Milletvekili İncesu, endişe veren şap hastalığını soru önergesi ile bakana sordu

Milletvekili İncesu’dan şap hastalığına ilişkin soru önergesi

GÜNCEL 5.07.2023 12:04:00 0
Milletvekili İncesu, endişe veren şap hastalığını soru önergesi ile bakana sordu

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, ilk soru önergesini verdi. Milletvekili İncesu, Ardahan başta olmak üzere tüm birçok ilde görülen hayvancılık sektörünün önemli sorunlarından biri olan şap hastalığı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması talebiyle 6 maddelik soru önergesi hazırladı. İncesu, bölgemiz hayvancılığını felaketin eşiğine getiren Şap Sat-2 Serotipi salgınının yıkıcı sonuçlarını dile getirerek, acilen alınması gereken önlemleri, teşvik ve hibe paketleri önerilerini içeren soru önergesini Tarım Bakanlığı'na iletti.

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu’nun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlandırılması istemiyle hazırladığı soru önergesinin metni şöyle:

Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısı her geçen yıl bir önceki yıla oranla istikrarlı ve önüne geçilemeyecek şekilde azalmaktadır. Bu sayı TÜİK’in 2023 yılı ile ilgili raporunda bile önceki yıla oranla azalış %7 civarındadır. Bu oranı köylerde ve kasabalarda kayıt altına alınmayan hayvan kayıplarını da kapsayacak şekilde değerlendirdiğimizde kuşkusuz biraz daha yukarılara doğru çıkacaktır. Bu tablo ülkemiz hayvancılığına, nüfus oranına bağlı olarak artan et ihtiyacına ve en nihayetinde köylümüze ve besicimize ciddi oranda zarar verecek acı bir gerçeği önümüze sermektedir. Özellikle Doğu Anadolu Kars-Ardahan özelinde et ve süt üreticisinin önemli bir sorunu da ishal ve solunum yolu hastalıkları kaynaklı buzağı ölümleridir. Hayvancılığın sürekliliği için tedbir alınması gereken bir meseledir. Bütün bu olumsuz gidişata Mart 2023 itibariyle Irak üzerinden ülkemize ulaşan ŞAP (Sat-2) salgını da eklenmiştir. Yeterince alınmayan önlemler neticesinde hızla yayılmış ve sorunu iyice derinleşmiştir. Yapılan önlem aşıları da gebe hayvanlarda erken doğuma (ölü doğum) sebep olduğu bölgede tespit edilen şikayetlerden diğeridir.  

Bu bağlamda;

  1. Salgın hastalıkla mücadelede sınırlarımızda kaçak hayvan girişlerine karşı aldığını önlemler nelerdir?
  2. Köylümüz ve besicimize ŞAP SAT SEROTOPİ salgını sonucu oluşan zararlarını temin amaçlı ne gibi destekler verdiniz ya da vermeyi düşünüyor musunuz?
  3. Hayvan hastalıklarına karşı teşhis ve tedavi amaçlı mobil laboratuvarları bölgeye göndermeyi düşünüyor musunuz?
  4. Bakanlığınız tarafından 2023 yılı bahar aylarında yapılan SAT-2 varyant içeren aşılar hastalığı neden önleyememiştir? SAT-2 varyant içeren aşıların ŞAP hastalığının artışına sebep olma ihtimali araştırılmış mıdır? 
  5.  Bütün bu olumsuzluklar ışığında çiftçinin tarım kredi borçlarını makul bir süreye yaymayı ya da silmeyi düşünüyor musunuz?
  6. Teşvik ve hibe destekleri konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

 


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak