KOÇ: ?ARDAHAN´DA YAPI YAŞ ORTALAMASI YÜKSEK?

İnşaat Mühendisi Kaan Koç, Ardahan´da yapı yaş ortalamasının yüksek olduğunu ve deprem açısından risk oluşturduğunu söyledi.

5.11.2020 18:00:08 0
KOÇ: ?ARDAHAN´DA YAPI YAŞ ORTALAMASI YÜKSEK?

ŞENOL KİRMAN

İnşaat Mühendisi Kaan Koç, Ardahan´da yapı yaş ortalamasının yüksek olduğunu ve deprem açısından risk oluşturduğunu söyledi.

İzmir´de geçtiğimiz hafta cuma günü meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından akıllara 2. deprem bölgesinde bulunan Ardahan´da ki binaların dayanıklılık durumu geldi.

Gazetemize konuşan Mirbey İnşaatın sahibi İnşaat Mühendisleri Odası Ardahan il Temsilcisi İnşaat Mühendisi Kaan Koç, depremin tabiatın bir gerçeği olduğunu ve depremle yaşamayı bilmek gerektiğini belirterek, ?Ardahan´ın 2. Derece deprem bölgesi içerisinde. Buda ilimizde deprem riskinin yüksek olduğunu göstermektedir? dedi.

Ardahan il genelinde yapı yaş ortalamasının yüksek olduğuna dikkat çeken Koç, ?Bu eski yapılar genelde denetimsiz yapıldığı için risk içermektedir. 1999´dan sonra yapı denetim sistemi geldi. Bu yapı denetim sistemi 2012´den sonra tüm illerde uygulanmaya başladı. Bu yapı denetim sistemi ve diğer denetim mekanizmaları işlediği zaman depremden kimsenin korkmasına gerek yok. Depremde yapının yıkılması için taşıyıcı sisteminin hasar görmesi gerekmektedir. Taşıyıcı sistem maliyeti bir bina maliyetinin % 35´i civarına denk gelmektedir. Yeni yapılar proje olarak deprem yönetmeliklerine uymak zorundadır. Ama asıl önemli olan bu projelerin uygulamada kontrol edilmesidir. Burada iş yapı denetimlere düşmektedir. Yapı denetim firmaları ne kadar tecrübeli elemanlarla ve sık denetim yapar ise taşıyıcı sistem güvenliği o kadar artar. İlimizde kalifiye usta ve beton konusunda zaten sıkıntı çekmekteyiz. Denetimleri arttırarak bu açığı kapatabiliriz. Yeterli bilgi ve birikimi olan inşaat mühendisleri ile çalışılmalı ve inşaat aşamasında yapılarımızın sürekli şantiye şeflerimizle denetlenmelidir?.

Koç, İzmir´de yaşanan 6,6 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenler için Allahtan rahmet, yaralı olarak kurtulanlara da acil şifalar dilediğini sözlerine ekledi.


1

Espina Bayan Kuaförü yeni yerinde hizmete açıldı

2

İndirimli yabancı dil eğitimi için protokol imzaladı

3

Başkan Faruk Demir, mal varlığını açıkladı

4

Milletvekili Koç, “Şehrimizi doğunun incisi haline getireceğiz”

5

HER KESİME ULAŞARAK PROJELERİNİ ANLATIYOR