Kış yaklaştı giderler arttı

Ardahan’da vatandaşlar kara, kara kış masraflarını düşünüyor

GÜNCEL 18.10.2021 18:46:00 0
Kış yaklaştı giderler arttı

Bedrettin Şuay

Ardahan’da soğuk hava yüzünü göstermeye başlaması ile birlikte vatandaş şimdiden, kış masraflarına odaklandı. Okul ihtiyaçlarını karşılayan ve bütçede açık veren vatandaşlar şimdi de ardı ardına zamların geldiği, giyim, doğalgaz, kömür ve diğer kış giderlerini kara kara düşünmeye başladı. Her sektörde olduğu gibi ekonomik daralmanın etkileri ve kur farkları sebebiyle zamlardan en çok etkilenen elektrik, doğalgaz ve kışlık kıyafet masrafları bu kışın zorlu geçeceğinin göstergesi Vatandaşın kış aylarında en fazla rahatsızlık duyduğu meselelerin başında yine “faturadaki yükseklik” geliyor. Özellikle vatandaşa kış aylarında ekstra masraf olan doğalgaz faturası vatandaşın canını çok sıkıyor.

Ardahan’da Kış aylarının en önemli girdileri arasında yer alan “kışlık giysi” konusu da vatandaşın bütçesini zorlayacak. Yine döviz kurundaki esneklik, nakliye masraflarının artması, işyeri kiralarının yükselmesi, gibi bazı sebeplerden dolayı giysi, mont ve ayakkabı fiyatlarında da artışlar görüldü. 2018 yılından bu yana yaşanan ekonomik krizden bütün sektörler ciddi şekilde zarar gördü. Bu zararın faturası ise yine en fazla hayat ve fiyat pahalılığından dolayı vatandaşa yansıtıldı.

Kış aylarının olmazsa olmazları arasında yer alan odun ve kömür fiyatları da bu kış cep yakıyor. Özellikle Eylül ayının birinden itibaren kömüre gelen zam, vatandaşın bütçesini hayli zorlayacak. Kış aylarında yakacak, giyecek masraflarına bir de yiyecek masrafı ekleniyor. Sebze ve meyve fiyatları da kış aylarında tavan yapıyor. Her ne kadar da “Kış aylarında yaz sebzeleri pahalı olur” düşüncesi bazılarında hâkim olsa da geçtiğimiz yıl kışlık sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fiyat pahalılığı, bu düşünceyi kırmaya yetiyor. Yine kışlık sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksekliğe “olumsuz hava şartları” gerekçe gösterilse de, gerçek sebebin üretimdeki düşüklük olduğu söyleniyor. Kısacası vatandaş, kışlık sebze ve meyveyi de bu yıl geçtiğimiz yıldaki gibi pahalı tüketecek.


1

Ardahan’da uyuşturucu operasyonu

2

Ardahan’da bayramın 'tatlı telaşı' şimdiden başladı

3

Ardahan’da taksi durakları yenileniyor

4

Gürçayırlılar taziye evine kavuştu

5

Espina Bayan Kuaförü yeni yerinde hizmete açıldı