KÖMÜRE İNAT TEZEKTEN VAZGEÇİLMİYOR

Kömür ve odun fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşması dar gelirli kesimleri, kokaryakıt olarak adlandırılan tezeğe yöneltti.

GÜNCEL 2.11.2022 16:43:00 0
KÖMÜRE İNAT TEZEKTEN VAZGEÇİLMİYOR

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan’da büyükbaş hayvan dışkısı olarak bilinen tezek, kırsal kesimlerin gözde yakacağı olma özelliğini koruyor. Kömürün tonu 6 bin TL olduğu için alternatif yakacak olan tezekle hem ısınıyor hem de yemeğini pişirip, çayını demliyor. Kömüre nazaran oldukça ucuz olan tezekten alan vatandaşlar kışı sıcak geçiriyor. Kömür ve odun fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşması dar gelirli kesimleri, kokaryakıt olarak adlandırılan tezeğe yöneltti.

Ardahan’ın kırsal kesimlerinde yaşayanlar, kömür yerine, tezek yakarak kışı geçirmeye hazırlanıyor. Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş ile başlayan enerji krizi Avrupa'yı derinden etkilemeye devam ediyor.

Kafkasya’ya doğalgazını Ardahan’ın Posof ilçesinden yaptığı girişle Türkiye üzerinden ülkeye ve Avrupa'ya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan ve TANAP Boru hatlarının topraklarından geçmesine rağmen 4 ilçesi hala doğalgazsız olan kent yaklaşan kara kışa kendi doğalgazı, tezeğiyle ile hazır. Yaklaşan kış öncesi hazırlıklarını tamamlayan Ardahanlılar kış boyu ısınacakları yakacakları olan tezek kalelerini hazırladılar.

Kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşan aileler, hayvan dışkısını hem gübre hem de tezek olarak kullanıyor. Kırsal alanların vazgeçilmez yakacağı olan tezek, Evin dışında ‘kalak’ adı verilen kulelerde kurutuluyor ve depolanıyor. Kalağın üzeri yağışlardan etkilenmemesi için naylonla örtülüyor.


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak