KENDİ TARLASINDAN SOFRASINA…

Ardahanlı kendi patatesini kendisi yetiştiriyor

ÇEVRE 9.10.2023 14:20:00 0
KENDİ TARLASINDAN SOFRASINA…

Ardahan’da ilkbahar aylarında toprakla buluşan patatesler toplanmaya başlandı. 

Ardahan’da ticari amaçlı olmaktan ziyade, kışlık tüketim için üretilen patateslerde söküm zamanı başladı. Ardahanlı üreticiler, kış aylarının yaklaştığı bu zamanda sofraların olmazsa olmazı olan patatesleri tek tek elle topluyor. Üreticiler, soğuklara yakalanmamak için yoğun bir çalışma içerisine girdiler.

Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı içerisinde ekimi yapılan patateslerin, yaklaşık 5-6 aylık bir dönem sonrası tarlalardan sökülme işlemi sürüyor. Köy hayatı ile ilişkilerini kopartamayan Ardahanlı vatandaşlar, özellikle hafta sonlarında köylere akın ederek, bakımını yaptıkları ürünlerin hasadını yapıyor.

Tamamen insan gücüne dayalı olarak yapılan sökme işlemleri sonrasında patatesler, boyutlarına göre; gelecek yıl için tohumluk ve yemeklik olarak ayrılıyor.

Yaklaşık 6 aylık zorlu bakımının ardından patateslerin sökümüne başladıklarını belirten üreticiler, “İlkbaharda tarlalarımıza ektiğimiz patateslerin bakımlarını ve su ihtiyacını düzenli bir şekilde sağladık. Şimdi de hasadına başladık. Ektiğimiz patatesler bölgemizin şartlarına göre dayanıklıdır. Hasat ettiğimiz patatesleri yemeklik ve tohumluk olarak ayırdıktan sonra çuvallara doldurup muhafaza ediyoruz. Belli bir kısmını yakın çevremize satacağız, kalan kısmını ise kendimiz tüketeceğiz” dedi. 

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı