İLK YARDIM SEFERBERLİĞİ

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Ardahan´da insanlara eğitimler verilmesi ve insanların deprem anında ve sonrasında neler yapması gerektiği konusunda ilk yardım planı hazırlandı.

30.01.2020 17:33:56 0
İLK YARDIM SEFERBERLİĞİ

ŞENOL KİRMAN

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Ardahan´da insanlara eğitimler verilmesi ve insanların deprem anında ve sonrasında neler yapması gerektiği konusunda ilk yardım planı hazırlandı.

Vali Yardımcısı Salih Kalkan, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ulaş Şentürk ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü Fırat Örs Ardahan´da yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Vali Yardımcısı Salih Kalkan, Deprem öncesinde ve sonrasında yaşanacak olaylarla ilgili Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ile insanlara bu konuda eğitimler verilmesi ve insanların deprem anında ve sonrasında neler yapması gerektiği konusunda ilk yardım planlarını yaptıklarını söyledi.

TAMP eylem planının tamamıyla aktif hayatın içinde canlılığını koruyan bir plan olduğunu belirten Kalkan, ?Okullarımızda, din görevlilerimizle, sağlık teşkilatımızda ki tüm çalışanlarımızla beraber ilk yardım anlamında şuan eğitimler verilmeye başlandı. Bizim hayatın olağan akışı içerisinde yaşayabileceğimiz her türlü kaza, doğal afetler gibi olaylarda insanlara nasıl müdahale etmemiz gerektiği ile ilgili okullarımızda, müftülüklerimizde bu konu ile ilgili muhatap olacak bütün kişilere şuan bir plan dahilinde ilk yardım eğitimi başlatıldı. Bunlar belli bir aşamada zaten. İl Sağlık Müdürlüğü´nde ve AFAD´da çalışan arkadaşlarımızla beraber bir kişi trafik kazasıyla, sıkıntıyla ve doğal afetle karşı karşıya kaldığı zaman o kişilere nasıl müdahale etmemiz gerektiği konusunda insanların bilinçli davranmaları ve ufak tefek dokunuşlarla belki o kişinin hayatta kalmasını sağlayabilecek hareketler yapmaları anlamında ve bunu yaşamın bir parçası haline getirmek için çalışmaya başlanıldı. Ocak ayı ilk yardım haftasıydı, bu süreçte camilerimizde, okullarımızda ve halktan talep edenlere ilk yardım eğitimleri verildi. Kültür ve bilinç oluşturmak belli bir süreç ve zaman alacak bir şey, bir anda oluşmaz. Ama bilinçli insanların olduğu yerde de insanlar kendilerini güvende hisseder. Onun için biz her yerde her insanımıza ilk yardım konusunda nasıl davranılması konusunda toplumu hazırlamaya çalışıyoruz. AFAD ve UMKE ekipleri yılda belirli aralıklarla eğitimlere tabi tutuyorlar ve kendilerini olabilecek bir olay karşısında hazır hale getiriyorlar. Biz her an her vakit bir yerde afet ve sıkıntı olabilir mantığıyla Türkiye´de her yerde her an insanlarımızın buna hazır olması için bir çalışma başlatıldı. 23 Ocak´ta Elazığ´da meydana gelen 6,8 şiddetinde ki depremde ölen vatandaşlara Allah rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum? dedi.  

Ardahan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Fırat Örs, ?Ülkemizde ev, iş, trafik kazaları ve doğal afetlerde çok sayıda vatandaşımız yaralanmaktadır. Bu gibi durumlarda olay yerinde her zaman bir sağlık görevlisi olamayacağından, kişilerin kendilerine ya da başkalarına yapacakları ilk yardım uygulamaları son derece önemlidir. Bu düşünceden hareketle İçişleri Bakanlığımız Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından, Afetlere Hazırlık Yılı projesi başlatılmış olup 2020 yılının Ocak ayı teması ?İlk Yardım? olarak belirlenmiştir. İlk yardım; herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlk yardımın öncelikli amaçları, hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak için İlk Yardım Temel Uygulamaları (KBK) Koruma, Bildirme, Kurtarma olarak ifade edilir. Proje kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü ve Müdürlüğümüz personelleri tarafından ilimiz genelinde bulunan ilk, orta ve lise öğrencilerimize, ilimizde görev yapmakta olan din görevlilerine, muhtarlara ve diğer vatandaşlarımıza Afet Bilinci ve İlk Yardım eğitimleri verilmiş ve eğitimlerimiz devam etmektedir? dedi.

Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ulaş Şentürk ise, ?Valiliğimizin himayelerinde AFAD ile birlikte koordineli bir şekilde ilimizde 5 tane ilk yardım eğitimcimiz var. Bizim tıpta önceliğimiz, önce zarar verme. Konuyla ilgili bilginiz yoksa eğer dokunmazsınız daha iyi. Biz toplumda herkesin ilk yardım konusunda eğitim alması ve yaşam kültürü haline getirmesi için bakanlığımız tarafından bu eğitimler ücretsiz hale getirildi. Dilekçeyle birlikte müdürlüğümüze başvurulduğu takdirde belli bir sayıya ulaştığı zaman eğitimci arkadaşlarımız tarafından 2 buçuk günlük bir kursla hem teorik hem pratik kursumuzu yapıyoruz ve belgelerini veriyoruz. O kişiler ilk yardım uygulayıcısı oluyor. Bu yaşam kültürünü yeni yeni öğreniyoruz, acılara yaşayarak öğreniyoruz. Elazığ depreminde de gördük ki biz organize olabiliyoruz. Bizim yurt dışındakilere ihtiyacımız yok kendimiz görevimizi yerine getirebiliyoruz. Bu konuda farkındalık eğitimlerimiz devam edecek. Şuan ilk okul öğrencilerimize eğitimler vermeye başladık? şeklinde konuştu.


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı