Kapu: ?Bölge illeri, jeopolitik önemi giderek artan bir merkez haline geliyor?

Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi´nde konuşan SERKA Genel Sekreteri Kapu, Bölge illerinden geçen enerji ve demiryolu hatlarının tamamlanmasıyla Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinin Kafkasya, Asya ve Ortadoğu için köprü görevi göreceğin

EKONOMİ 19.10.2015 10:56:44 0
Kapu: ?Bölge illeri, jeopolitik önemi giderek artan bir merkez haline geliyor?

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, enerji ve demiryolu hatlarının TRA2 bölgesini oluşturan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerini cazibe merkezi haline getirdiğini belirterek, ?Bu iller, jeopolitik önemi giderek artan bir merkez haline geliyor? dedi.

SERKA´nın da aralarında bulunduğu birçok kurumun desteğiyle Kafkas Üniversitesi tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi´nde konuşan SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Orta Asya ve Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarının Avrupa ülkelerine taşınmasında bölge illerinin köprü görevi gördüğünü söyledi. SERKA´nın faaliyet yürüttüğü iller ve ajansın çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Kapu, Türkiye´deki ulaşım sektörünün giderek geliştiğine dikkat çekerek, ?Türkiye bu noktada önemli bir konuma sahip olduğu için özellikle Doğu ile Batı arasında aktarım niteliğindedir. Hem lojistik açıdan, hem transit ülke, hem de çok önemli bir çıkış ve varış noktası özelliği taşıyor. Türkiye bilindiği üzere 21´inci yüzyılda dünyada stratejik ve ekonomik olarak artacak olan Avrasya Bölgesi´nde yer alıyor bu bağlamda da Avrasya Bölgesi´nde yer almasından dolayı ticaret rotaları üzerinde yer alan bir ülkedir. Özellikle son 10 yıl içerisinde ulaşım sektöründeki verilere baktığımızda, bu konumuyla da birleştirildiğinde gerçekten uluslararası ticarette çok önemli bir avantaja sahiptir? dedi.

?ULAŞIMDA ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR?

Ulaşımla ilgili verileri aktaran Kapu, şunları söyledi: ?Karayollarında uluslararası eşya taşıma kapasitesi firma sayısı açısından yüzde 269´luk bir artış yaşanmış. Yine araç sayısı açısından yüzde 201´lik oranda bir artış söz konusu. Taşınan yük artışı ise yüzde 147 oranında. Demiryollarında da bir artış gözlemlemek mümkün. Demiryolunda yük ve vagon artışı açısından yüzde 116´lık artış sağlanmıştır. Taşıma kapasitesi açısından yüzde 129´luk ve taşınan yük açısından da yine yüzde 129´luk bir artış söz konusudur. Bu artış hava yolu ulaşımında çok daha yüksek bir orandır. Havayolunda yüzde 541 gibi bir artış söz konusudur. Denizyolu hattında ise yükte yüzde 203, konteynır açısından da 317´lik bir artış vardır. İhracat rakamlarında da bir artış söz konusu. Özellikle yurt içi yük taşımacılığı mevcut durumu karayollarında yüzde 81´e yükselirken diğer alanlarda da büyük ölçüde artış söz konusudur. Türkiye´de ulaşım sektöründe artık bu tür gelişmeleri görmek mümkün. Özellikle lojistik merkezler ve serbest ticaret bölgeleri, benzeri alt yapı süreçlerinde desteklemediğimiz sürece bu artışı sağlıklı bir zemine oturtmamız mümkün değil. Bu nedenle bu lojistik merkezi son yıllarda çok önemli bir konuma geldi.?

BÖLGE İLLERİNİN ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR

Kapu, enerji ve demiryolu hattı projelerinin bölge illerinden geçtiğini vurgulayarak, 

?Biz tarihi İpekyolu güzergahında olmakla birlikte dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak Kars´ın da önemi giderek artıyor. Kars ve bölgemiz için bunun önemi ise Türkiye´nin Doğu´su aslında Avrasya´yı ve Doğu ülkelerini de göz önünde bulundurduğumuzda dünyanın merkezi olarak kabul edebiliriz. Çünkü Kars, Kafkasya ve Orta Asya´ya Batı´nın açılan kapısı konumundadır. Bu coğrafi konumu bahsettiğimiz alt yapıyla desteklediğimizde en önemlisi Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi´dir. 2015 yılında bitirilmesi planlanıyordu ama bazı teknik nedenlerden dolayı biraz ertelendi ve 2016 yılı içerisinde bu projenin tamamlanması bekleniyor? diye konuştu.  

Kapu, şöyle devam etti: ?Kafkasya ve Orta Asya´ya açılan kapı olarak bölgeyle kültürel ve ekonomik bağların kurulduğu tarihi köprü niteliğindedir Kars. Bu sadece lafta değil çünkü somut projelerle de desteklemiş bulunuyorsunuz. Hazar Orta Asya Enerji Kaynaklarının Batı´ya ulaşması noktasında da bir köprü görevi üstleniyor.  Özellikle Hazar Havzası´ndaki enerji kaynaklarının batıya taşınmasında köprü görevi üstleniyor. BTK´daki petrol boru hattı, Bakü, Tiflis, Erzurum, İran, Ankara ve TANAP projesi ile doğalgaz boru hatları Kars ve çevresinden geçiyor. Bu da dediğimiz tarihi köprü kavramını somutlaştıran özelliklerdir. Demir İpekyolu olarak da adlandırılan 2015 yılında hayata geçmesi planlanan Bakü-Tiflis-Kars ve şuan proje aşamasında olan, Kars-Iğdır-İran Demiryolu hattı ile Kars´ın jeopolitik önemi giderek artan bir merkez haline geliyor. Yine Doğu-Batı-Kuzey-Güney bağlantıları ile yakın gelecekte Doğu´nun merkezi potansiyeline sahip olan bir bölgedeyiz. Sivas´a kadar çalışmaları devam eden ve sonrasında Kars´a kadar gelecek olan hızlı tren gibi projeler de hayata geçtiği zaman hem Doğu-Batı hem Kuzey-Güney hattında bölgemiz çok önemli bir yere sahip olacak. Uluslararası uçuşlara açık olan Kars Havalimanı´nın iki milyon kapasiteli yeni terminal binası da hizmete açıldı, sınır kapıları da açıldığında bölgemiz Türkiye´nin Kafkasya´ya açılan en önemli sınır kapısı haline gelecektir. Kars´ın bu söylediklerimizden sonra hem kendi bölgesi için hem Türkiye ekonomisi için çok büyük bir yere sahip olmasını bekliyor, böyle ümit ediyoruz.?

Genel Sekreter Kapu, Lojistik Merkezi´yle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, ?Siyasal süreç rayına oturdukça burada da gelişmelerin olacağını bekliyoruz. Yapımı devam eden hızlı tren hattı, Baki-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve benzeri projelerin coğrafi konumla desteklendiği sürece Kars´ın siyasal, kültürel, ekonomik anlamda çok ciddi yere sahip olacağını ifade etmek istiyorum? dedi.


1

CHP’den alternatif 23 Nisan kutlaması

2

Ardahan'da 23 Nisan coşkusu

3

80 yaş ve üzeri vatandaşlara hizmet verecek Sağlıklı Yaşam Polikliniği açıldı

4

Başkan Demir’den 23 Nisan mesajı

5

ARDAHAN DEVLET HASTANESİNDE BİR İLK