Kavılca buğdayın hasadı yapıldı

13 bin yıllık geçmişe sahip atalık buğday çeşidi Kavılca buğdayın hasadı yapıldı.

28.08.2020 17:36:10 0
Kavılca buğdayın hasadı yapıldı

13 bin yıllık geçmişe sahip atalık buğday çeşidi Kavılca buğdayın hasadı yapıldı.

Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Sulakyurt Köyünde ekimi yapılan Kavılca buğdayının hasadı yapıldı. Hasatla birlikte 300 kg tohum ve 600 kg saman verimi alındı.

Günümüzde gerek gıda güvenliği gerekse üretim alanlarının daralması, iklim değişikliği ve hızlı nüfus artışı neticesinde tohumculuk sektörü daha da önem kazanmıştır. Yöresel ve yerel tohumlar bize sunulan en kıymetli hazinelerimizdir. Bunların başında son yıllarda bölgemizde yetiştiriciliği yapılan Kavılca Buğdayı gelmektedir. Bu amaçla Yerli ve Milli tohumculuğu geliştirmek için Tarım ve Orman Bakanlığınca önemli çalışmalar yapılmaktadır. Tarım ve Gıda alanında gelecek 10 yılda öne çıkacak olan yerli üretim konusunda Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatılmış olup ilk etapta İlimiz toprak ve iklim koşullarına uygun, 13 bin yıllık geçmişi olan atalık buğday çeşidi Kavılca Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması amacıyla 2020 yılı üretim sezonunda çiftçilere örnek oluşturacak Kavılca ekimi yapıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personelince Merkez Sulakyurt Köyünde 15 Mayıs 2020 tarihinde ekimi gerçekleştirilen Kavılca buğdayının hasadı 27 Ağustos 2020 tarihinde İl Müdürü Dr. Turgay Şişman, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Soner Fuat Yılmaz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Tolga Aras ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Hasadı yapılan Kavılca buğdayıyla ilgili yapılan istatistiki çalışmalar neticesinde 250-300 kg/da tohum ile 500-600 kg/da saman verimi alınmıştır.

Ardahan tarımına önemli bir katma değer sağlayacak olan Kavılca buğdayı ile ilgili önümüzdeki yıllarda Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Kavılca üretim alanlarının arttırılmasına yönelik proje ve çalışmalar devam edecek.


1

Lezzet ustaları geleceğin aşçılarıyla uygulamalı eğitim yaptı

2

Leylek yuvasında yangın çıktı

3

Son tarih 31 Mayıs

4

Başkan Latif şah Sural, Şemsi Bayraktar'ı ziyaret etti

5

TÜBİTAK B-4006 Bilim Fuarı tamamlandı