ÖZDEMİR, “ARDAHAN'DA SAHTE BAL İSTEMİYORUZ”

Mehmet Özdemir, yüzde yüz 100 organik olan Ardahan balına karşı piyasaya sürülen sahte balın emeklerini zayi ettiğini söyledi.

GÜNCEL 28.08.2022 12:22:00 0
ÖZDEMİR, “ARDAHAN

HABER: ŞENOL KİRMAN

Arıcı Mehmet Özdemir, “Bu yıl havaların yağışlı olması nedeniyle ilk kez istediğimiz verimi elde ediyoruz. İşyerlerindeki bal reyonları denetim altına alınsın ve analize gönderilsin istiyoruz. Coğrafi işareti bulunmayan balların satışı durdurulsun istiyoruz. Ardahan'da sahte bal istemiyoruz. Bunun için Arıcılar Birliğine büyük iş düşüyor” dedi.

Hasat döneminin ardından coğrafi işaretli Ardahan balı satışa sunulmaya başladı. Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarından topladığı "Ardahan çiçek balı" kalitesiyle de adından söz ettiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen yöreye özgü bal, bu yıl kilogramı 200-250 liradan satılıyor. Kent esnafının kargo aracılığıyla yurdun dört bir noktasına pazarladığı tescilli bal, satışa sunulmaya başlandı.

Ardahan’da yaklaşık 30 yıldır arıcılık yapan Mehmet Özdemir gazetemizi ziyaret ederek, coğrafi işaretli Ardahan balından hediye etti.

Mehmet Özdemir gazetemize yaptığı açıklamada, yüzde yüz 100 organik olan Ardahan balına karşı piyasaya sürülen sahte balın emeklerini zayi ettiğini söyledi.

Bal veriminin kendilerini sevindirdiğini ifade eden arıcı Mehmet Özdemir, " Geçen yıl buruk bir dönem oldu. Bu yıl yüzde 80'i aşan bir verim var. Bunun sevincini yaşıyoruz. Bu yıl tüketici Ardahan çiçek balına doyacak. Her dönemin böyle olmasını isteriz. Ancak piyasada çok miktarda sahte bal üretiliyor. 100 liraya kadar bal bulmak mümkün ama bal demeye bin şahit lazım. Sahte ballar biz üreticilerin emeklerini zayi ediyor. Bu yüzden Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliğinin kapsamlı denetim yapmasını istiyoruz" dedi.

Özdemir sözlerine şöyle devam etti: "Bal alırken tüketiciler dikkatli olmalı gerçek üreticide alsınlar, gerçek bal genizi yakar ve katıdır. Özelikle 2021 yılında 300 prolin altında bal Ardahan balı diye satıldı. Bu durum o zaman biz üreticileri çok üzdü çünkü bu yıl hariç son 5 yıldır üretici istediği verimi alamadı, bunun yerini alan sahte Ardahan balı üreticilerin emeğine darbe vurdu. Biz Ardahan'da sahte bal istemiyoruz. Bu yıl havaların yağışlı olması nedeniyle ilk kez istediğimiz verimi elde ediyoruz. İşyerlerindeki bal reyonları denetim altına alınsın ve analize gönderilsin istiyoruz. Coğrafi işareti bulunmayan balların satışı durdurulsun istiyoruz. Bunun için Arıcılar Birliğine büyük iş düşüyor. Prolin değeri 600'ün altındaysa o bal Ardahan balı değildir. Ardahan balının değeri bin 300 proline kadar çıkıyor, bu sene daha ölçülmedi daha yüksek çıkacağına inanıyorum." diye konuştu.


1

ARDAHAN SAĞLIKTA BEKLENEN İMZALAR ATILDI

2

Üniversite öğrencilerinin sorunları masaya yatırıldı

3

Ardahan'da şehit Anneleri yalnız bırakılmadı

4

Serhat Ardahanspor başkanından Vali Çiçek’e ziyaret

5

Şoförler Odası Başkanı Özer, zam dedikodularına ilişkin konuştu