KALFALIK VE USTALIK BELGESİ ALMAK DAHA KOLAY

KALFALIK VE USTALIK BELGESİ ALMAK DAHA KOLAY

20.02.2019 10:47:33 0
KALFALIK VE USTALIK BELGESİ ALMAK DAHA  KOLAY

Kalfalık ve ustalık sınavı başvurularının 01 Temmuz 2018 -31 Aralık 2018 tarihleri arasında alındığını Ocak 2019 ayı içerisinde değerlendirilip şubat ayında sınavların başladığını ifade eden Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Remzi Almas, ?Kalfalık/ustalık sınav ve belgelendirme genel başvuru şartları; önceki öğrenmelerin tanınması kapsamında kalfalık/ustalık sınavlarına başvuru, Kalfalık/Ustalık Sınavı Başvuru Formu ile yapılır. Sınavlara başvuru yapabilmek için en az 22 yaşını bitirmiş, ilköğretim okulu mezunu veya ortaokul/imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir. 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır. 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmeden ayrılmış olup, ikinci kademe okur-yazarlık belgesi olanların açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları şartıyla başvuruları kabul edilir. Bu madde hükmüne göre kalfalık belgesi alanlar, Kanunun 10´uncu maddesindeki kayıt şartlarını taşımaları halinde 12´nci sınıfta mesleki eğitimlerine devam edebilirler? dedi. Müdür ALMAS, ?Kalfalık sınavlarına girerek kalfalık belgesi alma şartları; mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi, Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgeler, fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler, ile belgelendirmek suretiyle mesleki eğitim merkezi programı kapsamında bulunan bir meslek alan/dalında öğrenme kazanımlarına sahip olduğunu beyan edenler kalfalık sınavlarına alınır. Ustalık sınavlarına girerek ustalık belgesi alma şartları; kalfalık yeterliğini kazanmış olup, mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu beyan edip Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler ustalık sınavlarına alınırlar? dedi.
Almas, ?Başvuru tarihinde Mesleklerinde en az 5 yıl çalışmış olduğunu beyan edip, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler öncelikle kalfalık sınavlarına alınırlar. Bunlardan başarılı olanlar, kalfalık belgesini almaya hak kazandıkları dönemden sonra açılacak ilk ustalık sınavlarına alınır.
Doğrudan ustalık belgesi alma şartları; Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar mezun olanlara, diplomasında yazılı olan meslekleri ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından bir defaya mahsus olmak üzere Kanunun geçici 1/b-2 maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi düzenlenir. 3 yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında Bakanlığa bağlı olgunlaşma enstitülerinin iki yıllık kurs programlarından belge alanlara, almış olduğu kurs belgesi ile ilgili bir daldan Kanunun 29 uncu maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi düzenlenir? şeklinde konuştu .
Ayrıca Ustalık belgesi,İşyeri açma belgesi veya Önlisan/lisans diplomasına sahip ustaların/İşyeri sahiplerinin Kursiyer /Öğrenci çalıştırabilmesi için Merkezimize başvurarak 40 saatlik usta öğreticilik kursu sonunda belge almaları mümkündür.
Bedrettin Şuay


1

Ardahan KYK bölge şampiyonu oldu

2

Bağdeşen Spor şampiyon oldu

3

Ardahan'da Sağlık Bilincini yükselten "Ben Her Yerde varım" projesi

4

Ardahan’da 2024’ün ilk 4 ayında 876 asayiş olayı meydana geldi

5

Pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi