İnşaat Mühendisi Şenel: “Yapı denetimli binalar depreme daha dayanıklı”

Kahramanmaraş merkezli olan ve 10 ilde de etkisi şiddetli bir şekilde hissedilen 7.7 ve 7.6’lık depremlerden sonra akıllara Ardahan’da ki binaların depreme dayanıklılık durumu geldi.

GÜNCEL 14.02.2023 14:46:00 0
İnşaat Mühendisi Şenel: “Yapı denetimli binalar depreme daha dayanıklı”

HABER: ŞENOL KİRMAN

Kahramanmaraş merkezli olan ve 10 ilde de etkisi şiddetli bir şekilde hissedilen 7.7 ve 7.6’lık depremlerden sonra akıllara Ardahan’da ki binaların depreme dayanıklılık durumu geldi.  İnşaat Mühendisleri Odası Ardahan İl Temsilcisi İnşaat Mühendisi Hasan Şenel, geçtiğimiz hafta meydana gelen depremlerin ardından gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

İnşaat Mühendisleri Odası Ardahan İl Temsilcisi Hasan Şenel, 2. Derece deprem bölgesinde yer alan Ardahan’da 2011 yılında hayata geçirilen Yapı Denetim Sistemi kapsamındaki kriterlere göre denetlenerek yapılan binaların depreme daha dayanaklı olduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisi Şenel, gazetemiz muhabiri tarafından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

KARAGÖL MAHALLESİNİN BATAKLIK OLDUĞU SÖYLENİYOR, YER BİLİMCİLERİ TARAFINDAN İNCELENDİ Mİ?

Karagöl Mahallesinde bataklık durumunun olmadığını aktaran İnşaat Mühendisi Şenel; “Bataklık olduğu söyleniyor, büyüklerimiz tarafından da söyleniyor, daha önceden bataklık olarak kullanıldığı biliniyor daha sonra kurumuş bataklık yapılaşma başlamış ona da iller bankası tarafından yapılan yani Ardahan Belediyesinin 1999 yılından itibaren yapmış olduğu bir imar planı var. Bu imar planı da 6 kat yapılaşmaya müsait, bu tarafta bizde çok bina yaptık proje çizdik biz zaten projelendirirken zemin etüdü yaptırmadan hiçbir binaya ruhsat almıyoruz. Zemin değerlerine baktığımız zaman sondaj da 10 metreye kadar bir kazı işlemi yapılıyor. Çıkan zemin değerleri ölçüsünde binalarımızı projelendiriyoruz. Yani zemin bataklık denecek kadar kötü bir zemin değil. Karagöl Mahallesinde, zemin değerleri üst kısımda daha iyi, aşağı kısımlarda biraz daha kötü çıkıyor ama biz çıkan zemin değerlerini emniyet gerdirmesini veya kat sayısına göre binalarımızı projelendirdiğimiz için deprem riskine ne kadar ölçüde dayanabilir diye binaları o şekilde tasarlıyoruz. Şuan ki durumuna göre bataklık durumu yok”.

ARDAHAN'DA Kİ BİNALAR DEPREME NE KADAR DAYANIKLI? 

Yapı denetime uygun yapılan binaların depreme daha dayanıklı olduğunu ifade eden Şenel, “Ardahan 2. Derece deprem bölgesinde yer alıyor. Ardahan’da da tabi deprem riski yüksek yine ben mesleğim ile ilgili de  olduğu için biz yaptırdığımız binaları yaptırmadan önce Jeoloji ve Jeofizik Mühendislerinden oluşan arkadaşlarla binanın iç tasarımına başlamadan önce zemin etüdü yaptırıyoruz, zemin değerleri elimize geliyor ve bize öneri sunuyorlar; işte burada şu kadar bina yapılabilir, sıvılaşma riski vardır yoktur, şu metrede su vardır, yada altı kayadır, parçalı kayadır diye bize bir rapor geliyor. Zemin etüdü raporuna göre projelerimizi çiziyoruz, zemin değerlerine göre bina tasarımlarımızı yapıyoruz. Karagöldeki binalarla da ilgili şöyle söyleyebilirim  Karagölde özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu dönem 2010’lu yıllar, 2011 yılından itibaren de ülkemizde Yapı Denetim Hizmetleri yürürlüğe girdi yani 2011 yılından sonra yaptığımız tüm binalarda ve ruhsatlarda yapı denetim zorunlu, yapı denetimler inşaatın ruhsat işlemlerinden başlayıp biten sürece kadar bütün işlemlerinden sorumludur. 2011’de Karagölde yapılaşma yoğunlaştı ve yapı denetime girdi bu binaların çoğu yani deprem riski taşımıyor diyemem ama prosedüre çoğunluğunu uygun olarak yapılmaya çalışıldı. Deprem riski altında çok fazla zarar göreceğini düşünmüyorum”.

YAPI DENETİM HİZMETİ GÖREVİNİ TAM ANLAMIYLA YAPIYOR MU? 

Şenel, “Yapı denetim bundan 2 yıl öncesine kadar Ardahan da bir tane vardı, bu yapı denetimlerin 3 tane sahada kontrol elemanı oluyor, yapı denetçileri oluyor, İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri hepsi sahada kontrollerini yapıyorlar ve aynı zamanda biz İnşaat Mühendisleri olarak şantiye şefi olarak inşaatın başına gidiyoruz, inşaatlarda projenin bire bir uygulanması noktasında büyük bir çabamız oluyor, hatta ustalar bana kızmasın ustalarımızla bu konuda tartışmalarımızda oluyor demir eksik atılma olayı çok oluyor çok fazla başımıza geliyor, betona su katılma olayı bu durumlarda bizim hem beton santrali ile hem de ustalarla bizim kavgamız çok olmuştur bu kavgayı da yapmaya devam edeceğiz. Yapı denetim özellikle bu konuda çok kavga ediyor ama binalar,  projeler düzgün yapıldığı sürece, betonlarımızın sınıfına uygun C25-C30 planladığımız şekilde atıldığı takdirde binalarımızın inşallah 8-8.5 şiddetindeki depremlere dayanabileceğine inanıyoruz. Yapı denetimler bu konuda görevini tam olarak yapıyor mu, yüzde yüz yapıyor diyemem ama yüzde doksan oranında yapıyorlar. Tabi bazı engellemeler her zaman oluyor aksaklıklar oluyor ama bunları tolerans etmeye çalışıyoruz”. 

ARDAHAN’DA BİR BİNANIN EN FAZLA KAÇ KATLI OLMASI GEREKİYOR?

Binaların imar planına uygun yapıldığını söyleyen Şenel; “Binaların kat projelerini hem zemin etüdü raporu hem de imar durumları karar veriyor, yani daha önceden imar planları hazırlanırken bölgede zemin etütleri yapılır, çalışmalar yapılır ve iller bankası tarafından daha çok yapılıyor bu iş bir kat belirlenir bölgeler için mesela; Ardahan Halilefendi Mahallesi, Yenimahalle taraftarı 2-3 kattır, Karagöl Mahallesi 6 kattır, İnönü Mahallesi 4-5 kattır, bu şekilde imar planları şeklinde çalışılır yani 6 kat imar planı olan bölgeye 7 kat yapmamız mümkün değil zaten ve bu daha önceden yapılan zemin etütleri ile belirlendiği için bizde daha sonrasında ayrı ayrı zemin etüdü yaparız ve o zemin değerlerine göre de binayı kat kat gerekiyorsa o şekilde depreme dayanıklı inşa edebilece-ğimiz şekilde tasarlarız. Yani zemin iyileştirmesi kaya doldurması gereken zeminlerde oluyor, onunda teknikleri var tekniklerini de yaptıktan sonra imar planına uygun kaç kat ise yapabiliyoruz” diye konuştu.

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileklerini de ileten Şenel, “Ülkemiz büyük bir felaket yaşadı, ülkemizin başı sağ olsun. Depremde hayatını kaybeden bütün yurttaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Çok üzücü bir felaket bizde günlerdir kendimizde değiliz, deprem felaketi ile sarsıldık elimizden geldi-ğince yardımcı olmaya çalıştık, çalışıyoruz ne kadar etkili olur bilmiyoruz üzülüyoruz böyle bir durum yaşandığı içinde üzüntü içerisindeyiz’’ şeklinde konuştu.
 


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak