ve sadece hobi olarak yetiştiriciliğine devam ediliyor.

Ardahan ve Iğdır Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan çalışma kapsamında Ardahan Rahvan At Binicilik ve Spor Kulübü’nün de destekleriyle hem ırk hem de fizyolojik özellikleri belirlenecek.

Ardahan Rahvan At Binicilik ve Spor Kulübü Başkanı Murat Arabul, “Geçmişte ve günümüzde özellikle Türk kültür çevrelerinde yetiştirilen rahvan atlar Türk göç hareketleriyle, Selçuklu ve Osmanlılarca da korunarak Anadolu’ya getirilmiştir. Rahvan at yetiştirme ve yarıştırma geleneği tüm zorluklara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır. 2000 yılına kadar her köy muhtarında bile olan rahvan atlar 2000’li yılların başlarında neslinde azalma olmuştur. 2013 yılında dönemin valisi ve belediye başkanının destekleriyle kurmuş olduğumuz Rahvan At Binicilik ve Spor Kulübü ile rahvan atların damızlık oranını arttırarak, bölge şampiyonları ve Türkiye şampiyonlarına katılım sağladık. 2013-2019 yılları arasında Geleneksek Spor Dalları Federasyonu ve 2022 yılında da Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonun resmi müsabakalarıyla ve destekleriyle Ardahan’da bölge şampiyonlarına ev sahipliği yaptık. Profesyonel olma anlamında çalışmalar sürdürerek rahvan atları gelecek nesillere aktaracağız. Ardahan ve Iğdır Üniversitesinin başlatmış olduğu çalışma ile rahvan atlarımızın ırkı ve fizyolojik özellikleri belirlenecek. Ardahan kapsamında yapılan bu çalışma için Ardahan ve Iğdır Üniversitesi akademik çalışanlara teşekkür ederim” dedi.


1

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak

2

İl İnsan Hakları Kurulundan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü” ziyaretleri

3

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ ÖDENİYOR

4

Ardahan Belediyesinin bahar temizliği devam ediyor

5

Arıcılık Çalıştayı yapılacak