Milletvekili İncesu, “şap hastalığı” sorununu TBMM gündemine taşıdı

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, Ardahan ve bölgede görülen şap hastalığını meclis gündemine taşıdı.

GÜNCEL 23.06.2023 13:34:00 0
Milletvekili İncesu, “şap hastalığı” sorununu TBMM gündemine taşıdı

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, Ardahan ve bölgede görülen şap hastalığını meclis gündemine taşıdı.

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, TBMM Genel Kurulu'nda köylünün ve besicilerin Şap hastalığı nedeniyle yaşadığı sorunlara ve bunların çözümlerine değindi. 

Bölgenin acilen afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini ifade eden Milletvekili İncesu, kayıplar neticesinde oluşan zararın karşılanması için destek ve tedbir paketlerinin acilen açıklanması, varsa kredi borçlarının silinmesini veya ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Şap hastalığı nedeniyle hayvancılığın yerle bir olma aşamasına geldiğini aktaran İncesu şöyle konuştu;

“Ülkemizin kırmızı et ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Ardahan başta olmak üzere Doğu Anadolu illerinde Şap hastalığının diğer bir versiyonu olan Sat2 serotonin şap hastalığı ile hayvancılığın yerle bir olma aşamasına geldiğini üzülerek aktarmak istiyorum.

Uyarılar neden dikkate  alınmadı?

Hastalığı önleme tedbirleri yeterince uygulanmadığı için Şubat 2023’te ülkeye giren hastalık artık bölge hayvancılığını yok olmanın eşiğine getirmiştir. Besici zaten maliyetlerin 4-5 katına çıkması ile zor durumda kalmıştı, üstüne bu hastalık ile yok olma aşamasına gelmiştir. Şimdi buradan uyarıyorum çok geç olmadan mobil teşhis istasyonlarının kurularak bölgeye acilen sevk edilmelidir. Gelinen noktada hayvan telefinin ve hastalığını önlemek için bu kaçınılmazdır.

Besiciye destek sağlanmalı!

Bölge acilen afet bölgesi kapsamına alınmalı ve köylü ve besiciye bu kayıplar neticesinde oluşan zararının karşılayacak bir destek verilmeli ve hayvancılığın geleceği için tedbir paketi açıklanmalı ve varsa kredi borçları ertelenmelidir.”


1

Hanak hayvan pazarında temizlik ve onarım çalışmaları başladı

2

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden gazetemize teşekkür

3

ARÜ mezuniyet töreni tarihi belli oldu

4

Milli sporcu Avrupa’da madalya peşinde

5

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: Arıcılık Çalıştayı’ndan dışlandık