MÜFTÜLÜK ÇALIŞMALARI GÖZ DOLDURUYOR

İl Müftü Yardımcısı Mikail Polat, müftülüğün çalışmaları hakkında genel bir değerlendirmede bulundu.

GÜNCEL 13.01.2022 12:40:00 0
MÜFTÜLÜK ÇALIŞMALARI GÖZ DOLDURUYOR

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan Medya Gazetesi sorumlu Müdürü Barış Bilgin ve muhabir Şenol Kirman Ardahan İl Müftü Yardımcısı Mikail Polat’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette Müftü Yardımcısı Mikail Polat, müftülüğün çalışmaları hakkında genel bir değerlendirmede bulundu.

Ardahan İl Müftü Yardımcısı Mikail Polat, “Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Müftülüğümüz, İslam Dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere İlimiz Müftülüğü Ardahan merkez mahallelerinde 13, merkez köylerinde 71 camide, bir yatılı kız Kur’an kursu ve birde yatılı erkek Kur’an kursu, iki 4-6 yaş Kur’an kursu ve 7 ihtiyaç odaklı Kur’an kursunda 19 idari personel, 2 murakıp, 1 cezaevi vaizi, 2 din hizmetleri uzmanı, 65 imam hatip, 19 Kur’an kursu öğreticisi ve 5 müezzin kayyımla Ardahan merkezde Valiliğimiz bünyesinde ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde din hizmeti sunmaya devam etmektedir” dedi.

Polat, hizmet içi eğitim kursu, staj, rotasyon, terfi ve performans ölçütlerine ilişkin usul ve esaslar, Kur’an kursları ile yurt ve pansiyonların çalışma usul ve esasları ilgili yönetmelik çerçevesi içerisinde yürütüldüğünü söyledi.

CAMİ HİZMETLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak halkı din konusunda bilgilendirmek ve taşrada din hizmetleri görevini yürütmek üzere kurulan il müftülüğünün hizmetleri hakkında bilgiler veren Polat; “Camilerimiz, günümüzde daha etkin bir yapıda hizmet vermektedir. Mahalle ve köylerimizdeki camilerimiz, ibadethane olarak görev ifa etmenin yanı sıra, son dönemlerde sosyal donatıları (halka açık okuma salonu, wc, morg, gasilhane, görevli lojmanı, taziye evi vs.) olan mekânlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradaki görevlilerimiz, cemaatleriyle iç içe olmaya çalışmakta, cemaatlerine rehberlik ve din eğitimi verme konusunda azami gayret içerisindedirler. Müftülüğümüz bünyesindeki uygun ve müsait olan camilerde din görevlilerimizle birlikte cami ve gençlik buluşmaları yapılmaktadır. Bütün camilerimizde; din görevlilerimiz tarafından bazı vakit namazlarından önce cami dersleri yapılmakta ve isteyen vatandaşlarımıza Kur’an eğitimi ve dini bilgiler verilmektedir. Her hafta İlimiz Merkez Camiinde öğle namazından önce Ardahan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri rehberliğinde “Hikmet Dersleri” yapılmaktadır. Yine aynı gün aynı camide yatsı namazından önce İl Müftülüğü Cezaevi Vaizimiz tarafından “Ailece Buluşuyoruz” sohbet programı yapılmaktadır. Bayanlara  yönelik her pazartesi günü yatsı namazından sonra  bayan müftü yardımcısı tarafından çevrim içi olarak tefsir dersleri yapılmaktadır. Yine bayan müftü yardımcımız eşliğinde Kur’an kursu öğreticileri tarafından köylerde vaaz-irşat programı yapılmaktadır. Özel gün ve gecelerde hem kadın hem erkek görevlilerimiz tarafından dini programlar icra edilmektedir. Cenaze hizmetleri din görevlilerimiz tarafından yürütülmektedir”.

EĞİTİM HİZMETLERİ

İl Müftülüğünün cami dışı din hizmetleri hakkında da bilgiler veren Polat, “İlimizde 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarımızda çocuklarımıza yönelik hem Kur’an eğitimi hem de değerler eğitimi yapılmaktadır. Merkezde ve köylerde ihtiyaç odaklı Kur’an kurslarımızda yetişkin bayanlara yönelik Kur’an eğitimi ve dini eğitim yapılmaktadır. İlimizde erkek ve kız yatılı Kur’an kurslarımızda örgün eğitimle beraber hafızlık eğitimi verilmektedir. Hafızlığını tamamlayan öğrencilere yönelik olarak yatılı Kur’an kurslarında Kur’an’ın manasını anlamaya yönelik Arapça dersleri eğitimi verilmektedir. İlkokul ve Ortaöğretim öğrencilerine yönelik yaz tatilini faydalı bir şekilde değerlendirmek amacıyla dini eğitim ve sportif faaliyetlerle zenginleştirilmiş “Yaz Kur’an Kursları” düzenlenmektedir. Kur’an kurslarına gelemeyen vatandaşlarımıza yönelik “çevrim-içi” kurslar verilmektedir”

DİNİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETLERİ

İl Müftülüğünün iletişim adresleri vasıtasıyla vatandaşların dini konulardaki soru veya sorunları ile ilgili gerekli sahih bilgileri alabildiğini aktaran Müftü Yardımcısı Polat, "Bu çerçevede ayrıca, “Aile ve Dini Rehberlik Bürosu” aracılığı ile bilhassa kadınlara yönelik olarak hem dini konularda hem de aile ile ilgili konularda vatandaşlarımıza dini danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulmaktadır. İl Müftülüğümüz, ALO 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı ile sorulan sorulara cevap vermektedir. Resmi nikâh işlemlerinde 2018 yılından itibaren başlanmış olup, hem resmi hem dini nikah hizmetleri verilmektedir. Evliliğinin ilk 5 yılında olan veya nişanlı olan çiftlere “Evliliğe İlk Adım Seminerleri” yapılmaktadır. Onlara daha evlenmeden veya evliliklerinin başında mutlu evliliğin sırları anlatılmakta ve bilinçli bir aile olmaları için eğitim yapılmaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu öğrenci yurtlarında ve gençlik merkezlerinde (kız-erkek) öğrencilere yönelik manevi rehberlerimiz tarafından manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulmaktadır. Haftanın 4 günü cezaevi vaizimiz tarafından cezaevinde ve Denetimli Serbestlikte ki tutuklu ve hükümlülere yönelik manevi danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Kadın Konuk evindeki madur kadınlara yönelik manevi danışmanlık hizmeti verilmektedir. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarda “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Dini Referanslar” seminerleri yapılmaktadır. Engelli vatandaşlara yönelik, ilgili koordinatörlerimiz tarafından özel programlar düzenlenmektedir. Madde ve teknoloji bağımlılığı ile mücadele kapsamında bayan ve erkek koordinatörlerimiz tarafından seminerler düzenlenmektedir. Bayan il müftü yardımcımız organizasyonunda il müftülüğü personeli eşleri ve ilimizdeki daire amiri eşlerinin katılımlarıyla her ay "Huzur Sohbetleri" yapılmaktadır. Devlet hastanesinde görevli manevi rehberimiz tarafından hasta, hasta yakını ve personele yönelik moral-motivasyonu sağlamak amacıyla manevi danışmanlık hizmeti sunulmaktadır".

DİNİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

Kurban hizmetleriyle ilgili faaliyetler yürütüldüğünü kaydeden Polat, "Türkiye Diyanet Vakfı Ardahan Şubesi tarafından özellikle Ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi yardımlar yapılmaktadır. Personelimizin moral-motivasyonunu artırmak için her yıl Türkiye genelinde (Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Hafızlık, Hutbeyi Güzel Okuma, Hutbe Yazma, Şiir Yazma) yarışmalar düzenlenmektedir. Üniversite öğrencilerine yönelik “Mevlid-i Nebi Gençlik Bilgi Yarışması” düzenlenmektedir. 19 Şubat 2022 tarihinde çevrim içi olarak Ortaokul öğrencilerine yönelik “Gençlik Bilgi Yarışması” yapılması planlanmıştır. İlimizde yaşayan Göçmenlere yönelik TDV Ardahan Şube Başkanlığımız tarafından imkânlar ölçüsünde maddi yardımda bulunulmuş olup, aynı zamanda göçmenlere yardım yapmak isteyen vatandaşlarımız ile göçmenler arasında irtibat sağlanmıştır. Kardeş şehrimiz Bursa Kadın Kolları tarafından Ardahan’da bir lise ve ortaokula “Gönül Kütüphanesi” kurulmuştur”.


1

Posof Belediyesinin güncel borcu belediye binasına asıldı

2

Temizlik ekibinden başkan Demir’e hayırlı olsun ziyareti

3

Şehirlerarası Otobüs Terminali denetlendi

4

Milletvekili İncesu’ya mecliste önemli görev

5

Çıldır Gölü'nde kutupları aratmayan görüntüler