Kazlar askılarda yerini aldı

Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri derin dondurucularda saklanıyor

16.11.2021 12:20:00 0
Kazlar askılarda yerini aldı

Bedrettin Şuay

Ardahan’da bir yaz bakıp büyütülüp sonra kesilen kazlar kurutulmak için asıldı. En düşük kilo fiyatı 35 TL’den başlayıp 250 TL’ye kadar çıkan Ardahan’ın geleneksel yemeği olan kazlar, kurutulmaya başlandı. Vatandaşların bin bir emekle bakıp büyüttüğü kazların Baş, ayak ve kanatlarının kilosu 35 TL’den taşlığı 40 TL’den kazın ise kilo fiyatı 70 TL’den alıcı buluyor. Ardahan bölgesinde en çok sevilerek tüketilen kazlar kurutulması için tellerde yerini aldı. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde askılara asılıyor. Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda saklanıyor.

Ardahan’da imece usulü kazları kesen vatandaşalar, temizleyip, kuruttuklarını belirterek "Yaklaşık 4 ay boyunca büyütüp beslediğimiz kaz kesimini yaptık. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. İç organlarını çıkarıyoruz. Daha sonra kazlar tuzlanıyor. Sabah ve akşam ayazında kurutuyoruz. Kazları eskiden soğuk odalarda muhafaza ederdik, şimdi dolaplara koyuyoruz. Oldukça zahmetli, bir iş dedi.

Doğal yöntemlerle kesilen, kurutulan kazlar lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor. Ardahan’da yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçlarının yanı sıra akrabalara gönderilirken, bir kısmını da kendilerine ayırdıklarını söylediler.


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı