Kafkas arısı üzerinde morfolojik ve genetik çalışmalar

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğünde yürütülen projenin Morfometrik ve Moleküler Genetik analizleri tamamlandı.

GÜNCEL 4.04.2024 13:26:00 0
Kafkas arısı üzerinde morfolojik ve genetik çalışmalar

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğünde yürütülen projenin Morfometrik ve Moleküler Genetik analizleri tamamlandı.

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan saha çalışmaları ve kontroller ile paydaş kurum ve kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda, Ardahan ve Artvin İzole Bölge İçerisinde Bulunan Kafkas Arı Irkının (Apis mellifera caucasica G.) Orijinal Alanında Morfolojik ve Moleküler Karakterizasyonu Proje çalışması başlatıldı.

Ardahan ve Artvin illeri diğer illerden arı girişlerine kapatılarak izole bölge oluşturuldu. Geçen zaman diliminde Kafkas arısının izole bölge içerisindeki dağılımı, yükselti ve diğer coğrafik konumlarına göre alt ekotiplerinin varlığının tespit edilip edilmemesi hususlarında izole bölgenin tamamını kapsayan geniş çaplı bir bilimsel araştırma yapılması ihtiyacı doğduğundan, proje 400.000 TL bütçe bedeli ile Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğüne sunularak kabul gördü.

Yapılacak proje ile İzole bölge içerisinde yer alan coğrafyanın iklim, mikroklima özelliği gösteren bölgeleri ve yükseltisi baz alınarak Kafkas arı ırkının alt ekotiplerinin yaşam alanlarının tespiti için ciddi bir veri sağlaması hedefleniyor.

Ayrıca Kafkas bal arısının orijinal bölgesinde genetik varyasyon muhafaza edilerek yeniden morfolojik, moleküler, davranış ve performans yönünden karakterizasyonu yapılarak bölgenin gen haritası çıkarılacak.

Kafkas Arı ırkı yapılan bu çalışmada belirlenen 100 noktadan Genetik Karakterizasyon için 100 adet ve her numune kabında 5 adet işçi arı olacak şekilde alınmıştır. Irk tespiti için her işletmeden tesadüfi örnekleme yöntemi ile işçi arı örnekleri alınmıştır. Toplamda 500 adet ve her numune kabında 40-50 adet işçi arı olacak şekilde numuneler toplandı.

2022 yılı Ocak ayında projenin analiz işlemlerine başlanmış olup 2024 nisan ayı itibariyle analiz işlemleri tamamlanmıştır. Bu kapsamında elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Kafkas bal arısının izole bölge (Ardahan-Artvin) içerisinde morfolojik ve genetik farklılıklarına göre alt ekotipleri belirlenerek bölgenin Kafkas bal arı ırkı yönünden yeniden değerlendirilerek güncel durum tespiti yapılarak gelecekte yapılması planlanan ıslah ve ar-ge çalışmalarına zemin hazırlayacak.


1

210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı

2

Deneysel-Bilişsel Psikoloji Sempozyumu bu yıl ARÜ’de gerçekleştirildi

3

ARÜ Kalkındırma Vakfı büyümeye devam ediyor

4

Çıldır Öğretmen Evine ilk kazma vuruldu

5

AK Parti Belediye Meclis Grubu’ndan basın açıklaması!