Kesilen kazlar, kurutuluyor

Ardahan’da köylerde bir yaz bakıp büyütüldükten sonra kesilen kazlar kurutulmak için asıldı.

GÜNCEL 7.11.2023 12:29:00 0
Kesilen kazlar, kurutuluyor

Ardahan’da köylerde bir yaz bakıp büyütüldükten sonra kesilen kazlar kurutulmak için asıldı. Ardahan’ da, havaların soğumasıyla birlikte kaz kesimine de başlandı. Kesimi yapılarak, kurutulmak için asılan kazlar, ocak ayından itibaren sofralarda yer alacak.

Bin bir emekle yetiştirilen kazlar kesimden önce 1 ay boyunca besiye alınıyor. Besinin ardından kazların kesimine başlanıyor. Kesilen kazlar temizlenip, tuzlandıktan sonra bir süre kurtulmak için asılıyor. Kurtulan kazların bir kısmı derin dondurucuya konularak muhafaza edilirken, bir kısmı da ambalajlanarak Ardahan dışına gönderiliyor.

Kazların bakımının çok zor olduğuna dikkat çeken ev hanımları, "Kazı kesiyoruz, temizliyoruz ve yıkadıktan sonra da tuzlayarak bir günde tuzda saklıyoruz. Daha sonra tele asıyoruz kazları, bir müddet telde kuruduktan sonra alarak derin dondurucu veya sandığa koyarak saklıyoruz. Kazın bakımı çok zor. 2'nci ayda başlıyoruz, 11'inci aya kadar bir çocuğa nasıl bakıyorsanız, o şekilde bakıyoruz. Bakması zor ama yemesi çok lezzetli" diye konuştu.

Ardahan, ilçeleri ve köylerinde doğal yöntemlerle kesilen, kurutulan kazlar lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor. Yörede yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçları yanı sıra akrabalara gönderilirken, arta kalan kazlar, tanesi bu yıl 1000 ile 1500 TL arasında satılıyor.

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak