OTOBÜS FİRMALARI KOOPERATİFLEŞMEK İSTİYOR

Ardahan’da uzun yıllardır otobüs işletmeciliği yapan Bilent çağlayan, Ardahan’da otobüs firmalarının kooperatifleşme yoluna gitmesi gerektiğine dikkat çekti.

GÜNCEL 21.04.2022 14:22:00 0
OTOBÜS FİRMALARI KOOPERATİFLEŞMEK İSTİYOR

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan’da uzun yıllardır otobüs işletmeciliği yapan Bilent çağlayan, Ardahan’da otobüs firmalarının kooperatifleşme yoluna gitmesi gerektiğine dikkat çekti.

Akaryakıta gelen zamlar Ardahan'daki otobüs firmalarını da zora soktu. Son yıllardaki yüksek enflasyon ve döviz kurundaki artış nedeniyle sektörde ayak da kalmanın zorluklarına değinen Can Ardahan Otobüs Firma İşletmecisi Bilent Çağlayan, konu hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Otobüs kaptanlığı ile başladığı sektörde Can Ardahan ve Öz Diyarbakır firmalarının yazıhane işletmeciliğini yapan Bilent Çağlayan, ekonomik sorunlar ve gelen zamlar nedeniyle çalışmakta güçlük çektiklerini söyledi.

Başta akaryakıt fiyatlarındaki fahiş artışın ve Kovid salgınında aylarca çalışmayan otobüsçülerin bu süreçten olumsuz etkilediğini belirten Çağlayan, "Salgın hastalık ve akaryakıt zamları sektörde kriz yaratmıştır. Sadece akaryakıt gideri değil. Yedek parçada 3-4 kat arttı. Birkaç ay içinde bu kadar artış olur mu? Her gün zam gelir mi? Arabanın yürümesi çok zor, aracı bakıma gönderiyoruz 10 bin TL’nin altına bakımdan çıkamıyor. Önceden yakıtı, yedek parçayı 6 ay 1 yıl çekle vadeyle alıyorduk. Şimdi ise nakit para ile zor alabiliyoruz” dedi.

FİRMALAR ARASINDA KOOPERATİFLEŞME OLMALI

Sektörün çok zor durumda olduğunu aktaran Çağlayan şunları kaydetti; “Biz Ardahan’dan Bursa’ya 460 TL’ye bilet kesiyoruz. Sivas’tan Bursa’da 450 TL. Kooperatif olduğu için orada ki firmalar para kazanıyor, bizim firmalar kazanamıyor. Bir adet lastik yaklaşık 8 milyar olmuş, mazotun litresi 22 lira seviyelerinde. Arabanın yağ bakımı 12-13 bin lira olmuş ve bu bakımı 1 buçuk ayda yaptırmak zorundasın. İnsanlarımız sanıyor ki otobüsçüler aldığı parayı cebine koyuyor. Gerçekten çok zor durumdayız şuanda. Firmalar arasında kooperatifleşme olsa çok iyi olur. O zaman devletin vermiş olduğu rayiç fiyatlar uygulanır. Onun dışında hiçbir firma gelip düşük fiyata yolcu götüremez. Kooperatifleşme olursa en azından zarar etmeyiz ve ayakta kalırız. Şuan Ardahan- Bursa bilet fiyatı 600-650 TL arasında olması gerekiyor. Şartlar ağır, maliyetler yüksek olduğu için günlük araç kaldıramıyoruz. İki günde bir haftanın üç günü seferlerimiz var. Bir otobüsün Bursa’ya gidiş-geliş maliyeti 27 bin lira. Yakıt, şoför, muavin, ikram, HGS gibi asgari 27 bin lira maliyet var. Bu maliyetler karşısında araçlarımız şuan zarar ediyor. Bu sektör şuan tamamen bitmiş durumda, el atılması lazım. Devlet Havayolu şirketlerine destek veriyor, karayolu ulaşıma da destek vermesi gerekiyor. Aksi takdirde vatandaşa yansıtıldığı zaman vatandaş zor durumda kalıyor. Çoğu insan evine ekmek götüremiyor öyle bir süreçten geçiyoruz” şeklinde konuştu.

İLK HAYAL KIRIKLIĞI ARDAHAN OTOGARI

Yaklaşık 25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Geçen bu 25 yıllık zaman diliminde bir kanaate vardım. Metropol şehirlerden Ardahan’a gelen memurlar, askerler, öğrenci yakınları ilk hayal kırıklığını Ardahan Otogarında yaşıyorlar. Ardahan otogarının ne bir düzenli yazıhaneleri var ne de lavaboları var. Belediye Başkanımız Faruk Demir bu konuya el atarak yeni bir otogar yaptı. Tam tarihi belli değil ama yakın bir zamanda oraya taşınacağız. Geç kalınmış bir şey 10-15 yıl öncesinden yapılması gerekirdi” diye konuştu.


1

Kura Nehri yaşam vadisi yaz sezonuna hazır

2

Bilişim Uzmanı Işıklı, teknoloji kampına katıldı

3

11. YEŞİLAY BİSİKLET TURU 5 MAYIS PAZAR GÜNÜ DÜZENLENİYOR

4

Hanak hayvan pazarında temizlik ve onarım çalışmaları başladı

5

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden gazetemize teşekkür